Dünya

Bosna Hersek, Rusya, Çin ve Sırbistan'a diplomatik nota verdi

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic, Banya Luka'da yasadışı şekilde kutlanan "9 Ocak Sırp Cumhuriyeti Günü" programına casus gönderen Rusya, Çin ve Sırbistan'a diplomatik nota verildiğini açıkladı.

Bosna Hersek, Rusya, Çin ve Sırbistan'a diplomatik nota verdi
10-01-2022 21:14
Saraybosna

Turkovic, Rusya, Çin ve Sırbistan'a sunulan diplomatik notada, bu kutlamalara resmi katılımın, Bosna Hersek'in içişlerine ağırbaşlı engelleme anlamına geldiğinin vurgulandığını söyledi.

Notada Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi'nin resmi gazetede piyasaya çıkan ilişik sonucuna arazi verildi ve bu cins eylemlerin, Bosna Hersek ile düet ilişkileri bozabileceği belirtildi.

Bosna Hersek'te Banja Luka şehrinde esbak anayasaya karşıt bulunmasına karşın "9 Ocak Sırp Cumhuriyeti" haset kutlamaları yapılmıştı.

Kutlamalara, Sırbistan Meclis Başkanı Ivica Dacic ile Sırbistan Başbakanı Ana Brbanic'in birlikte Rusya ve Çin'in Saraybosna büyükelçileri katılmıştı.

Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi, 2015 senesinde zamanın Devlet Başkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzetbegovic'in talebi dair "Sırp Cumhuriyeti" gününü "anayasaya aykırı" anons etmişti.

Karar dair Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi, "9 Ocak Sırp Cumhuriyeti" gününün tanınması düşüncesince 25 Eylül 2016'da plebisit düzenlemiş, fakat Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi bu referandumu tanımamış ve bu günün kutlanmasına müteveccih eylemlere haram getirmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?