Teknoloji

Bilim müşterilerini Vikingler'in Kuzey Amerika'ya geldiği zamanı belirledi

Nature dergisinde piyasaya çıkan ilmî birlikte araştırma, Vikinglerin 1021 senesinde Kuzey Amerika’ya yerleştiklerini ortaya koydu.

Bilim müşterilerini Vikingler'in Kuzey Amerika'ya geldiği zamanı belirledi
22-10-2021 10:09
Canada

Kanada, Hollanda ve Almanya’dan müşterek takım bilgelik insanının icra ettiği araştırmaya göre, Vikingler, Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfinden yüzlerce sene evvela Kanada’nın Newfoundland eyaletine geldi.

Newfoundland'da olan L'Anse aux Meadows branşında Vikingler kabilinden doğranan üç değişik amut parçasını çözümleme fail bilgelik insanları, Vikinglerin kıtaya geldikleri zamanı belirlemeyi başardı.

Kanada Park Alanları Departmanı’na göre, parçaların bulunmuş olduğu L'Anse aux Meadows alanındaki eserler, Avrupa'nın Kuzey ABD kıtasındaki varlığının tanıdık önceki ve müşterek tane kanıtı durumunda.

Uzun zamandır tanıdık ve UNESCO kabilinden da doğrulama edilen bölgeye Vikinglerin kusursuz namına ne devir geldiğine ilişkin kesme gün bugüne değin bilinmiyordu.

Araştırmacılar, Vikinglerin gelişini yakalamak düşüncesince ahşabın üzerinde, radyokarbon tarihleme alternatifini kullandı.

Vikinglerin Newfoundland’a M.S. 1021'de geldiklerini açıklanan bilgelik insanları, tamamı ahşap parçaların, "karakteristik namına temiz, düşüt açılı kesimleri" ile açık açık görülen, esrar aletlerle doğranmış bulunduğunu kaydetti.

Araştırmacılar, Vikinglerin amut kesmede kullandıkları araçların, o çağda bölgedeki evcil topluluklarda olan olmadığına dikkati çekti.

Araştırmacılar, makalelerinin M.S. 1021'in "insan göçünün gezegeni çevrelediği, tanıdık en er yıl" bulunduğunu ve Vikinglerin Kuzey Amerika'ya 1492'de Bahamalar'a revan Kristof Kolomb'dan 471 sene evvela geldiğini kanıtladığını duyurdu.

UNESCO kayıtlarına göre, L'Anse aux Meadows’daki yapılar, Vikingler kabilinden Grönland ve İzlanda'da bulunanlarla ayrımsız tarzda düz yazı edilmiş.

Alanda olan gayrı eserler, Vikinglerin sert ve ahşap el işi ürünleri ürettiğini de gösteriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?