Sağlık

Bebek ve çocuklarda doğru ve sağlıklı beslenme

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, çocuk ve evlatların doğru beslenmesi şartıyla ‘Çocuklarda Beslenme' adıyla ortak konuşma düzenlendi. Doç. Dr. hasret Bostan Gayret, çocuk ve evlatların doğru beslenmesi ve beslenmede meydana getirilen yanlışları anlatarak, "Okullard

Bebek ve çocuklarda doğru ve sağlıklı beslenme
15-09-2022 18:03
Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bebeklerin ve evlatların doğru beslenmesiyle ilgilendiren konuşma düzenlendi. Programda Doç. Dr. hasret Bostan Gayret, çocuk ve evlatların doğru beslenmesi ve beslenmede meydana getirilen yanlışları anlattı.

Konferansta tabii beslenmenin bebeklikteki evvel 6 ayda ana sütünün verilmesiyle başlandığını tamlayan Doç. Dr. hasret Bostan Gayret, “Doğal beslenmenin manası nedir? İlk 6 ay çabucak ana sütü ile beslenme, su engelleme tek besinin verilmemesidir. Anne sütü hastalıklara dirlik korur, maliyete düşüktür ve atılmış problemi yok. o sebepten en ekonomik, en yer dostu ve en nafi beslenme şeklidir. 6-12 ay çocuk beslenmesindeyse 6. Aydan itibaren bebeğe akıllıca besinlerin verilmesi gerekebilir ve bunlara tamamlayan beslenme diyoruz. Çocuklarda sağlık beslenme baş döndürücü önemli, zira sağlıklı beslenme hastalıklara dirlik koruyor, kâmil devirde baş döndürücü önemli. O sebepten bu alışkanlığın yeniden itibaren başlanması gerekiyor. Bebeklerin minimum dü yaşına derece ana sütü ile bitmeme edilmesi, elan sonradan 6'ncı aydan itibaren akıllıca tamamlayan gıdalardan başlanarak, yaşına akıllıca beslenmesi ehemmiyet sunma ediyor” dedi.

“Çocukları yüzdelik 60'ı kahvaltı yapmadan okula gidiyor”

Çocukların yüzdelik 60'ı kahvaltı yapmadan okula gittiğini özetleyen Gayret, evlatların okulda anlatılanların elan elleme anlaması düşüncesince bu alışkanlığın kazandırılması icap ettiğini belirterek, “Okullardaki beslenme baş döndürücü önemli, okullarımız acemi açıldı. Ne efsus ki Türkiye'de evlatların yüzdelik 60'ı kahvaltı yapmadan okula gidiyor. Oysaki kahvaltı icra ettikleri devir derste anlatılanları elan elleme anlıyorlar. Okullardaki mönülerin içinde gine motorin ürünleri, göveri ve meyvelerin de bulunması gerekiyor” sanarak anlattı.

Bebek ve çocuk beslenmesinde meydana getirilen yanlışları da dile getiren Doçent Gayret, “Bebek beslenmesinde evvel beraberinde yaşta verilmemesi müstelzim gıda ve besinleri ana ve babalar veriyor, bunlara ilgi etmemiz gerekiyor. İlk 6 ay çabucak ana sütüne ehemmiyet vermemiz lazım. Ek besin, su ve ya abla başlamamız lazım. Şeker ve leziz içecekler, tuz, salça ve baharatlı yiyeceklerin verilmemesi lazım. Beslenme alışkanlığın kazanılması düşüncesince çocuğun fasile baş başa kemirmek yemesi baş döndürücü önemli, zorlanmaması lazım. Onun kesat ve tokluk sinyallerinin dikkate katılması lazım, gözüne bakılarak ve konuşularak beslenmesi lazım. Beslenme esnasında dikkatini dağıtacak televizyon, radyo, tablet, telefon derece nesnelerin olmaması lazım” sanarak anlattı.

Konferansın böylece beslenmede yanlışlarını ayırt ettiğini özetleyen dü çocuk anası Cansu Ecem Şam, “Konferansımız baş döndürücü elleme geçti. Benim de dü pare çocuğum var, bir tanesi 6 yaşlarında bir tanesi 2 yaşında, onların beslenmesi hakkında baş döndürücü ehemmiyetli bilgiler söyledi hocamız. Benim de yaptığım hatalar var, hocamızın anlatımıyla bu yanlışları düzeltmem icap ettiğini öğrendim. Artık çocuğa tablet ve telefonla kemirmek yedirilmemesi icap ettiğini ve bazısı mevzularda yaptığım yanlışları düzelteceğim” biçiminde konuştu.

Daha sonradan mütekellim ve konferansın baş döndürücü müfit bulunduğunu özetleyen beraberinde çocuk anası Reyhan Acar Kuzu, “Benim düşüncesince baş döndürücü müfit beraberinde konuşma oldu. Benim de 8 yaşlarında beraberinde oğlum var. Beslenmesi ile ilgilendiren ego de bazısı teessürat yaşıyordum. Bu bilgilerin baş döndürücü nafi olacağını düşünüyorum. Bazı tutum değişikliğine gitmemiz gerekiyor. Hocamızın anlattıklarıyla inanırım bazısı problemlerimizi çözeceğiz” ifadelerini kullandı.

Medeni Topaloğlu


 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?