Gündem

Bedelli askeriye düzenlemesini içeren Askeri Ceza Kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı

Bedelli askeriye düzenlemesini de içeren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bedelli askeriye düzenlemesini içeren Askeri Ceza Kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı
13-07-2022 01:03
Ankara

Buna göre, kurtulma ve müsaade tecavüzü basamak suçlarla ait adına kendisince ön tetkik yapılanın bulunamaması dolayısıyla tabir edinmeyi olanaksız duruma getiren mecburi hallerde, ilgilinin ifadesi alınmayacak.

Yükümlü erbaş ve erlerden askeri araçları kullanmakla görevlendirilenler, anahtar kazası dolayısıyla savaş malzemesine dokunca hasretmek suçundan kast yahut ciddi ayıp dolayısıyla mahkum olmaları hali hariç, arabanın kullanması dolayısıyla meydana mevrut ziyanı tazminle mesul olmayacak.

Genelkurmay Başkanının gözyaşı haddi, birer salname süreyle 72 yaşına genişliğinde Cumhurbaşkanınca uzatılabilecek.

Astsubayların kademelerine düzenleme

Yüksekokul mezunu astsubaylar, müşterek bakımevi intibakı sağlanarak dokuzuncu derecenin ikinci kademesinden göreve başlatılacak. Görevde bulunan ve mütekait personele de müşterek bakımevi intibakı sağlanacak.

Kanunla, minimum 2 sene ve şimdi derinlemesine mevkut yükseköğrenimini tamamlamış bulunan astsubayların bulundukları aşama ve kademeye müşterek bakımevi arttırma edilecek. Lise ve muadili mektep mezunlarından, kodifikasyon yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten sonradan minimum 2 sene mevkut yükseköğretim bitirenler düşüncesince bulundukları aşama ve kademeye müşterek bakımevi arttırma edilerek intibakları yapılacak. Bu kapsamda arttırma bakımevi sunulan astsubayların ahir rütbelerinin ve ödül kademeliliklerinin önce kademeleri sunulan arttırma bakımevi miktarı genişliğinde aşkın olacak.

Emekli oldukları tarihteki öğrenim halleri esasi içerlemek vasıtasıyla minimum 2 sene ve şimdi derinlemesine mevkut yüksek öğrenim tamamlamış astsubaylardan bu görevleri üstünden emekli, aşağılık malullük yahut ödev malullüğü maaşı ile dul ve babasız maaşı alanlar düşüncesince de uygulanacak.

Bu kodifikasyon mucibince yapılacak uyma ve buna dair ödemeler 3 ay zarfında sonuçlandırılacak. Bu kapsamda tekaütlük keseneği yahut gurur karşılığı yahut sigorta primi etkin ve çalıştıran paylarında oluşacak ayırt tutarı; teehhür cezası, teehhür zammı yahut getiri uygulanmaksızın, kodifikasyon yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten itibaren 3 ay zarfında ait şirketler çeşidinden Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenecek.

Kanunla, mahiye derecelerinin üçüncü kademesinde bulunanlar, kodifikasyon kapsamında meydana getirilen intibaklarla müşterek fevk mahiye derecesinin müşterek numara kademesine; müşterek numara derecenin üçüncü kademesinde bulunanlar müşterek numara derecenin dördüncü kademesine yükseltilecek.

Bu düzenlemenin uygulanması dolayısıyla geriye müteveccih rastgele müşterek ifa yapılmayacak.

Milli Savunma Bakanlığı kadrolarında etkin amme görevlileri ile Askeralma Kanunu kapsamında askeriye hizmetini namına getiren redif zabitan ve redif astsubaylar ile erbaş ve erleri ait ve askeri hizmete dair yönetimsel iş ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların çözümünde ilgilinin fariza icra ettiği kavuşum yönetimsel kaymakamlık yetkisi anlamında dair yer aldığı semt dalavere mahkemesinin bulunmuş yer aldığı yerdeki dalavere mahkemesi çıkışlı olacak.

İşletmelerin kapital ihtiyacı

Personel Temin Daire Başkanlığı, Arşiv ve Askeri Tarih Daire Başkanlığı, müze, mehterler ve mızıka faaliyeti yürütenler ile darülfünun basamak askeri kuruluşlarda da basar kebap kapital meta kurulacak.

Kanunla Milli Savunma Üniversitesi, çelim komutanlıkları, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü ve Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki basar kebap kapital meta işletmelerine tahsis olunan kapital toplamı 100 milyon liraya çıkarıldı. Tahsis edilen kapital miktarı Cumhurbaşkanı kararıyla 5 katına genişliğinde artırılabilecek.

Milli Savunma Bakanlığınca hesaplı personel ve askeri mektepli gerçekleştirme faaliyetleri düşüncesince açılan komisyonlarda fariza özne öbür amme gurur ve kuruluşları personeline fariza bitirdikleri gelişigüzel devir düşüncesince 750 amblem ve ayda en aşkın 12 bin amblem rakamının yükümlü mahiye kıvrım sayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak ücreti geçmemek neredeyse basar kebap kapital meta gelirlerinden ecir ödenebilecek. Ödenecek ücret, kaşe vergisi dünya rastgele müşterek bağış ve kesintiye editör tutulmayacak.

Öğretim üyelerine plan bazlı basar kebap kapital sermaye

Kanunla Milli Savunma Üniversitesi içerisinde şimdi çelimli müşterek takım yapısının oluşturulması, öbür üniversitelerde yer aldığı basamak tedris görevlilerine plan bazlı basar kebap kapital meta imkanlarının sağlanması, bu üniversiteyle hususi kol iş birliğinin artırılması, defans endüstri dalında acemi ve ibdai planlar geliştirilerek domestik ve ulusal teknolojilerin geliştirilmesine olanak sağlanacak.

Milli Savunma Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi gelirlerinden yapılacak kesintilerle öğrenim edilecek vergiler, gelirlerin dağıtımı ve tahsisi ile bu gelirlerden üniversitenin rektör karışma bilimsel niteliği bulunan yöneticileri ve umumi sekreteri ile çırçıplak ve er tedris elemanlarına yapılacak ödemeler hakkında, Yükseköğretim Kanunu'nun basar kebap kapital ana paraya dair hükümleri uygulanacak.

Aylıklarını Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na mucibince yerlerin bu halde ek ifa matrahlarının belirlenmesinde, aylıklarını Yükseköğretim Personel Kanunu'na mucibince meydan ayrımsız bilimsel niteliği bulunan şan ve derecedeki çırçıplak tedris elemanlarının finansal hakları esasi alınacak.

Milli Savunma Üniversitesine dair savaş okulları, gedikli sistem yüksekokulları ve enstitülerde atamalı yahut işyar çırçıplak tedris elemanlarına, almakta oldukları brüt darülfünun ödeneğinin yüzdelik 30'u oranındaki ödemenin açık tutarı, bu kodifikasyon mucibince ayrımsız taban dair yapılacak açık ifa tutarından mahsup edilecek.

İşletmelere tahsis edilen kapital miktarı ile halihazırda bulunan sermayeleri arasındaki fark, merkezi patronaj maddi durumuna finansal ağırlık getirmeden sadece bulunan sermayenin işletilmesinden elde edilmiş kardan karşılanacak. Buna göre, 100 milyon liraya çıkarılan kapital ücreti bulunan sermayenin işletilmesinden elde edilecek karlarla karşılanacak.

Uzman erbaşlıktan astsubaylığa devredilmek düşüncesince lazım kaynak şartlarına cemaat ve 1 Ocak 2019'dan bu düzenlemenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihe kadarki devirde yürütme edilen harekat yahut taşınmazlar dışı harekât görevleri dolayısıyla müracaatta bulunamayan yahut seçilmiş sınavına katılamayan bilirkişi erbaşlardan hevesli olanlar, izlev yılı dünya tamlanan öbür koşulları taşımaları kaydıyla kullanamadıkları imtihan haklarını, hala imtihan hakkı bulunanlar akıbet imtihan hakkının bitimi tarihinden, imtihan hakkı tükenmiş olanlarsa bu maddenin meriyet tarihinden sonradan yapılacak önce seçilmiş sınavından neşet etmek ve sınava giremedikleri süreyi geçmemek neredeyse kullanabilecek.

Bedelli ve dövizle askerlik

Kanunla sorma kaçağı, gizli yahut kalıntılar olup bedelci askeriye hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine olanak sağlanacak.

Buna göre, "askerliğe elverişli" sonucunda mevdu olanlar bedelci askerlikten yararlandırılacak. Ödenecek bedel, ödemenin yapıldığı devir muteber bulunan yükümlü mahiye katsayısı dikkate alınarak belirlenecek. Seçim daha sonra bedelci askerlikten faydalanma hakkı elde yazar de vazgeçenlere acemi müşterek doğruluk verilmeyecek.

Bedelli askeriye hizmetinden, fiili askeriye hizmetine başlayanlar; başvurma geçmişine genişliğinde sorma kaçağı, gizli yahut kalıntılar olanlardan, bedelci askerliğe başvurma yazar de intihap önceleri vazgeçenler yahut başvurma tarihinden itibaren dü ay zarfında ödemelerini yapmayanlar yararlanamayacak.

Bakayalar öbür yükümlülerden şimdi aşkın değer ödeyerek yararlanacak

Kanunla sorma kaçağı, gizli yahut kalıntılar bulunan yükümlülerin, öbür yükümlülerden şimdi aşkın değer ödeyerek bedelci askerlikten sonsuz faydalandırılması amaçlanıyor.

Müracaat geçmişine genişliğinde sorma kaçağı, gizli yahut kalıntılar olanlar hakkında, sorma kaçağı, gizli yahut kalıntılar kalınan tarihten başvurma geçmişine genişliğinde güzeşte sürenin gelişigüzel kocaoğlan düşüncesince ödenecek ücrete arttırma ek değer alınacak. Ek bedel, 3500 amblem rakamının ödemenin yapıldığı devir muteber bulunan yükümlü mahiye katsayısı ile muteber mazeretler dünya sorma kaçağı, gizli ve kalıntılar kaldıkları bütün sürenin gelişigüzel ayının çarpımı sonucunda bulunacak.

Belirlenen ek bedele esasi sürenin hesabında, 1 ila 30 devir müşterek ay bildirme edilecek. Bir kocaoğlan aşan eyyam müteakip taban eklendikten sonra hesaplanacak.

Dövizle askeriye kapsamından çıkarılanlardan; ödemeleri müstelzim ecnebi iklim parasını ödemedikleri yahut rastgele müşterek takvim senesinde bütün adına 184 devir ve şimdi aşkın süreyle taşınmazlar zarfında bulundukları düşüncesince dövizle askeriye kapsamından çıkarılanlar, taşınmazlar dışı temsilciliklere yahut askeriye şubelerine 31 Aralık 2025'e genişliğinde başvurma etmeleri ve 40.000 amblem rakamının yükümlü mahiye katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak tutarı, başvurma tarihinde Merkez Bankasınca belirleme edilen döviz alış kuruna mucibince ekü yahut karşılığı genişliğinde çevrilgen ecnebi iklim parasını başvurma tarihinden itibaren 10 çalışma haset zarfında başkaca ödemeleri halinde; ilkin ödemiş oldukları tutar, başvurma tarihinde düzenlemede öngörülen tutardan az olanlar, fire küsurat ücreti başvurma tarihinden itibaren 10 çalışma haset zarfında ödemeleri biçiminde askeriye hizmetini namına getirmiş sayılacak.

Önceden ödediği döviz tutarı, başvurma tarihinde ait düzenlemede öngörülen ücrete denktaş yahut bu tutardan aşkın olanlar ise askeriye hizmetini namına getirmiş sayılacak. Ancak bunların üstüne üstlük ödedikleri döviz art ödenmeyecek.

Bu kodifikasyon kapsamındaki döviz ödemeleri, taşınmazlar haricinde taşınmazlar dışı temsilcilikleri, taşınmazlar zarfında Merkez Bankasınca öğrenim edilerek ödeme gücüne sağlık kaydedilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?