Ekonomi

Bazı genetiği değişik soya ve darı çeşitlerinin hayvan yemlerinde kullanması onaylandı

Tarım ve Orman Bakanlığınca, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneğinin (BESD-BİR) başvurusu hakkında genetiği değişik kimi soya ile darı çeşitleri ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılması onaylandı.

Bazı genetiği değişik soya ve darı çeşitlerinin hayvan yemlerinde kullanması onaylandı
07-01-2022 08:49
Ankara

Konuya bağlı biyogüvenlik kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Bakanlık, Livzym Biyoteknoloji Araştırma Geliştirme Sanayi ve Ticaret AŞ'nin başvurusu üzerine, Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosyoekonomik Değerlendirme Komitesince hazırlanmakta olan raporları değerlendirerek, çağdaş biyoteknolojik yöntemlerle kapasitesi geliştirilmiş "Aspergillus oryzae" kullanılarak sınai "proteaz/mukorpepsin" enziminin belirlenen hususlara uyulması gibi üretimine karar verdi.

Bakanlık, BESD-BİR'in başvurusu üzerine, komisyon kabilinden hazırlanmakta olan raporları değerlendirerek, genetiği muaddel 4114 darı şekli ile genetiği muaddel birlikte soya şekli ve ürünlerinin hayvan yemlerinde belirlenen şartlara uyulması kaydıyla kullanılmasına müsaade verdi.

Genetiği muaddel söz konusu mamüllerin hemen hayvan yemlerinde, yem veya yem kabak maddesi kendisine kullanılması gerekiyor.

Kararların geçerlik süresi 10 sene kendisine belirlendi.

Kararlarla, bu ürünlere bağlı "ayırt edici kimlik, geçerlik süresi, ithalatta uygulanacak işlemler, kullanma amacı, riziko yönetimi ve meydan denetimi düşüncesince lazım veriler, izleme, dokümantasyon ve etiketleme koşulları, ambalajlama, taşıma, korunum ve aktarım kuralları, işleme, atık, bundan böyle rafinaj ve imha koşulları, güvenlik ve acele gidişat tedbirleri, salname raporlamanın ne yapılacağı" başlıklarındaki hususlara uyulması mecburi tutuldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?