Dünya

Bosnalı liderler provokatif eylemlere oyunluk bulunan Brçko'yu görüşme etti

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak üyesi Dzaferovic, Brçko'nın anayasaya karşıt "Sırp Cumhuriyeti Günü" kutlamaları kapsamında provokatif eylemlere oyunluk bulunmasına ilişkin, ülkedeki siyasal oyuncuları sulh ve istikrara ilişkin kalmaya çağırdı.

Bosnalı liderler provokatif eylemlere oyunluk bulunan Brçko'yu görüşme etti
18-01-2022 16:28
Saraybosna

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic ve Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Fadil Novalic, Brçko Belediye başkanı Esed Kadric, Brçko Meclis Başkanı Sinisa Milic ve Meclis Başkan Yardımcısı İvo Filipovic ile müşterek araya geldi.

Burada izah önleyen Dzaferovic, alanda sulh ve istikrarın korunmasının ehemmiyetli bulunduğunu belirtti.

Boşnak önder Dzaferovic, "Barış düşüncesince çağrıda bulunuyorum, balans düşüncesince çağrıda bulunuyorum, müsamaha düşüncesince çağrıda bulunuyorum. Kışkırtıcı söylemlerin hiç kimseye faydası yok. Bosna Hersek Anayasasına, şimdiye denli ikrar ettiğimiz yasalara, nedeniyle Bosna Hersek'in çalışkanlık gösterdiği umumi alanlara saygısızlığın hiç kimseye müşterek girdisi olamaz. Bu cins yaklaşımlar Bosna Hersek kuruluşlarında yürüttüğümüz diyaloğa dokunca verir." dedi.

Brçko'nun değişik milletlerin müşterek arada erinç içinde yaşamış olduğu müşterek semt bulunduğunu anlatım fail Dzaferovic, "Sırp Cumhuriyeti entitesinin sonuç zamanlardaki yaklaşımları, semt halkında gerginliğe etmen oldu." sanarak konuştu.

Brçko Belediye Başkanı Kadric de "Sayın Dzaferovic'in bu ziyaretiyle semt vatandaşlarına müşterek defa daha, kuşkulanmak düşüncesince müşterek bozukluk bulunmadığı mesajını özgülemek isteriz. Brçko Özerk Bölgesi ve Bosna Hersek müesseselerinin yazık ve yükümlülüklerini namına getirdiğini müşterek defa henüz sağlamak isterim." açıklamasını yaptı.

Katılımcılar, görüşmede Bosna Hersek'in etraflı bölgelerinin eş çıkarına olan, Saraybosna-Belgrad otoyolunu da havi şişman enfrastrüktür projelerinin uygulanmasına müteveccih faaliyetlere başlanması kararına varıldığını belirtti.

Bosna Hersek'teki provokatif eylemler

Bosna Hersek'te Banja Luka şehrinde, anayasaya karşıt bulunmasına karşın "9 Ocak Sırp Cumhuriyeti Günü" kutlamaları yapılmıştı.

Kutlamalara, Dodik'in birlikte Sırp Cumhuriyeti Başkanı Zeljka Cvijanovic, Sırp Cumhuriyeti Emniyeti'nin 800 mensubu, Sırbistan Meclis Başkanı Ivica Dacic, Sırbistan Başbakanı Ana Brbanic, Rusya Büyükelçisi İgor Kalbuhov ve çok sağcı Fransız milletvekilleri engelleme 2 bin 700 isim katılmıştı.

Bosna Hersek'in özellikle Gacko, Foça, Prijedor, Brçko ve Janja iktisap etmek neredeyse nice şehrinde Boşnaklara ve Sırp olmayanlara müteveccih hakaretler de içeren provokasyonlar yaşanmıştı.

Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi, 2015 senesinde zamanın Devlet Başkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzetbegovic'in talebi üstüne "Sırp Cumhuriyeti Günü"nü "anayasaya aykırı" duyuru etmişti.

Karar üstüne Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi, "9 Ocak Sırp Cumhuriyeti Günü"nün tanınması düşüncesince 25 Eylül 2016'da halk oylaması düzenlemiş fakat Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi bu referandumu tanımamış ve bu günün kutlanmasına müteveccih eylemlere haram getirmişti.

Olayların ardından, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic, Banya Luka'da gayrikanuni halde kutlanan "9 Ocak Sırp Cumhuriyeti Günü" programına casus gönderen Rusya, Çin ve Sırbistan'a diplomatik muhtıra verildiğini açıklamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?