Teknoloji

Bilim kullanmakta olanları cam kurbağaların nite saydamlaştığını keşfetti

Uzmanlar, cam kurbağalarının pıhtılardan negatif etkilenmeden vücutlarında dem toplayabildiğini ve böylecene saydamlaşabildiklerini ortaya koydu.

Bilim kullanmakta olanları cam kurbağaların nite saydamlaştığını keşfetti
24-12-2022 00:09
Ankara

BBC’nin haberine göre, New York'taki Doğa Tarihi Müzesi'nde araştırman Jesse Delia ve ABD'deki Duke Üniversitesi’nden Carlos Taboada, enerjik ve uyuyan haldeki hayvanlara değişik dalavere boylarında kudret vererek, günlerini tropik alanlarda uyuyarak nâkil cam kurbağalarının karaciğerlerinde içki toplayabildiğini keşfetti.

Araştırmacılar, böylecene kurbağaların karaciğerinin boyutunun az daha dü katına çıkarak saydamlaşabildiklerini belirtti.

Kurbağaların birlikte biçimde alyuvarların yüzdelik 89'unu karaciğerde toplayıp içki dolaşımından çıkardığını kaydeden Delia, bu durumun iri birlikte pıhtıya etmen olmaksızın dolaşımın bitmeme ettiğini anlattı.

Delia, “Cam kurbağaları dar çevirirseniz, kalbin öylelikle attığını izleyebilirsiniz. Deri ve kastan ötesini görebilirsiniz, meşime boşluğunun bir çok hakkıyla saydamdır.” dedi.

Araştırmada kurbağaların, gece olduğunda avlanmak yada eşleşmek düşüncesince enerjik bir duruma ulaştığında alyuvarları gene dolaşıma soktuğu ve karaciğerini emektar biçimine döndürdüğü aktarıldı.

Cam kurbağalarının yaralanmaları kabil mukteza hallerde kanlarını pıhtılaştırabildiğini kaydeden Taboada, hakeza birlikte vakası cam kurbağanın “süper gücü” adına yorumladı.

Yırtıcı hayvanların dikkatinden uzaklaşmak düşüncesince çıkarlarını yüzdelik 61 oranında saydamlaştıran cam kurbağalarının şahıslarda içki pıhtılaşması sorununu idrak etmek düşüncesince birlikte karine olabildiği belirtildi.

Ancak araştırmacılar, bu bilgiyi insanoğlu tıbbında tatbik uygulamaya aktarmanın onlarca sene sürebileceği dair uyarıda bulundu.

Araştırma, bilgelik dergisi Science'ta yayımlandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?