Dünya

BM İnsan Hakları Konseyi'nin 49’uncu oturumu başladı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin 49'uncu oturumunda açma hitabı oluşturan BM Sözcüsü Genel Sekreter Antonio Guterres, "İnsan haklarına diktatörler çeşidinden el konulamaz" dedi.

BM İnsan Hakları Konseyi'nin 49’uncu oturumu başladı
28-02-2022 13:35

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin 49'uncu oturumu İsviçre'deki BM Ofisi Palais des Nations'da başladı. İnsan Hakları Konseyi, Ukrayna'nın talebi hesabına Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması kendince çabuk ortak ağız dalaşı yapılması anlamında oy kullandı. Ukrayna krizi emek vermek programına 5 faydalı ve 13 çekimsere dirlik 29 oldu oyla çabuk ağız dalaşı adına eklendi.

“İnsan haklarına diktatörler çeşidinden el konulamaz yahut yoksullukla namevcut edilemez”

BM Sözcüsü Genel Sekreter Antonio Guterres meydana getirdiği açma konuşmasında, "İnsan haklarına diktatörler çeşidinden el konulamaz yahut yoksullukla namevcut edilemez. Dünyanın rastgele durumunda insanoğlu hakları atak altında. Otokrasiler yükselişte. Popülizm, yerlicilik, rasizm ve aşırıcılık toplumların altını oyuyor. Bugün, insanoğlu hakları ve özgürlükten meydana gelen çözümleri bahsetmek düşüncesince buradayız. İnsanlar, haklarını ve özgürlüklerini istem etmeye hazırdır. Bu sebeple BM, hacısı hocası düşüncesince ve insanoğlu hakları düşüncesince ayağa kalkmaya hazırdır" ifadelerine arazi verdi.

“Çatışma, insanoğlu haklarının kesin inkarıdır”

Guterres, gündeminin Covid-19, eşey eşitliği, hava değişikliği, siber bölgede kanunsuzluk, sulh ve düzenlilik bulunduğunu ekledi. Ukrayna'daki çatışmaya sonuç verilmesi çağrısında mevcut Guterres, "Savaşın mübrem sonucunu biliyoruz o da sivil polis polis kayıplar. Çatışma, insanoğlu haklarının kesin inkarıdır. Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonlarının tırmanması, insanoğlu hakları ihlallerinin artmasına bozukluk oluyor" dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı Abdulla Shahid ise, "Göreve geldiğimde konkre eylemlerden oluşan ortak reislik lafı verdim. Bu, Covid-19'dan kurtulmayı ve gezegenin ihtiyacına cevap vermeyi içeriyordu. Umarım tamamı bu cephelerde inkişaf görmeye bitmeme ederiz. Temmuz ayında hava değişikliği, çeşitlilik, pedagoji bilimi ve erke mevzulu fevk düzem ortak etkinliğe ev sahipliği yapacağım. Bu, gezegenimizi destek olmak düşüncesince ortaklaşa sorumluluklarımızın ne olması icap ettiğini vurgulamak düşüncesince ehemmiyetli ortak an olacak" niteleyerek konuştu.

Konsey, 28 Şubat-1 Nisan tarihleri ortada 130'dan çok talih adamına ev sahipliği yapacak. Covid-19 kısıtlamaları kapsamında, beniz yüze ve çevrimiçi iştirakı birleştiren melez ortak formatta gerçekleşecek bulunan konseyde Filistin, Afganistan, Suriye, Güney Sudan, Myanmar, Venezuela, İran, Belarus kabilinden ülkelerdeki durumların beraberinde Covid-19, engellilik, hava değişikliği, bebek ve ekalliyet hakları kabilinden mevzular gündemde olacak.
Konsey ayrıca, 5 haftalık oturum süresince 30'dan çok insanoğlu hakları uzmanı ile grubu çeşidinden maruz ve 40'tan çok mevzuyu havi 100'den çok tutanağı değerlendirecek.

İnsan Hakları Konseyi 47 unsur ülkeden oluşan, dünyada insanoğlu haklarının geliştirilmesini ve korunmasını yükseltmek düşüncesince 15 Mart 2006'da açılan Birleşmiş Milletler sisteminin hükümetler arası ortak organıdır.

Melike Yazır
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?