Ekonomi

Buğday fiyatları, haftalık bazda yüzdelik 40'ın üstünde artarak 12 doları aştı

Buğday fiyatları, Chicago Ticaret Borsasında haftalık bazda yüzdelik 40,6 artarak 12,09 dolara print ve 14 senenin zirvesine ulaştı.

Buğday fiyatları, haftalık bazda yüzdelik 40'ın üstünde artarak 12 doları aştı
05-03-2022 12:03
İstanbul

Buğday fiyatları, Chicago Ticaret Borsasında haftalık bazda yüzdelik 40,6 artarak 12,09 dolara çıktı.

Rusya-Ukrayna mücadelesi ekmeği elan fiyatlı bir duruma getiriyor

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, halihazırda bildirme sıkıntılarının bulunduğu enerjiden metallere ve ekincilik emtialarına denli müşterek aşırı ehemmiyetli emtia da arza bağlı bu endişelerin elan da artmasına illet oldu.

Rusya'ya makbul yaptırımlar ve küsurat maliyetler ülkeyle tecim anlaşmalarını tevakkuf noktasına getirirken, İki diyar arasındaki savaşın müstevli kaynaklı etkilerle müşterek araya gelmesi başta emtia fiyatlarında kaba yükselişlere illet oluyor.

Jeopolitik risklerden çevre kûhi el altında erke tedarikine bağlı teessürat gündemdeyken, başta buğday , Rusya ve Ukrayna'nın üretimdeki ağırlığı zımnında buğday, emtia piyasalarında anne oyuncu oldu.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının buğday ticaretini tevakkuf noktasına getirmesiyle buğday tutarları Chicago Ticaret Borsasında haftalık bazda yüzdelik 40,6 artarak 12,09 dolara baskı ve 14 senenin zirvesine ulaştı.

Buğday fiyatlarındaki bu kaba yükselişin elhak faziletli seyreden global besin fiyatlarını elan da negatif etkilemesi öngörülüyor.

En esas besin maddelerinden biri bulunan buğday, sabık ay yüzdelik 30'a yaklaşan yükseliş kaydetti.

Analistler, erke maliyetlerinin artmasının da buğday fiyatlarının artışında sansasyonel bulunan ehemmiyetli etkenlerden müşterek tanesi bulunduğunu söyledi.

Dünyanın en iri zirai mahsul işleyici şirketlerinden bulunan Archer Daniels Midland ve ekincilik ürünleri ticareti firması Bunge kabil kuruluşların bölgedeki faaliyetlerine açıklık verdiğine müteallik istihbarat de buğdaya müteallik endişelerin elan müşterek tomar derinleşmesine illet oldu.

Analistler, dü diyar arasındaki harp ve Amerika ile Avrupa'nın Rusya'ya müteveccih yaptırımları devreye almasının hububat piyasasında da belirsizliklere illet bulunduğunu belirtti.

Afrika ve Orta Doğu'dan nice diyar Rusya ve Ukrayna'dan besin ithal ediyor ve krizin derinleşmesi başta bu bölgelerdeki devletlerin besin maddelerine erişimini elan da çetince bir duruma getirebileceğine müteallik endişeleri artırıyor

Ürdün, Tunus ve Mısır besin tedarikinde en aşırı etkilenebilecek devletler ortada arazi alıyor

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan çevre başta Ürdün, Tunus ve Mısır kabil ülkeler, besin tedarikinde en aşırı etkilenebilecek devletler ortada arazi alıyor. Rusya global piyasaya yılda 44 milyon titrem buğday hazırlık ederken Ukrayna da evren genelinde 17 milyon titrem ile buğday tedarikinde 5. tam arazi alıyor.

Mısır'ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun, Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih askeri saldırısını kınayan değişmeyen tasarısını desteklemesine rağmen Rusya'ya kazançlı yaptırımlara üzerine gösterdiği mesafeli davranış dikkati çekici ayrıksı müşterek benek oldu.

Mısırda da zirveler gır konusu

Tarım emtialarında buğdaydan sonraları başta mısırda tanıdık hediye hareketleri dikkati çekiyor. Mısır'ın fiyatı bu hafta Chicago Ticaret Borsasında 7,82 dolarla Eylül 2012'den beri en faziletli seviyeyi gördü. Mısır tutarları haftalık bazda da yüzdelik 14,8 artım kaydetti.

Haftalık bazda Chicago Ticaret Borsasında kıvrak gören soya fasulyesi fasulyesi fasulyesinde yüzdelik 4,6 ve New York Ticaret Borsasında prosedür gören şekerde de yüzdelik 10,1 artım görüldü. Petrol fiyatlarının faziletli seyretmesi, diyabet hastalığı fiyatlarını müspet etkiliyor. Şeker kamışı, alkol üretimi içiş geçer hammaddelerden biri . Petrol fiyatlarındaki değişim, üreticilerin diyabet hastalığı yahut alkol üretimini yeğleme etmesine illet oluyor. Küresel kendisine taşımalık talebinin faziletli olması nedeniyle, yüklemelerde rötar yaşanıyor. Bu da bildirme endişelerini artırıyor.

Emtia piyasasında tanıdık kaba yükselişlere rağmen kahvedeki bedel kaybı dikkati çekti. New York Ticaret Borsasında prosedür gören kıraathane bu hafta yüzdelik 6,1 yöresinde zayiat bahis konusu oldu. Analistler, Ukrayna ve Rusya mücadelesi zımnında kazançlı büyümeye müteveccih endişelerin kıraathane fiyatlarda bedel yitirilmesine illet bulunduğunu belirtti.

Varil fiyatı 118,4 dolarla Şubat 2018'den beri en faziletli seviyeyi gören Brent yeryüzü yağı bu hafta yüzdelik 23,8, New York Ticaret borsasında prosedür gören doğalgaz da yüzdelik 10 çıkar sağladı.

Bakır, hepsi zamanların en faziletli seviyesini gördü

Rusya hemen erke ve ekincilik emtialarında değil metallerin üretiminde de ehemmiyetli müşterek gösteriş üstleniyor

Haftayı yüzdelik 6,3 yükselişle mütemmim bakırın libresi ise Comex vadeli piyasasında 4,9490 dolarla hepsi zamanların en faziletli seviyesini gördü. Analistler, jeopolitik risklerden kaynaklı bildirme endişelerinin yanı sıra, dünyanın önde mevrut tarz bankalarının düzen bağı mal politikasına geçileceğine müteallik delice söylemleri ve Şili'de bakır üretiminin azalmasıyla bakır fiyatlarında ralli yaşandığını söyledi.

Jeopolitik risklerle bu arada nikel tutarları Mart 2008'den beri evvel el 14 dolar sınırına denli yükseldi. Çinko ise 1,8619 dolarla Mayıs 2007'den beri en faziletli seviyeyi gördü. Haftalık bazda bakılınca nikel fiyatları, yüzdelik 17, tutya tutarları da yüzdelik 11,9 artım kaydetti.

Bu hafta önde mevrut emtialardan alüminyum yüzdelik 12,3, paladyum yüzdelik 24,7, platin yüzdelik 5,4 arttı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?