Teknoloji

Bilim kullanmakta olanları Vikingler'in Kuzey Amerika'ya geldiği zamanı belirledi

Nature dergisinde piyasaya sürülen ilmî birlikte araştırma, Vikinglerin 1021 senesinde Kuzey Amerika’ya yerleştiklerini ortaya koydu.

Bilim kullanmakta olanları Vikingler'in Kuzey Amerika'ya geldiği zamanı belirledi
22-10-2021 10:09
Canada

Kanada, Hollanda ve Almanya’dan birlikte takım bilgelik insanının icra ettiği araştırmaya göre, Vikingler, Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfinden yüzlerce sene ilkin Kanada’nın Newfoundland eyaletine geldi.

Newfoundland'da olan L'Anse aux Meadows alanında Vikingler çeşidinden doğranan üç değişik fidan parçasını çözümleme fail bilgelik insanları, Vikinglerin kıtaya geldikleri zamanı belirlemeyi başardı.

Kanada Park Alanları Departmanı’na göre, parçaların bulunmuş olduğu L'Anse aux Meadows alanındaki eserler, Avrupa'nın Kuzey ABD kıtasındaki varlığının aşina geçmiş ve yegâne kanıtı durumunda.

Uzun zamandır aşina ve UNESCO çeşidinden da teslim edilen bölgeye Vikinglerin kusursuz adına ne devir geldiğine ilişkin değişmez gün bugüne değin bilinmiyordu.

Araştırmacılar, Vikinglerin gelişini yakalamak düşüncesince ahşabın üzerinde, radyokarbon tarihleme yolunu kullandı.

Vikinglerin Newfoundland’a M.S. 1021'de geldiklerini açıklanan bilgelik insanları, hepsi ahşap parçaların, "karakteristik adına temiz, az açılı kesimleri" ile açık açık görülen, esrar aletlerle doğranmış bulunduğunu kaydetti.

Araştırmacılar, Vikinglerin fidan kesmede kullandıkları araçların, o çağda bölgedeki domestik topluluklarda olan olmadığına dikkati çekti.

Araştırmacılar, makalelerinin M.S. 1021'in "insan göçünün gezegeni çevrelediği, aşina en er yıl" bulunduğunu ve Vikinglerin Kuzey Amerika'ya 1492'de Bahamalar'a revan Kristof Kolomb'dan 471 sene ilkin geldiğini kanıtladığını duyurdu.

UNESCO kayıtlarına göre, L'Anse aux Meadows’daki yapılar, Vikingler çeşidinden Grönland ve İzlanda'da bulunanlarla ayrımsız tarzda nesir edilmiş.

Alanda olan öbür eserler, Vikinglerin güçlü ve ahşap el işi ürünleri ürettiğini de gösteriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?