Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres: 'Glasgow'daki taahhütler ümit verici ama yetersiz'

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP26) sunulan hava taahhütlerinin "ümit verdiğini fakat tam olmadığını" tabir etti.

BM Genel Sekreteri Guterres: 'Glasgow'daki taahhütler ümit verici ama yetersiz'
12-11-2021 09:15

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dü haftadır İskoçya'nın Glasgow kentinde bitmeme etmekte bulunan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP26) konuştu. Guterres, zirvede sunulan taahhütlerinin "ümit verici fakat ehliyetli olmadığını" belirterek, "Hükümetler hızı artırmalı, ahenk ve finansman dair kararlı ortak biçimde lazım hırsı göstermelidir" dedi.

Guterres, Paris Anlaşması'nda belirlenen toptan coşkunluk artışının 1,5 santigrat dereceyle sınırlandırılması düşüncesince büyümekte bulunan ve az kaslı devletlere finansman sağlamanın hızlanması icap ettiğini vurguladı. "Her ülke, herhangi ortak şehir, herhangi ortak şirket, herhangi ortak mal kurumu radikal, emin ve doğrulanabilir ortak biçimde emisyonlarını azaltmalı ve portföylerini şimdiden karbondan arındırmalı" ifadelerini kullanan Guterres, öteki ortak taraftan da COP26'da şimdiden ehemmiyetli adımlar atıldığına da ilgi çekti.

Guterres, devletlerin hava krizine gönül rahatlığı ortaklık yaptığını belirterek, Amerika ve Çin'in hava krizine gönül rahatlığı ortaklık anlaşmasının “doğru yönde atık ehemmiyetli ortak adım” bulunduğunu ve bu işbirliğini kıvançla karşıladığını dile getirdi. Guterres, “Hem hükümetler aynı zamanda büyüklük dışı erkek oyuncular yerine kesin sıfıra müteveccih eleştiri ortak toptan taahhüt kitlesine sahibiz. Hükümetler, büyüklük dışı erkek oyuncular ve taharri memuru polis maşer yerine birbirimizi mesul tutmamız gerekiyor" dedi.

İklim Zirvesi ile ortak paradigma şehir 2030 yılına denli orman kaybını ve yer bozulmasını bloke etmek ve düşüncesince baş başa emek vermek taahhüdü verirken, evren çapında binden aşkın şehir, 2050 yahut hâlâ önceki karbon emisyonlarını kesin sıfıra ulaştırmayı taahhüt etti. G20 devletleri denizaşırı kömür finansmanını sona erdirme taahhüdünde bulundu. 44 şehir ve 32 şirket, kömür kullanımını bırakıp ak pak enerjiye geçişi taahhüt etti.

Aylin Albayrak
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?