Sağlık

Bebeklerde işitme kaybının geç fark edilmesi dil gelişimini olumsuz etkiliyor

Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Yunus Karadavut, bebeklerde işitme kaybının geç fark edilmesinin dil gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi.

Bebeklerde işitme kaybının geç fark edilmesi dil gelişimini olumsuz etkiliyor
03-03-2023 18:07

Bebeklerde işitme kaybının eskiden canlandırma edilmesinin, er engelleme açısından ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Liv Hospital Samsun Kulak Burun Boğaz Kliniği'nden Opr. Dr. Yunus Karadavut, "İşitme kaybının teşhisi geç konduğunda çocuk ve evlatların optimal gelişimi ve şahsi başarıları olumsuz etkilenmektedir. Çünkü dil ve enformasyon becerileri çocuğun alışılagelen gelişimi düşüncesince ehemmiyetli gösteriş oynamaktadır. Bu becerilerin kazanımındaki rötar okuma-yazmayı, bilimsel niteliği olan başarıyı ve kişisel-sosyal gelişimi etkilemektedir" dedi.

"Kişisel başarılar olumsuz etkilenebilir"

İşitme kaybının saptanmasının, er engelleme hizmetlerinin sağlanması açısından ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Opr. Dr. Karadavut, "İşitme kaybının teşhisi geç konduğunda çocuk ve evlatların optimal gelişimi ve şahsi başarıları olumsuz etkilenmektedir. Çünkü dil ve enformasyon becerileri, çocuğun alışılagelen gelişimi düşüncesince ehemmiyetli gösteriş oynamaktadır. Bu becerilerin kazanımındaki rötar okuma-yazmayı, bilimsel niteliği olan başarıyı ve kişisel-sosyal gelişimi etkilemektedir. Bu sebeple hem Türkiye'de aynı zamanda dünyada dünkü doğan, çocukluk ve ekol dönemlerindeki çocuklarda işitme taramalarına ehemmiyet verilmektedir" diyerek konuştu.

"Okul çağındaki füru riziko altında"

Okul dönemi evlatlarının riziko altında bulunduğunu da laflarına ekleyen Karadavut, "Alerjiler, yukarı teneffüs yolu enfeksiyonları, geniz hitit ve bademcik enfeksiyonları ve buna ilişkin ölçülü kulakta hazır para birikmesi durumu, aut ve ölçülü kulak enfeksiyonları, buşon (kulak kiri), travma, kulak içerisine ecnebi vücut kaçması kabil ahval ve kalıtım bilimi emraz işitme yitirilmesine bozukluk olabilir. İşitme pedagoji bilimi ve enformasyon düşüncesince en ehemmiyetli bileşendir. Okul çağında şimdi da ehemmiyetli duruma gelmektedir. Kalıcı işitme kaybı yaygınlığının ekol çağındaki çocuklarda binde 9'a yükseldiği bildirilmektedir. Bir yahut dü kulakta kalımlı yahut muvakkat işitme kaybı, okul-yaşı evlatlarının yüzdelik 14'ten fazlasını etkilemektedir. Tek cepheli işitme kayıplarında güçlü dershane yeniden payı yüzdelik 37 kendisine bildirilmektedir. İşitme kaybı dikkat, öğrenme ve içtimai işlevlerdeki sıkıntıları artırmaktadır. Çocuklardaki işitme kaybı yaygınlığı şayet muktezi tıbbi ve pedagoji bilimi desteği sağlanamazsa, ekol başarısını olumsuz etkileyerek bireylerde ehemmiyetli içtimai ve diyar açısından konuşu kayıplara etmen olmaktadır. Sonuç kendisine ekol dönemi çocuklarında işitme kaybı boşlama edilmemeli ve en benzeyen bilirkişi hekime başvurulmalıdır" biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?