Ekonomi

Bazı genetiği muaddel soya fasulyesi fasulyesi ve darı çeşitlerinin hayvan yemlerinde kullanması onaylandı

Tarım ve Orman Bakanlığınca, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneğinin (BESD-BİR) başvurusu için genetiği değişik kimi darı çeşitleri ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılması onaylandı.

Bazı genetiği muaddel soya fasulyesi fasulyesi ve darı çeşitlerinin hayvan yemlerinde kullanması onaylandı
27-04-2022 09:45
Ankara

Konuya bağlı biyogüvenlik kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Bakanlık, BESD-BİR'in başvurusu üzerine, alt kurul kabilinden hazırlanmakta olan raporları değerlendirerek, genetiği muaddel MON87751 ve DAS-81419-2 soya fasulyesi fasulyesi türü ve ürünlerinin beraberinde MON87411 ve MZIR098 darı türü ve ürünlerinin hayvan yemlerinde belirlenen şartlara uyulması kaydıyla kullanılmasına icazet verdi.

Genetiği muaddel bahis konusu mamüllerin çabucak hayvan yemlerinde, yem ve ya yem kaba maddesi kendisine kullanılması gerekiyor.

Kararların revaç süresi 10 sene kendisine belirlendi.

Kararlarla, bu ürünlere bağlı "ayırt edici kimlik, revaç süresi, ithalatta uygulanacak işlemler, tasarruf amacı, riziko yönetimi ve çevre denetimi düşüncesince lazım veriler, izleme, dokümantasyon ve etiketleme koşulları, ambalajlama, taşıma, korunum ve aktarım kuralları, işleme, atık, bundan sonra rafinaj ve imha koşulları, güvenlik ve çabuk gidişat tedbirleri, salname raporlamanın ne yapılacağı" başlıklarındaki hususlara uyulması mecburi tutuldu.

Bakanlık, Livzym Biyoteknoloji Araştırma Geliştirme Sanayi ve Ticaret AŞ'nin başvurusu üzerine, Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosyoekonomik Değerlendirme Komitesince hazırlanmakta olan raporları değerlendirerek, yem güvenirliği açısından riziko teşekkül etmeyen, çağcıl biyoteknolojik yöntemlerle kapasitesi geliştirilmiş "Aspergillus oryzae" kullanılarak fitaz enziminin belli hususlara uyulması üzere yem gayeli üretimine de karar verdi.











SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?