Teknoloji

CANiK M2F ciddi makineli tüfek geçmiş kat TEKNOFEST'te sergileniyor

Türk defans sanayisi içerisinde geliştirilen CANiK M2 QCB ciddi makineli tüfek tüfek tüfeğin fevk versiyonu bulunan CANiK M2F, evvel kat TEKNOFEST KARADENİZ'de sergileniyor.

CANiK M2F ciddi makineli tüfek geçmiş kat TEKNOFEST'te sergileniyor
03-09-2022 15:06
Samsun


Samsun Yurt Savunma (SYS) içerisinde çalışkanlık yayınlayan CANiK, en encam uygulayım bilimi ürünlerini TEKNOFEST KARADENİZ'de katılımcılarla buluşturuyor.

Savunma Sanayii Başkanlığı ile imzalanan "Platform Makineli Tüfeği Projesi" kapsamında evcil ve ulusal imkanlarla geliştirilen CANiK M2 QCB ciddi makineli tüfek tüfek tüfeğin ümranlı modeli bulunan ve dakikada 950 atım hızına ehil CANiK M2F de festivalde sergileniyor.

SYS Kurumsal İletişim ve İş Geliştirme Müdürü Gençay Gençer, AA muhabirine, CANiK M2F'nin, önce imal edilen CANiK M2 QCB'den dü kıvrım hâlâ ortak tomar atış gücüne ehil bulunduğunu söyledi.

CANiK M2 QCB tabanca sisteminin 2022 yılının başlangıcında yapımının tamamlanarak dizi üretime geçildiğini aktaran Gençer, "Bu tabanca sistemimiz dakikada 450 ila 600 atım hıza ehil ama bu gayret hâlâ erdemli atış hızı talip platformlar düşüncesince aşırı ehliyetli kalmıyordu. Dolayısıyla CANiK M2F'yi geliştirdik. Kalibre kendisine ayrımsız cephanesi kullanabilmekte ama dakikadaki hızı 600 namına 950'dir. İstersek bu hızı 950 ila 1100 arası ayarlayabilmekteyiz. Bu erdemli hızı sebebiyle özellikle iklim araçları yahut iklim araçlarının karşılığı kendisine çalışan halde kullanılmaktadır." ifadesini kullandı.

Yeni ortak fehva kullandıklarını dile getiren Gençer şu halde bitmeme etti:

"Yeni konseptte dü M2F'yi taraf yana bağlamış bulunuyoruz. Bu haliyle dilerseniz kişmiri araçlarına bağlayabilirsiniz, dilerseniz deniz araçlarına ektin halde bağlayarak atış üstünlüğü sağlayabilirsiniz. Son biraz senedir savaşlarda kalabalık mobilize sistemlerin oldukça iri kalibrelerle savaşma sahalarında kullanıldığını görüyoruz. Olabildiğince ufak, bazı bazı 4x4 vasıtaların yeğleme edildiğini ve bunların ilişkin ayrışık kalibrelerde makineli tüfek tüfek tüfeklerin bütünleşmiş edildiğini görüyoruz. Buradaki amaç, platformun çabuk halde arazi değiştirmesi ve hasmına gönül rahatlığı kazanım gelmek düşüncesince erdemli atış gücüne angaje olması ama bu atışın ırak mesafeden yapılması esasi benimseme ediliyor. CANiK M2F yahut CANiK M2 QCB, gelişigüzel ikisinin de 2 bin metreye çalışan menzili bulunmakta. Bu menzili erdemli uygulayım bilimi optikçi cihazlarla destekleyerek 6 bin metreye derece artırabiliyorsunuz."

Gençer, daha lansmanı yapılmayan silahın önce sefer TEKNOFEST KARADENİZ'de sergilendiğini vurgulayarak sistemin bireşimli zeka ve özerk kendisine açıktan kullanılması anlamında AR-GE çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?