Dünya

Blinken'a göre, Türkiye ve Hindistan kabil devletlere tabanca satışı henüz emeksiz olmalı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye ve Hindistan kadar devletlere ABD'nin ecnebi askeri satı süreçlerinin şimdi aceleci ve velut halde yapılması icap ettiğini söyledi.

Blinken'a göre, Türkiye ve Hindistan kabil devletlere tabanca satışı henüz emeksiz olmalı
29-04-2022 09:24
Washington

Blinken, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesindeki bütçe oturumunda Amerikan aut politikasını değerlendirirken ülkesinin, ecnebi devletlere tabanca satışlarına bağlı de açıklamalarda bulundu.

Blinken, Güney Carolina Vekili Joe Wilson'ın, "Bana layıkıyla bizim ecnebi askeri satışlarımız yersiz bürokrasiyle sekteye uğruyor. Mesela Türkiye ve Hindistan üzere müttefiklerimize iane yazar onlarla çalışmamız düşüncesince bu bürokrasiyi kesinlikle aşabiliriz?" şeklindeki sorusuna cevap verdi.

ABD'li bakan, "Sizinle bire kuma fikirdeyim, bizim ecnebi satışlarda daha iyisini yapmamız gerekiyor, başta aciliyeti olanlarda. Bu boyut yanlışsız peyda etmek icabında icra erkini ilgilendiriyor, elbette Kongre'yi de. Bu ehemmiyetli kuma bekçi zira şayet kılıç bu devletlere eş olabilme pozisyonunda olursak Rusya ile öteden buyana defans birlikteliği bulunan dayanıklı aşırı yurt bu ilişkilerini baştan gözden geçirir." ifadelerini kullandı.

ABD'nin müttefikleriyle defans iş birlikleri dalında bıraktığı boşluğun "Rusya kabilinden doldurulduğuna" ayraç fail Blinken, ABD'nin bu devletlere tabanca adanmış süreçlerinin daha aceleci adım atması noktasında Kongre ile daha benzeyen çalışmaya apiko olduklarını da laflarına ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı kabilinden endamsız müddet ilk Kongreye gönderilen kuma mektupta, Türkiye'ye F-16 satılmasının ABD çıkarlarına akla yatkın bulunduğu değerlendirmesi yapılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, sabık haftaki kuma konuşmasında, Rusya'dan S-400 iklim defans sistemi düzlük Hindistan'a CAATSA (ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası) yaptırımlarının uygulanıp uygulanmamasına bağlı daha sonuncu sonucu vermediklerini açıklamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?