Yaşam

Binlerce güvercin dondurucu soğukta sobayla ısıtılan otelde konaklıyor

Diyarbakır'da fariza verici "Güvercin Oteli"nde meraklıları çeşidinden kiralanan odalarda nazil kestirmece 10 bin güvercin sobayla ısıtılıyor.

Binlerce güvercin dondurucu soğukta sobayla ısıtılan otelde konaklıyor
28-12-2021 12:00
Diyarbakır

Merkez Bağlar ilçesinde güvercin meraklıları düşüncesince 2014 senesinde kurulan "Güvercin Oteli", 7 yılda binlerce güvercine ev sahipliği yaptı.

"Gökela", "Atlas", "Zeytini", "Külreng", "Narenci" ve "Cigeri" kabil değişik ırklardan rengarenk güvercinlerin konakladığı otelde başta şita aylarında toprak anımsamak olanaksız bir duruma geldi.

Soğuk şita günlerinde güvercinlerine ısıdam ve konforlu birlikte ortamda korunma olanağı arz etmek isteyenler, yalıtım ve odun sobası ile ısıtılan, fındık, fıstık ve bademin birlikte onlarca cins oyun olanağı verilen 3 bloklu Güvercin Oteli'ni yeğleme ediyor.

Toplam 100 odadan oluşan ve 24 vakit alıcı sistemi ve bekçiyle masun otel, şita aylarında güvercin meraklılarının vazgeçilmezi biçimine geldi.

"Talep arttığı düşüncesince toprak bulunamıyor"

Otel yöneticisi Mehmet Batmaz, AA muhabirine, Diyarbakırlıların güvercin sevdasının kendilerine de aşılandığını söyledi.

Yaklaşık 25 senedir güvercin beslediğini, güvercinlerin erke verdiğini, onlarla ilgilenirken stresten uzaklaştıklarını dile getiren Batmaz, "Diyarbakır'da arkadaşlarımız hâlâ evvel damlarda, avluda ve arazilerde güvercin besliyordu. Şu an o ortamlar bulunmadığı düşüncesince Güvercin Oteli'nde toprak tutuyorlar. Burada hem damda bununla birlikte odalarda güvercinlerini besleyebiliyorlar." dedi.

Batmaz, oteli açmadan evvel bu derece arzu olacağını düşünmediklerini anlatım ederek, "İnsanların efsanevi sevgisinin bu derece şişman olacağını kestirim etmedik. Güvercini olanlar toprak bulamadığı düşüncesince bizlere başvuruyor. Biz de isterse kat isterse de göz veriyoruz. Odanın kâffesi düzenlemesini isteğe uyarınca yapıyoruz." sanarak konuştu.

Otelde görk yarışmaları kabil değişik etkinlikler de düzenlediklerini aktaran Batmaz, bu etkinliklerde güvercin meraklılarının da kaynaştığını kaydetti.

Batmaz, "Kış aylarında arzu hâlâ birlikte tomar oluyor. O sebeple bu otelde toprak anımsamak imtiyazlı olmakta ve arzu arttığı düşüncesince toprak bulunamıyor. Kış aylarında güvercinlerin bakımı da çetince oluyor. Bakımı düşüncesince değişik yemler veriyoruz, ısınmaları düşüncesince soba kuruyoruz. Onları kızdırmak düşüncesince yalıtım sobalarından odun sobasına derece rastgele muhtelif sıtma sistemini kuruyoruz." ifadelerini kullandı.

Güvercinlere esenlik hizmeti de sunduklarını özetleyen Batmaz, şita aylarında güvercinlerin aşırı birlikte tomar hastalandığını, hayvanların ısınması ve bakımlarının en elleme biçimde yapılması icap ettiğini aktardı.

Batmaz, pestil bulunan güvercinleri otama ettirdiklerini, baytar hekimlerin yönlendirmesiyle en elleme bakımı hazırlamaya çalıştıklarını kaydetti.

"En az 100 ad sırada"

Oteldeki 100 odanın tamamının dolduğunu dile getiren Batmaz, şu biçimde konuştu:

"Şu an minimum 100 ad de tam var. Güvercinlere hâlâ dobra ve dizgeli birlikte yassı alıştırmak düşüncesince projemiz hazır. Güvercinler en dobra bölgelere layık. Elimizden geldiğince onlara en dobra biçimde bakacağız. Güvercinlerin şita bakımı aşırı farklı. Vitamin, oyun ve soba kabil hizmetleri en fevk kurda yapıyoruz. Masrafı aşırı bulunmasına karşın onlara bulunan sevgimiz harcaması ikinci planda bırakıyor. Günlük minimum 10 bin liralık harcama gidiyor. Kışın yalıtım faturası aşırı birlikte tomar geliyor. Tüm odalarda sıtma sistemi var."

"Burası hem güvercinler bununla birlikte bizim düşüncesince elleme oldu"

Güvercin meraklılarından Abdullah Yaman da 20 senedir güvercin beslediğini belirtti.

Geçmişte evinin damında güvercin beslemeye çalıştığını fakat apartmanlarda bunun olanaksız bir duruma geldiğini dile getiren Yaman, oluşturulan Güvercin Oteli'nde birlikte göz kiraladığını söyledi.

Yaman, 40 güvercini ile işinden ötürü oteldeki görevlilerin ilgilendiğini, maaş giderlerinin 1000 liralık yöresinde bulunduğunu anlattı.

"Kış aylarında yumurtalar soğuyor, güvercinler de soğuktan donuyordu. Burada sıtma sistemi bulunduğu düşüncesince kışın da süt kuzusu alabiliyoruz. Burası hem güvercinler bununla birlikte bizim düşüncesince elleme oldu." diyen Yaman, günün makul saatlerinde gelip, güvercinler ile ruhsal gerilim attığını kaydetti.

"Güvercinlerim burada bulunduğu düşüncesince gözüm arkada kalmıyor"

73 yaşındaki İhsan Kelekçi ise 13 yaşından buyana güvercin merakının olduğunu, 60 senedir güvercin beslediğini söyledi.

Başlarda evlerinin avlusundaki kümeste güvercin yetiştirdiğini tamlayan Kelekçi, şu an ise buna akla yatkın noktayı bulunmadığı düşüncesince güvercinleri otele getirdiğini aktardı.

Kelekçi, güvercin sevdasının aşırı değişik birlikte ihtisas bulunduğunu kaydederek, "Güvercin bakmak düşüncesince dü bükülmüş bahçeli ev yapmıştım. Evimin etrafında yapılar yükseldiği düşüncesince apartmana geçtim. Apartmanda güvercin beslememe izin etmedikleri düşüncesince Güvercin Oteli'nde toprak tuttum ve burada merakımı gideriyorum. Burada soba yakıyor, güvercinlerin kâffesi gereksinimlerini gideriyoruz. Kuşlar beni ayakta tutuyor, günümün ne geçtiğini anlamıyorum. Güvercinlerim burada bulunduğu düşüncesince gözüm arkada kalmıyor." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?