Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres: "Glasgow'daki taahhütler ümit verici ama yetersiz"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP26) maruz hava taahhütlerinin "ümit verdiğini fakat tam olmadığını" anlatım etti.

BM Genel Sekreteri Guterres:
12-11-2021 00:18

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dü haftadır İskoçya'nın Glasgow kentinde bitmeme etmekte bulunan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP26) konuştu. Guterres, zirvede maruz taahhütlerinin "ümit verici fakat ehliyetli olmadığını" belirterek, "Hükümetler hızı artırmalı, uzlaşma ve finansman dair muvazeneli müşterek halde muktezi hırsı göstermelidir" dedi.

Guterres, Paris Anlaşması'nda belirlenen global hararet artışının 1,5 santigrat dereceyle sınırlandırılması düşüncesince büyümekte bulunan ve az ümranlı devletlere finansman sağlamanın hızlanması icap ettiğini vurguladı.
"Her ülke, rastgele şehir, rastgele şirket, rastgele mal kurumu radikal, emin ve doğrulanabilir müşterek halde emisyonlarını azaltmalı ve portföylerini şimdiden karbondan arındırmalı" ifadelerini kullanan Guterres, öbür müşterek taraftan da COP26'da şimdiden ehemmiyetli adımlar atıldığına da uyanıklık çekti.

Guterres, devletlerin hava krizine gönül rahatlığı ortaklık yaptığını belirterek, Amerika ve Çin'in hava krizine gönül rahatlığı ortaklık anlaşmasının “doğru yönde atık ehemmiyetli müşterek adım” bulunduğunu ve bu işbirliğini kıvançla karşıladığını dile getirdi. Guterres, “Hem hükümetler aynı zamanda talih dışı erkek oyuncular namına kesin sıfıra müteveccih ciddi müşterek global taahhüt kitlesine sahibiz. Hükümetler, talih dışı erkek oyuncular ve çırçıplak maşer namına birbirimizi mesul tutmamız gerekiyor" dedi.

İklim Zirvesi ile müşterek saf yurt 2030 yılına denli orman kaybını ve toprak bozulmasını kapatmak ve düşüncesince baş başa düzentileme taahhüdü verirken, evren çapında binden çok şehir, 2050 yahut hâlâ ilk karbon emisyonlarını kesin sıfıra ulaştırmayı taahhüt etti. G20 devletleri denizaşırı kömür finansmanını sona erdirme taahhüdünde bulundu. 44 yurt ve 32 şirket, kömür kullanımını bırakıp parlak enerjiye geçişi taahhüt etti.

Aylin Albayrak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?