Dünya

Blinken, Rusya'nın etüt şartlarının onama edilebilecek olmadığını söyledi

Blinken, Rusya'nın etüt şartlarının onama edilebilecek olmadığını söyledi
18-01-2023 04:09
Washington

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın diplomasiden yana oldukları fakat Ukrayna ve Batı'nın buna üzerine bulunduğu iddiasının ağız ağıza kusur olmadığını, zira Moskova'nın müzakereleri Kiev'in kaybetmiş bulunduğu topraklardan hatime çekilme koşuluna bağladığını, bunu da bildirme etmenin olanaksız bulunduğunu söyledi.

Blinken, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ile görüşmesinin arkası sıra kuma matbuat toplantısı düzenledi.

Ukrayna'ya bozukluk hâlâ kaslı tabanca ve füzeler verilmediği sorusuna Blinken, Ukrayna ordusuna kullanabileceği, iş ve idamesini yapabileceği silahlar tedbir ettikleri cevabını verdi.

ABD'nin şimdiye sincap Ukrayna ordusuna 25 bilyon dolar mesabesinde tabanca ve cephane sağladığını tamlayan Blinken, "Önümüzdeki günlerde acemi tabanca iane paketlerini de açıklayacağız. Söylediğimiz gibi, bu savaşın kalımlı müşterek halde sonunu getirmenin, diplomasiye gitmenin ve anlaşmanın en çabuk yolu, harp dalında (Ukrayna'nın) elini güçlendirmektir. Biz de yeterli şekilde bunu yapıyoruz." dedi.

Moskova'nın Ukrayna ve özellikle ABD peyda etmek az daha Batı'yı müzakereden kaçınmakla suçlamasına da yer veren Blinken, şöyleki bitmeme etti:

"Rusların haftalar ve aylardır diplomasiyi zorladığı ve bunu istediği, Ukrayna ve bizim de bunu istemediğimiz anlamında müşterek hikâye vardı. Bu, elbette, ağız ağıza kusur değil. Ancak bence hemen Putin'in Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaklaşan sürede meydana getirdiği müşterek konuşmada öz laflarına bakmanız icap ettiğini düşünüyorum. Ukrayna 'yeni alan gerçeklerini bildirme etmedikçe araştırma edilecek müşterek nesne yok' diyor. Diğer müşterek deyişle, Ukrayna, 'Rusya ıkıl ıkıl ele geçirdiği toprakları arka almayacağını bildirme etmedikçe ve bunu benimsemedikçe araştırma edilecek müşterek nesne yok' diyor. Elbette, bu bildirme edilmeyecek olanaksız müşterek şeydir."

Rusya on paralık bulunmadığı denli izole edilmiş durumda

İngiltere Dışişleri Bakanı Cleverly, konuşmasında ABD'nin Ukrayna'ya verdiği desteğin ölçüm edilmesi icap ettiğini vurguladı.

Cleverly, "Şunu unutmamalıyız ki Rusya, tarihinde on paralık bu denli izole edilmemişti, Atlantik İttifakı ise on paralık bu denli bütünlük içre olmamıştı. eğer Putin, dünyanın Ukrayna'da bitkin düşeceğine ve onun emellerine mukavemet iradesini kaybedeceğine inanmışsa bu, onun hesabına ikinci müşterek devasa yanılgıdır." dedi.

Öte taraftan mevkidaşı Blinken ile Ukrayna-Rusya savaşını, İran'ın, İran-İngiltere tekme yurttaşı emektar Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Ekberi'yi ölüm cezası etmesini de görüştüklerini özetleyen Cleverly, Tahran'ın çekirdeksel programı ile Rusya'ya insansız iklim araçları tedbir etmesine müteveccih kaygıları ele aldıklarını dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?