Yaşam

Binlerce yıldız bilimi meraklısı uzayın derinliklerini Van'da gözlemledi

Yurdun ciharıyek yanından gelmiş olarak Van Gölü kıyısında planlı "Gökyüzü Gözlem Etkinliği"ne katılanlar hem eğlendi bununla birlikte teleskopla felek gözlemi yaptı.

Binlerce yıldız bilimi meraklısı uzayın derinliklerini Van'da gözlemledi
06-07-2022 12:05
Van

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) çeşidinden Van'da evvel kere planlı "Gökyüzü Gözlem Etkinliği" üç güneş süresince Türkiye'nin nice yerinden binlerce gök bilimi meraklısını buluşturdu.

Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm bakanlıklarının himayesinde, Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının dayanak verdiği etkinlik, TÜBİTAK'ın koordinasyonunda Van Gölü kıyısındaki Fidanlık Parkı'nda mülevven etkinliklere oyunluk oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın 3 Temmuz'da açılışını meydana getirdiği aktiflik vesilesiyle, yurdun ciharıyek yanından 7'den 77'ye rastgele yaştan albeni meraklısı Van Gölü kıyısında ortak araya geldi.

Gençlerin parkta kurulan stantlarda gök çalışmalarına bağlı bilgiler aldığı, dinleti ve yarışmalara katılmış olduğu etkinlikte, ayrıntılar da dene-yap atölyelerinde maketler yaparak becerilerini sergiledi.

Milli Uzay Programı vizyonuyla gençlerin uzaya ilgisinin artırılmasının amaçlandığı etkinliğe eklenmiş bulunan 10 bini ortak tomar kişi, 3 güneş süresince TÜBİTAK ekiplerince kurulan 30 teleskoptan uzayın derinliklerini inceleyip, gözlemledikleri gezegenler, Ay ve yıldızlarla ait uzmanlardan haber aldı.

Geceyi bölgede kurulan çadırlarda nâkil katılımcılara, Türkiye'nin evvel ulusal iklim füzesi "Bozdoğan"ın F-16 harp uçağından meydana getirilen evvel sınav atışında gayesi kusursuz darp vurmuş olduğu anlamış olur da izletildi.

"Van'da gökyüzünü gözlemledik"

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AA muhabirine, Van'daki etkinliğin akıbet güne derece komple kırcı geçtiğini söyledi.

Bu sene ikincisi planlı etkinliğe nice ilden gençlerin katıldığını özetleyen Mandal, "Gençler aileleriyle burada toprak aldı. Van, en ortak tomar gailesiz nüfusa cemaat illerimizden biri. Bu etkinliklerin rastgele daim İstanbul, Ankara üzere iri vilayetlerde yapıldığı söyleniyordu. 3 güneş süresince Van'da gökyüzünü gözlemledik. Muhteşemdi. Binlerce isim müşahede yaptı. Ay'a, Jüpiter'e, Mars'a, Satürn'e ve başka yıldızlara baktık. Yanlış bildiğimiz bilgilerimizi düzelttik. Merak ettiğimiz soruların yanıtını bulduk. Burada rastgele daim 'iyi ki buraya geldik' ifadeleri kullanıldı." dedi.

Etkinlikleri Antalya dışına taşıyarak henüz baş döndürücü gence ulaşmaya çalıştıklarını vurgulayan Mandal, Diyarbakır ve Van'ın arkası sıra 22-24 Temmuz'da Erzurum'da olacaklarını anlatım etti.

Mandal, Van'daki etkinliğe derin talebin bulunduğunu aktararak şunları kaydetti:

"Bu aktiflik düşüncesince başka illerden 2 bin albeni meraklısı müracaat yaptı. Bulunduğumuz aktiflik piyasasının koşullarını dikkate alarak kurayla insanları belirledik. Talep derin olunca sayıyı olduğunca artırmaya çalıştık. Gece saatlerinde caba insanoğlu bölgeye geliyordu. Bu coğrafyada eskiden ayrımlı biçimde anılan Van'ın demincek bundan sonra bilimle, teknolojiyle ve üretimle anılıyor olması iri cümbüş verici. Atölye çalışmalarında evlatların meydana getirdiği roketleri, peyk maketlerini, rasatçı yaparken yaşamış olduğu heyecanı gitmek bizlere de cümbüş verdi. Geleceğimize ve geleceğimizin en ehemmiyetli teminatı bulunan çocuklarımıza güveniyoruz."

Çocukların teknolojiyi bundan sonra elden televizyonda izlemeyeceğini, bunun dokunanı, tasarlayanı ve üreteni olacaklarını dile getiren Mandal, şöyleki bitmeme etti:

"Daha evvela bu etkinliği Antalya'da, Diyarbakır'da yaptık lakin buradaki iştirak muhteşemdi. 10 binleri ele geçiren ortak rakamı gördüğümü ferah ferah söyleyebilirim. Bu muhteşemdi. Yoğun ortak dikkat uydurma konusuydu. Geçmişte rastgele daim ayrımlı anlatım edilen Van'ı bilimle, teknolojiyle buluşturduk. Her gözyaşı grubundan ve ayrımlı yetkinliklerden, disiplinlerden olan, ortak yaşından 80 yaşına derece haber sevdalısı, gökbilim heyecanlısı vatandaşlarımızı burada gitmek sevinme vericiydi."

"İnsanlar gökyüzüyle buluştu"

Etkinliğe Hakkari'den eklenmiş bulunan haber bilimleri öğretmeni Şenol Koç da "Benim düşüncesince hissî ortak müstevi oldu. 7'den 70'e hepsi buradaydı. Değişik ilmî etkinliklere katıldık. 7 yaşındaki çocuğun, 70 yaşındaki ninenin bilime ilgiyi beni baş döndürücü duygulandırdı. Gündüz ilmî etkinlikleri gördük, tün gökyüzünü izledik. İnsanlar gökyüzüyle buluştu. Burası adeta göğe erkete durağı oldu." sanarak konuştu.

Gümüşhane'den mevrut Yakup Karaman ise "İlk kere astronomiyle ait ortak etkinliğe katıldım. İnanılmaz güzeldi. Dolu komple geçti. İlk cilt deneyimim oldu, dünkü insanlarla tanıştım. Her bilinçlilik baş döndürücü güzeldi." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?