Ekonomi

Bireysel kredilerle bağlantılı sigortalar yürütüm esasları yönetmeliğinde değişiklik

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, ferdî kredilerle bağlantılı sigortalar yürütüm esasları yönetmeliğinde ayrım yaptı.

Bireysel kredilerle bağlantılı sigortalar yürütüm esasları yönetmeliğinde değişiklik
29-12-2021 13:08
İstanbul

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (SEDDK) "Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, Yönetmeliğin 4. maddesinin birlikte numara fıkrasının (a) bendinde toprak düzlük "tutarından birlikte numara derecede alacaklı" ibaresi "tutarı üstünde rüçhan doğruluk sahibi" adına değiştirilirken, Yönetmeliğin 4'üncü maddesinin birlikte numara fıkrasına "Zorunlu sigorta", "Kalıcı data saklayıcısı" ve "Kurum"u tanımlayan bentler eklendi.

Yönetmeliğin ilişik fıkralarında toprak düzlük “Müsteşarlıkça” ibaresi “Kurumca”, “bilgi formunun” ibaresi “bilgilendirme metninin”, “elektronik ortamda yahut ilgilinin bilim formuna erişimini benzer kılan benzer araçlarla” ibaresi “kalıcı data saklayıcısı yoluyla yahut görüşmenin mıknatısi yahut sayısal ortamda yük dibine katılması kaydıyla çağırma cihazı merkezi yahut telefon aracılığıyla”, “Müsteşarlıkça belirleme edilir” ibaresi “ile yapılacak öbür bilgilendirmelerin arasında ne bulunduğu Kurumca belirlenir”, “Müsteşarlık” ibaresi “Kurum” adına ve “bilgi formu” ibareleri “bilgilendirme metni” adına değiştirildi.

Değişiklikle, kredi kuruluşunun uzlaştırıcı bulunduğu kredi bağlantılı sigortalarda, Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye İlişkin Yönetmelik kapsamında planlı bilgilendirme metinleri verilmeyeceği ve kredi kuruluşunun uzlaştırıcı bulunmadığı poliçelerde Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye İlişkin Yönetmelik kapsamında muamelat kasılma edileceği belirlendi.

Ayrıca, sigorta sözleşmesinin akdi sonrasında; kredi kuruluşu çeşidinden kredi kullanan insana ilişik sigorta sözleşmesine bağlı mevzuattan kaynaklı hakları dair poliçenin yürürlüğe girmesiyle eş anlı adına çelimsiz ileti yahut SEDDK çeşidinden belirlenecek yazışma araçları ile bilim verilecek. Bu köşe yazısı mucibince yapılacak bilgilendirmelerin kökler ve esaslarını ise SEDDK belirleyecek.

Söz konusu yönetmeliğin 8. maddesinin üçüncü fıkrasında toprak düzlük “elektronik ortamda yahut ilgilinin erişimini benzer kılan benzer araçlarla” ibaresi “kalıcı data saklayıcısı aracılığı ile” adına değiştirilirken, yönetmeliğin 11'inci maddesinin başlığı “Poliçe ibrazı, prim hesabı ve iadesi” adına belirlendi.

Yapılan değişiklikle, kredi kullananın; ihtiyacı, kredi ücreti ve süresiyle mevzun ve dain-i mürtehini kredi kuruluşu bulunan ayrıksı birlikte sigorta poliçesini, bulunan poliçenin yahut iştirak sertifikasının giriş tarihinden itibaren 1 ay zarfında kredi kuruluşuna ibraz etmesi durumunda; bulunan poliçe yahut iştirak sertifikası, giriş tarihinden itibaren bozma edilecek ve ödenen primler ibraz tarihinden itibaren 5 çalışma haset zarfında akıcı adına iadeli edilecek.

Aynı koşulların sağlanması kaydıyla ahir tarihlerde yapılacak bozma taleplerinde devir esası üstünden prim iadesi yapılarak yahut infirak kıymeti ödenerek poliçe sonlandırılırken, ödemeler bire birlikte müddet zarfında yapılacak.

Kredi kullananın açıkça talebi olmadan kredi ile ilişik sigorta yaptırılamayacak

Yönetmelikte meydana getirilen değişikliklere göre, kredi kullananın kayıtlı yahut sürekli data saklayıcısı yoluyla açıkça talebi olmadan kredi ile ilişik sigorta yaptırılamazken, kredi kullananın sigorta şirketini seçilmiş hakkı sınırlandırılamayacak.

Krediyle bağlantılı sigortalarda; kredi kullananın sigorta yaptırmak istemesi halinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı, kredi ücreti ve süresiyle mevzun ve dain-i mürtehini kredi kuruluşu bulunan sigorta poliçesi kredi kuruluşu çeşidinden bildirme yapılmak durumunda olacak. Sigorta sözleşmesine yahut kredi sözleşmesine sigortanın belli birlikte sigorta şirketine yaptırılmasına bağlı konan herhangi birlikte çeşitli kondisyon geçersiz olacak.

Sağlık beyanı katılması durumunda, sigorta firması çeşidinden poliçe vadesinden neşet etmek gibi 1 ay zarfında kredi kullananın esenlik özelliğine bağlı adına ön tetkik yapılabilecek. Bu fıkrada tamlanan müddet zarfında, esenlik özelliğine bağlı ön tetkik yapılmaması yahut 6102 mahdut Kanunun bildirme yükümlüğüne bağlı hükümleri doğrultusunda sözleşmeden cayılmaması durumunda, sigorta firması sözleşmenin yapılması esnasındaki bildirme yükümlülüğünün isteyerek birlikte biçimde ihlal edildiğini ati süremeyecek. Bu konu kapsamında yapılacak incelemeye bağlı kökler ve esaslar SEDDK'ca belirlenecek.

Sağlık verisine ulaşılamaması durumunda, esenlik vaziyeti kendisince ön tetkik yapılamayacağından, sigorta şirketinin ön tetkik kapsamındaki mesuliyeti doğmayacak. Kredi kullanan, sigorta sözleşmesini sona erdirmek düşüncesince sözleşmenin kasılma edilmesini sağlayıcı yöntemden hâlâ ciddi şerait içeren birlikte formül değerlendirmek durumunda bırakılamayacak.

"Hakların kullanımı" başlığı değiştirildi

Yönetmeliğin, "Hakların kullanımı" başlığında ise şu tebeddülat yapıldı:

"Dain-i mürtehin bulunan sigorta poliçelerine yönelik; tersinme ve iştira talepleri dain-i mürtehinin herhangi birlikte defasında, tercihine mucibince kayıtlı adına yahut sürekli data saklayıcısı vasıtası ile bilgilendirildiği haset izleyen beşinci iş gününün böylelikle son doğurur. Birinci fıkraya bağlı işlemlerde bu Yönetmeliğin 11'inci maddesi, 6102 mahdut Kanunun ilişik maddeleri ve mecburi sigortaların sonlandırılmasına bağlı ahkâm ile sigortacılık mevzuatında toprak düzlük hususi tensikat saklıdır. Bu düzenlemelerde hâkimiyet namevcut durumlarda 22/11/2001 günlü ve 4721 mahdut Türk Medeni Kanunu'nun ilişik hükümleri dikkate alınır. Bu maddenin uygulanmasına bağlı kökler ve esaslar kurumca belirlenir."

Söz konusu yönetmeliğin, 2. maddesi ile değiştirilen 7. maddenin yedinci fıkrası ve 5. maddesi ile eklenmiş bulunan 13. maddenin üçüncü ve dördüncü fıkraları 1 Nisan 2022'de, öbür hükümleri ise 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girecek.

Yönetmelik hükümlerini Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?