Dünya

Çavuşoğlu: Türkiye, Ekvador'un BMGK'ye üyeliğini destekleyecektir

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekvador'a meydana getirdiği resmi ziyaret düşüncesince kaleme almış olduğu makalesinde, "Türkiye, Ekvador'un geçenlerde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) üyeliğini içten destekleyecektir." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu: Türkiye, Ekvador'un BMGK'ye üyeliğini destekleyecektir
26-04-2022 21:54
Buenos Aires

Çavuşoğlu, 26 Nisan'da Ekvador'un başkenti Quito'ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında "Notadiplomatica" düşüncesince "Türkiye ve Ekvador: Coğrafya ile ayrı, eş değerler ve faydalar ile bağlı" başlığında müşterek yazı kaleme aldı.

Ekvador'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti tamlayan Çavuşoğlu, "Quito'ya yaptığım ziyaret, müşterek Türk Dışişleri Bakanı'nın önce resmi ziyareti olması zımnında hususi ehemmiyet taşıyor. Geniş müşterek fazlalık gündemi paylaştığımız ve ilişkilerimizi muhtemel bulunan değme bölgede şimdi da ileriye geçirmek düşüncesince aykırı kararlılığımız bulunan böylesine dostça müşterek ülkede iktisap kılmak baş döndürücü imge verici." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Ekvador ile Türkiye'nin global mesail karşısında benzeri gösterime eş olduğuna ayraç etmiş bulunduğu makalesinde, şu ifadelere toprak verdi:

"Birbirimizden ne denli uzakta olursak olalım, zaman karşılaştığımız zorlukların bir aşırı aynı. Bunlar ortada gayrikanuni göç, hava değişikliği, salgınlarla mücadele, terörizm, birleştirme töhmet ve narkotik kaçakçılığı toprak alıyor. Günümüzün küreselleşen dünyasında, rastgele müşterek yerde istikrarsızlık, müsavatsızlık ve adaletsizlik olduğunda, kâffesi arsıulusal maşer bundan etkilenmektedir. Bu sebeple arı arsıulusal teşrikimesai kanalıyla bu sorunları çalışan müşterek biçimde çözebileceğimize inanıyoruz."

"İhtiyacı bulunan her insana nerede olurlarsa olsunlar erişmek geleneğimizde var"

Türkiye'nin hem nice ana kara ve kültürün kesiştiği izlemsel müşterek noktada hem de baş döndürücü sayıda çatışmayla kuşatılmış bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye, bu hastalıkların insanlığın omuzlarına yüklediği yükü hafifleştirmek düşüncesince elinden mevrut değme şeyi etme hususunda hususi müşterek yazık hissetmektedir. Bu amaçla Türkiye, benzeri düşüncedeki ülkelerle kolektif Medeniyetler İttifakı Girişimi derece baş döndürücü yönlü arenada girişimlere önderlik etmektedir. Geçen sene başlattığımız Antalya Diplomasi Forumu, gündeş sorunlara kesinlikle doğurucu analizör bulunabileceği dair düşün alışverişinde mevcut iktisap kılmak düşüncesince şimdiden ehemmiyetli müşterek ortam biçimine geldi. İhtiyacı bulunan her insana nerede olurlarsa olsun erişmek geleneğimizde var."

"Coğrafyanın bundan böyle bizi ayrı tutamayacağı global müşterek dünyada yaşıyoruz"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Latin ABD düşüncesince başlatmış bulunduğu içtimai iane politikasına yer vererek "Amacımız, iri teşrikimesai potansiyelini yapmak düşüncesince bölgedeki kâffesi ülkelerle ilişkilerimizi derinleştirmek ve çeşitlendirmekti. Coğrafyanın bundan böyle bizi ayrı tutamayacağı global müşterek dünyada yaşıyoruz. Bir içtimai iane politikası adına süregelen şey, bundan böyle aut politikamızın izlemsel direklerinden birisi biçimine geldi." görüşünü paylaştı.

Türkiye'nin, bölgede küsurat büyükelçilik sayısı, TİKA hizmetleri ve Türk Hava Yolları (THY) uçuşları üstünden Latin Amerika'da varlığına yer veren Çavuşoğlu, Türkiye'nin Latin ABD ile tecim kütlesinin 15 büküm artarak 15 bilyon doları aştığını belirtti.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Latin ABD bölgesi ve Ekvador ile ilişkilerini ihya niyetine dikkati çekerek şu ifadeleri kullandı:

"Bu semt ile ilişkilerimizi katı temeller dair attığımız müşterek düzeye getirdik. Artık şimdi açık müşterek siyasal diyaloğa, şimdi müşterek tomar konuşu iş donanmasına ve şimdi benzeyen kültürel ilişkilere eş olmaya hazırız. Bu çerçevede Ekvador, şimdi istikrarlı, müreffeh, adaletli ve sıcakkanlı müşterek evren düzeni bina kılmak düşüncesince anahtar müşterek ortaktır. Diplomatik ilişkilerimiz 1950'ye denli uzanıyor ve Ekvador'un 2009'da Ankara'da ve 2012'de Türkiye'nin Quito'da Büyükelçiliğini açmasıyla hususi müşterek ivme kazandı. Sırasıyla 2012 ve 2016'da aykırı cumhurbaşkanlığı ziyaretleri ilişkilerimizi şimdi da geliştirdi. O vakitten bu yana eş çıkarlar, aykırı hürmet ve eş manzara temelinde ilişkilerimizi değme bölgede şimdi da tamik önünde baş döndürücü kez katettik. Ancak ileriye baktığımızda baş döndürücü şimdi fazlasını yapabileceğimizi biliyoruz. İlişkilerimizi acemi zirvelere taşımaya kararlıyız. Bu amaçla zaman Ekvador'a yaptığım ziyaretin, tecim ve yatırımlar, kültürel iş birliği, eğitim, erke ve ekincilik sahalarında acemi teşrikimesai yöntemleri açacağını umuyorum."

"Türkiye, Ekvador'un geçenlerde BMGK'ye üyeliğini kalben destekleyecektir"

Çavuşoğlu, Ekvador ile arsıulusal platformlarda iş donanmasına yer vererek şunları kaydetti:

"Türkiye, Ekvador'un geçenlerde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne üyeliğini kalben destekleyecektir. Konsey'in gündemindeki sert baş döndürücü maddenin Türkiye'nin açık bölgesindeki sorunlarla ait bulunduğu menfez önüne alındığında, benzeyen ilişkilerimiz değme dü ülkenin de Konsey'in çalışmalarına bedel katmasına araştırma görevlisi olacaktır. Sonuç adına eş değerler ve hedeflerle birbirine ilişkin bulunan ülkelerimiz, coğrafi adına ayrı olmalarına karşın eş zorluklarımızı ve fırsatlarımızı ele almak, baş başa benzeyen idman düşüncesince hoppadak müşterek imkana değil, bire müşterek sürede müşterek sorumluluğa da sahiptir. Türkiye, bunu hazırlamaya ağız ağıza kararlıdır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?