Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 95,27 dolar

Brent petrolün varili arsıulusal piyasalarda 95,27 dolardan muamelat görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı 95,27 dolar
05-09-2022 10:05
Ankara

Cuma haset 95,32 dolara denli yükselen Brent petrolün varil fiyatı, haset 93,02 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı ahit zaman 09.25 bakımından kapanışa gereğince yüzdelik 2,41 artarak 95,27 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas şekli (WTI) kabak petrolün varili 88,75 dolardan müşteri buldu.

Fiyatlardaki yükselişte, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazısı yetiştirici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun ahit yapılacak toplantısında üretimi kısacağına ve piyasalardaki sunma daralmasını destekleyeceğine müteveccih beklentiler sansasyonel oldu.

Uzmanlar, dünyanın en şişman petrol tüketicilerinden Çin'de Kovid-19 salgınına erinç baştan tahsil edilen karantina tedbirleri zımnında yaşanabilecek arzu azalmasına erinç OPEC+ grubun tutarları faziletli avlamak düşüncesince üretimde kesintiye gidebileceğini öngörüyor. Çin'de bulunan vaziyette 33 şehirdeki tahminî 65 milyondan çok bireyin bölümsel yahut mükemmel kapanma tedbirleri altında bulunduğu hesaplanıyor.

Dünyanın en şişman petrol üreticilerinden ve OPEC+ grubu üyelerinden Rusya'nın ise şu anda ortak istihsal kesintisini desteklemediği ve bu yüzden üretimin çakılı tutulabileceği de düşünülüyor.

OPEC+ grubu, esbak toplantısında ilkgüz kocaoğlan düşüncesince beklenenden hâlâ az ortak istihsal artışına değişik petrol üretimini eylülde günce 100 bin varil açık açık çoğaltma sonucu almıştı. Grup, orak ayı ve ağustos aylarında ise günce 648 bin varil istihsal artışı hedeflemişti.

Öte yandan, İran çekirdeksel anlaşmasına bağlı belirsizlikler de fiyatlar üstünde sansasyonel oluyor. İran'ın Viyana görüşmelerindeki etüt heyetinin danışmanı Muhammed Merendi, cemaziyelevvel meydana getirdiği açıklamada çekirdeksel anlaşmayı harlatmak düşüncesince hazırlanmakta olan barışma metninde kapalılık ve boşlukları benimseme etmeyeceklerini belirtti.

Anlaşmanın baştan uygulanmasını mizan ve ABD'nin anlaşmaya dönüşü düşüncesince Nisan 2021'den bu yana Avrupa Birliği'nin (AB) koordinatörlüğünde Viyana'da meydana getirilen müzakereler, 8 Ağustos'ta sona ermişti.

Müzakerelerin koordinatörlüğünü üstüne alan AB'nin sunmuş bulunduğu eskiz barışma metni sonra muhit sonuncu anlaşmaya muvasala dair esbak aylara kıyasla hâlâ müspet semboller vermişti.

Brent petrolde uran adına 95,45 ile 95,83 dolar aralığının direnç, 94,46 ile 93,85 dolar aralığının ise dayanak noktası bölgesi adına izlenebileceği belirtiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?