Dünya

Biden, İran'ın nükleer programını engellemenin en dobra yolunun diplomatlık bulunduğunu söyledi

Biden, İran'ın nükleer programını engellemenin en dobra yolunun diplomatlık bulunduğunu söyledi
01-11-2021 00:19
Washington DC

ABD Başkanı Joe Biden; İngiltere, Almanya ve Fransa liderleri ile İran nükleer izlence hakkında bitirdikleri kuartet toplantıda, İran’ı "nükleer tabanca elde ika dair engellemenin en güzel yolunun diplomatlık olduğu" dair uygun kaldıklarını söyledi.

İtalya’nın başkenti Roma’da G-20 Zirvesine eklenmiş bulunan ABD Başkanı Biden, şahika sonra matbuat toplantısı düzenledi.

Zirve kapsamında baş döndürücü velut görüşmeler yaptığını tamlayan Biden, “Dün (İngiltere) Başbakan Johnson, (Almanya) Başbakan Merkel ve (Fransa) Cumhurbaşkanı Macron ile yaptığımız toplantıda, İran’ı nükleer tabanca elde ika dair engellemenin en güzel yolunun, diplomatlık olduğuna müteveccih inancımızı yineledik.” ifadelerini kullandı.

Biden, üç liderle İran’ı ağır ve güzel niyetle müzakereleri baştan başlatması dair heveslendirme etmenin yollarını da ele aldıklarını kaydetti.

Bir gazetecinin, teşrinisani sonuna denli anlaşmaya dönmezse İran’a müteveccih müşterek müeyyide olup olmayacağına değgin sorusuna Biden, “Bu mevzunun kesinlikle çözüleceği, bu anlaşmanın önce biçimine kuma bulunan dostlarımızın bizim yanımızda olmalarına, (İran) dönmediği takdirde hesaplı müşterek değer ifa dair arzulu olmalarına ve eylemlerine değgin olacak.” cevabını verdi.

Suriye’de ABD güçlerine saldırı

Suriye’de Irak sınırındaki El Tanıf üssünde konuşlu ABD güçlerine müteveccih drone saldırısına cevap verip vermeyeceklerine değgin müşterek soruya da Biden, ABD’nin gelişigüzel devir icra ettiği derece Amerikan güçlerine ve menfaatlerine saldıranlara cevap vereceğini tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?