Sağlık

Bebekler düşüncesince mikroplastik maruziyeti anne karnında başlıyor

Geçtiğimiz sene meydana getirilen incelemelerde önceki kat anne sütünde mikroplastik bulunmuş, annelere başta ambalajlanmış besinlerden ve türlü kozmetik malzemelerden kaçınılması uyarısında bulunulmuştu. Biyokimya Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Burçin Tüzüner mikroplastiklerin, tük

Bebekler düşüncesince mikroplastik maruziyeti anne karnında başlıyor
20-01-2023 10:07

Uygun değerli ve nice avantaja erbap bulunan plastikler, günce yaşamda nice noktada kullanılıyor. Plastiklerin bir çok doğada kendinden çözünerek kaybolsa da makul halde kaldırılmış edilmeyen plastik atıklar, mekân ve insanoğlu sağlığı ile ilgilendiren endişeye bozukluk oluyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi Biyokimya Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Burçin Tüzüner “Mikroplastik nedir?” sorusunun cevabının güzel bilinmesi icap ettiğini belirtirken, ne derece müddet vücutta kalmış olduğu adsız sansız bu plastiklerin insanoğlu bedeninde göze ölümü ve alerjik reaksiyonlara etken olabileceğinin altını çizdi.

“Mikroplastik Nedir?'in yanıtı güzel bilinmeli”

İnsan ve mekân sağlığı düşüncesince bu sonuçların ide uyandırdığını tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Burçin Tüzüner,“Öncelikle ‘mikroplastik nedir?' sorusunun yanıtı herkesçe bilinmeli. Plastik kirliliğinin ortak kararı adına ortaya çıkan, 5 mm'den şimdi küçük plastik parçacıklara mikroplastikler diyoruz. Bunlar ya sınai ürünlere fonksiyonellik bildirmek kıl payı hususi adına üretilmekte yada iri plastiklerin giderek aşınması/parçalanması nedeniyle ortaya çıkmaktadırlar. Yediğimiz besinlerden tutun da, tükettiğimiz su, soluduğumuz iklim ve bugünlerde ise yetiştirilen ekincilik ürünlerine derece nice noktada bulunuyorlar. Ancak hâlâ vücutta kusursuz adına ne derece müddet kaldıkları bilinmiyor. Günümüzde Avrupa Birliği'ne organ birtakım ülkelerde, kozmetik ve mertlik ürünlerinde mikroplastiklerin yardım adına kullanımıyla ilgilendiren millî yasaklar yürürlüğe girdi. Bizler de dirim alanlarımızda belkili olduğunca boş plastik kullanımından ve tüketiminden kaçınarak, atılan oluşumunu azaltabiliriz. Atıklarımızı kaynağında ayrıştıralım. Tekrar kullanma ve art inkılap düşüncesince efor gösterelim. Sağlıklı dirim alanları ve insanoğlu düşüncesince lüzumlu çabayı göstermeliyiz” biçiminde konuştu.

Hem anne sütünde mikroplastik bulunmuştu aynı sürede biberonlarda

Kanda, akciğer dokularında, anne sütünde, hamilelerin plasentalarında, kom hayvanlarının et ve sütlerinde ortaya çıkan mikroplastikler, meydana getirilen sonuç araştırmalara mucibince topraktan nebat tohumlarına da geçebiliyor. Aynı sürede polipropilen iri biberonların arınıklık evrelerinde ve abla istihzar düşüncesince tavsiye edilen sıcaklığa derece ısıtılmasına ilişkin adına mikroplastik salınımı, biberonla sönümsüz bebeklerin, günde litre başına milyonlarca elektron içmesine etken oluyor.

Plastik Ayak İzi Azaltmanın 5 Yolu

Dr. Öğr. Üyesi Tüzüner, mikroplastiklerin mekân ve insanoğlu sağlığı üstüne negatif etkilerinin azaltılmasına müteveccih kısa, ölçülü ve derinlemesine vadede değişik çözümlerin dikkate katılması icap ettiğini belirterek günce yaşamımızda uygulayabileceğimiz 5 ameliye öneride bulundu:

"Tek kullanımlık plastik çatal, bıçak, bardak, pet şişe yahut erkeklik organı namına cam, maden kıl payı yeni baştan kullanılabilir materyallerden mamul ürünleri görmek boş plastik atıkların önüne geçebilir. Aşırı ambalajlı ve boş yere oylumlu paketlenmiş ürünleri alışverişlerinizde yeğleme etmeyerek plastik tüketimini azaltabilirsiniz.Plastik poşetlerin averaj kullanma ömrü 15 dakikadır. Alışverişlerinizde plastik torba namına çaput çanta kullanarak plastik atılan oluşumunu azaltabilirsiniz.Kullandığınız kozmetik ve mertlik ürünlerini, ambalajları baştan kullanılabilir yahut baştan doldurulabilir olanlarından yeğleme edebilirsiniz. İçeriğinde mikroplastik olanlar namına natürel kozmetik, mertlik ürünlerini satın alabilirsiniz.Atık üretiminin azaltılmasında mahveden adına şimdi hassas tutum gösterip evlerinizde atıklarınızı ayrı biriktirerek plastiklerin art dönüşümüne yardım sağlayabilirsiniz"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?