Teknoloji

Çin dünyanın en çelimli katı yakıtlı roket motorunu imtihan etti

Çin, dünyanın en çelimli katı yakıtla etkin roket motorunu imtihan ettiğini duyurdu.

Çin dünyanın en çelimli katı yakıtlı roket motorunu imtihan etti
20-10-2021 08:38
Pekin

Çin Uzay ve Havacılık Bilimi ve Teknolojisi Şirketinden (CASC) meydana getirilen açıklamada, roket motorunun Şansi eyaletinin Şian kentindeki arazi testinde 500 tonluk tepi gücüne eriştiği bildirildi.

Açıklamada 3,5 metrelik motorun, Çin'in halihazırda gök programında kullandığı en iri hamal roket bulunan Long March 5'i ateşleyen nakit yakıtlı roket motorundan dört kat çok kuvvet ürettiği ve bu bölgede dünyanın en iyisi bulunduğu belirtildi.

Roket motorunun ağırlığını ve boyutunu ıskat etmek düşüncesince erdemli mukavemetli lifler içeren katışık malzemeler, itiş enerjisini yükseltmek düşüncesince de susturucu ve yanma haznesinde kimi acemi teknolojiler kullanıldığı kaydedildi.

Motorun 1000 titrem itiş gücü üretebilen versiyonunun da ihya etabında bulunduğu aktarıldı.

Bir yerden birlikte yere aceleci taşınabilen ve aceleten ateşleme yeteneğine erbap katı roketler, askeri gayeli platformlarda münteşir adına kullanılıyor. Sıvı yakıtlı roket ateşleyicileri ise henüz çalışan itiş gücü sağladıkları düşüncesince gök programlarında yeğleme edilmektedir ancak fırlatış hazırlığı derinlemesine sürüyor.

Katı roket ateşleme teknolojisindeki ilerlemenin, peyk fırlatışları ve insanlı gök seferleri düşüncesince acemi imkanlar sağlayabileceği öngörülüyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?