Gündem

Çavuşoğlu, Körfez devletleri ortada diyalog ve iş birliğini kıvançla karşıladı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Bahreyn'e gerçekleştireceği ziyarete ilişkin, "İki yurt arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yılının, düet iş donanmasında müşterek kenar taşı olmasını sağlamalıyız. Bu, hepsi bölgenin çıkarına olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Çavuşoğlu, Körfez devletleri ortada diyalog ve iş birliğini kıvançla karşıladı
30-01-2022 13:32
Manama

Çavuşoğlu, Manama'ya gerçekleştireceği görüşme öncesinde Bahreyn basınına verdiği demeçte, dü yurt arasındaki dip uhuvvet bağları çerçevesinde Türkiye'nin Bahreyn ile ilişkilerini açık açık çoğaltma mevzusundaki kararlılığını vurguladı.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Zeyyani'nin kasımda, Türkiye'ye ziyaretinin "iki tarafın da yararına olacak halde çapraz iş birliğinin baştan canlandırılmasının önünü açtığını" tamlayan Çavuşoğlu, "Zor senelerde taraf yana durduk. Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife, çıyan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) çarpış girişiminin arkası sıra bölgeden Türkiye'yi görüşme fail evvel önder oldu. Türk halkı ve liderliği ağır senelerde içtenlikli el donanması örneğini unutmayacaktır." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, çapraz iş birliğinin yasalı çerçevede genişletilmesi ve derinleşmesi düşüncesince 40'dan aşkın tören düzeni ve uzlaşma muhtırasının imzalandığını, düet ilişkilerin savunma, ticaret, sağlık, eğitim, ekin ve gezim dalında ilerlediğini vurguladı.

İlişkilerde 50. sene kenar taşı olmalı

Türk doktorları, mühendisleri, akademisyenleri, sanatçıları ve iş insanlarının Bahreyn camiasında hatırlı birlikte arazi edindiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Bahreyn'deki Türklerin yurt ekonomisine ve kültürel mirasına ulama sağladığını tabir etti.

Çavuşoğlu, Türkiye ve Bahreyn'in "bütün, dengeli ve sakıncasız birlikte Körfez bölgesi" eş vizyonuna cemaat bulunduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bölgemizdeki toy diyalog ve teşrikimesai dönemi, mihman barış, abra ve bolluk düşüncesince birlikte mesame oluşturuyor. Türkiye, çapraz hürmet ve eş zevahir temelinde semt çapında teşrikimesai düşüncesince üstüne düşeni hazırlamaya hazır. Bölge devletleri ortada beliren diyalog, diplomatlık ve teşrikimesai ufkunu kıvançla karşılıyoruz. Bu bölgede Bahreyn'in güzel çabalarını ölçüm ediyoruz.

İnanıyorum ki; Türkiye-Bahreyn ilişkilerini ilerletmek düşüncesince bu, akıllıcasına an. Bunu değerlendirelim. İki yurt arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yılının, düet iş donanmasında birlikte kenar taşı olmasını sağlamalıyız. Bu, kâffesi bölgenin çıkarına olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?