Dünya

Beyaz Saray: 'ABD Dünya savaşını önlemeye çalışıyor'

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki icra ettiği açıklamada, Rusya'nın kimyevi tabanca kullanabileceğine müteveccih uyarıda bulunurken, "ABD, gerginliği tırmandıracak adımlar atmaktan kaçınıyor. Uluslararası müşterek harbe kere açmayacağız." biçiminde konuştu.

Beyaz Saray: 'ABD Dünya savaşını önlemeye çalışıyor'
11-03-2022 08:36

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya ve Ukrayna arasındaki harbe bağlı açıklamada bulunarak, ABD'nin toptan birlikte savaşı engelleyici konumda durduğunu vurguladı.

Psaki icra ettiği açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'da kimyevi tabanca kullanabileceğine ilişikli uyarıda bulunarak, "Rusya, iri birlikte dirim bilimsel ve kimyevi tabanca programına cemaat ve bire birlikte sürede kapasiteleri var. Ayrıca Rusya'nın tarihte de bu çeşit kimyevi silahlar kullandığını biliyoruz. Ve kâffesi bu faktörlere bakarak, dünyaya Rusya'nın bu silahları istimal evveliyatına cemaat olduklarını da hatırlatarak gözlerimizi bariz tutmamız icap ettiğini söylüyoruz" dedi.

Psaki, şayet Rusya'nın kimsyasal tabanca kullanmasi durumundanda ABD'nin Ukrayna`ya er gönderip göndermeyeceği konusunda, "Başkan Biden'ın bu konudaki düşüncesi değişmedi. ABD askerlerini Ukrayna'ya göndererek Rusya ile çatışmayacağız" dedi. Psaki, "Rusya kabilinden kimyevi birlikte hücum yok. Biz Rusya'nın cemaat bulunduğunu bildiğimiz kapasitesi üzerine uyarıyoruz." dedi.

Ukrayna'ya insancasına iane da karışma iktisap etmek az daha ABD'nin askeri ve asayiş katkısı yaptığını tamlayan Psaki, "Bu çatışmaya aracısız karışma olduk. Ukrayna'ya milyonlarca dolar ve asayiş katkısı sağlıyoruz ve en iri sağlayan biziz. Yaptırımlarımızla Rus ekonomisini ezdik. Ancak gerginliği henüz aşkın tırmandıracak adımlar atmaktan kaçınıyoruz. Uluslararası birlikte harbe kez açmayacağız." halinde konuştu.

"Dünya savaşına kez açmayacağız"

Psaki icra ettiği açıklamada, Ukrayna'ya savaş uçağı göndermenin riskli olduğuna değinerek, "Bizim değerlendirmemiz birlikte evren savaşını önleme çabamıza dayanıyor." dedi. Psaki, "bölgeye birlikte tanksavar göndermekle savaş uçağı havale etmek ortada ayırt vardır" açıklamasında bulundu.

Venezuela'dan yer yağı ithali görüşmelerin konusu değil

ABD'nin Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile akıbet devirde icra ettiği görüşmelerin merkezinde, Venezuela'da vakfedilmiş mevcut Amerikan vatandaşlarının Amerika'ya gönderilmesi bulunduğunu tamlayan Psaki, "Venezuela önderi ile görüşmelerimizin merkezinde, Amerikan vatandaşlarını evlerine yerleşmelerini bildirmek geçmiş önceliğimiz oldu. Venezuela, dünyanın en iri yer yağı üreticilerinden biridir. Ancak şu anda ABD'nin Venezuela'dan yer yağı ithal etmesi görüşmelerin merkezinde değil." dedi.

"Türkiye ile müzakere levent boylu ve yapıcıydı"

Psaki, Ukrayna'daki savaş üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşmenin kestirmece 1 vakit denli sürdüğünü belirtirken, görüşmeyi "yapıcı" ve "uzun" yerine nitelendirdi. Psaki, Başkan Biden'ın Ukrayna'daki savaş üzerine Türkiye hükümetine sulh düşüncesince verdiği destekten ötürü teşekkürname ettiğini anlatım etti.

Aylin Albayrak
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?