Gündem

Boşanmış çiftlerin evlatları ‘Çocuk Teslim Merkezi’nden teslim edilecek

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nesibe Kurt Konca, ilçe reformunun 5. paketindeki en ehemmiyetli değişikliklerden birlikte tanesinin boşanmış çiftlerin çocuklarını bundan böyle ‘Çocuk Teslim Merkezi'

Boşanmış çiftlerin evlatları ‘Çocuk Teslim Merkezi’nden teslim edilecek
05-12-2021 10:55

Yargı reformunun 5. paketinin icra-iflas hukukuna bağlı bulunduğunu tamlayan Doç. Dr. Nesibe Kurt Konca, kaza reformu hazırlanırken inanma verici ve erişilebilir ortak doğruluk vizyonuyla hazırlandığını anlatım etti.

Tehri yürütme denilen taleplerin tedvir mahkemelerinden alınmasına müteveccih ortak ayrım yapıldığını da hatırlatan Konca, borçlunun öz malını kendisinin satmasına müteveccih de ortak düzenlemenin yapılacağını vurguladı.

Önceki düzenlemelerde çocuk nerde bulunursa bulunsun güçlükle teslim edilir ifadesinin toprak aldığını, bu işlemin de yürütme memurları kabilinden yapıldığını kail Konca, “Çocuğun yüksek yararının korunması prensibi çerçevesinde bu düzenlemelerle çocuk siper kanununa alınmıştır. Çocuğun yüksek yararına makul halde toy birimler oluşturulmuştur bu birimlerin ismi adli dayanak ve kıygın hizmetleri müdürlükleridir. Adli dayanak ve kıygın hizmetleri müdürlükleri kabilinden çocuk teslimi ve çocukla şahsi alım satım kurulması ile alakalı ilamlar namına getirilecektir.

1932 günlü yürütme batkınlık kanununda çocuk teslimi ve çocukla şahsi alım satım kurulmasına ilişikli ilamların yürütme müdürlükleri kabilinden namına getirilmesi öngörülmüş idi. İcra müdürlüklerinde yürütme memurları uygulamaları haciz memurları denilen memurin halis muhlis gündüz söylenegelmiş gayrimenkul eşyaları haczediyor satışıyla uğraşıyor, gündüz ortamında çocuk teslimine bağlı ilamları da namına getiriyordu. Kanundaki düzenlemede çocuk nerede bulunursa bulunsun güçlükle teslim edilir ibaresi vardı. Çocuğu söylenegelmiş ortak yük namına koyuyordu. Medyaya da yansıyan kamuoyunun vicdanını yaralayan sahneler oluşmuştu. Hepimizin çocuklarımız ait hassasiyetleri var. Bu hassasiyetlere karşıt ortak infaz gır konusuydu” dedi.

“Çocuğun yaşına mucibince çocuk teslim merkezleri oluşturulacak”

Çocuk talimatındaki değişikliğin 6 ay ortamında yayımlanacağını hatırlatan Konca, “Şimdi meydana getirilen düzenlemede vurgulanan konu çocuğun yüksek yararının gerçekleştirilmesidir. Çocuğun yüksek bilinebilir ortak terim değildir. Somut olayın koşullarına mucibince değişmektedir. Uzmanlar ailelerle ve çocukla enformasyon kurarak konkre fenomen çerçevesinde en makul halde bunların gerçekleştirilmesi vazifesini namına getirecektir. Eskiden çocuk az elan bulunursa bulununsun teslim edileceği belirtileceği iken demincek çocuk teslim merkezleri oluşturulacaktır çocuğun yaşına göre. mesela 0-3 gözyaşı arasındaki çocuk ortak kreşte ve ya 3-6 gözyaşı arası ortak kreşte olabilir. 6-12 gözyaşı arasındaki çocuk ortak parkta, 12-18 gözyaşı ortada ortak çocuk bambaşka yaşına makul ortak birimde teslim edilecektir. Bu birimlerin oluşturulmasında belediyeler ve valilikler ile Adalet Bakanlığının ilişik birimleri teşrikimesai ortamında olacaktır. Uzmanların katılımıyla ilk önce tarafların öz iradeleriyle rızayla çocuğun yüksek yararının gerçekleştirileceği şekilde, çocuğun örselenmesini engelleyecek halde bu hükümlerin namına getirilmesine çalışılacaktır” halinde konuştu.

“Türkiye'nin gelişigüzel yerinden talip hacısı hocası elektronik satışa katılabilecek”

Önceden yürütme dairlerindeki satışta ortak malın değerinden elan ucuza satılabildiğini, ancak e-satış ile talip her insanın katılımıyla malın mesabesinde satılabilme imkanının getirildiğini tamlayan Konca, “E-satışta vaktiyle baç mezat salonu denilen salonlarda adanmış gerçekleştiriliyordu. Aslında infaz şöyleydi, ilk önce arttırmaya elektronik ortamda başlanıyordu, elektronik ortamda gelecek sürülen en yüksen peyden başlanarak mezat salonlarında fiziksel ortamda ilave yapılmaktaydı. Fiziki ortama hacısı hocası katılamayacağı düşüncesince dünyalık değerinden elan ucuza satılabilmekteydi. Ama şuan Türkiye'nin gelişigüzel yerinden hacısı hocası elektronik ortamdaki satışa katılabilecek halde kombinezon yapılmıştır. Fiziki ortamda satışı gerçekleşmeyeceği düşüncesince hacısı hocası katılabileceğinden malın mesabesinde satılması imkânı ortaya çıkacaktır. Ayrıca masarif azalacaktır. Çünkü ortak mağaza kiralanması gerekiyordu ortak de sürecin elan hızlanması ihaleye ara bozuculuk karıştırılması kabilinden kanuna karşıt işlemlerin gerçekleşmesine huzur ortak kombinezon yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

Engin Yağcı - Bayram Türüdü
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?