Ekonomi

Bazı ekincilik ve besin ürünlerinin ithalatına el değmemiş gümrük vergisi uygulaması uzatıldı

Cumhurbaşkanı Kararıyla, tahıl ve ayçiçek yağının ithalatında geçerli bakir gümrük vergisi uygulamasında müddet uzatımına gidildi.

Bazı ekincilik ve besin ürünlerinin ithalatına el değmemiş gümrük vergisi uygulaması uzatıldı
31-12-2021 15:38
Ankara

İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar, Resmi Gazete'nin tekrarlanmış sayısında yayımlandı.

Karar, ithalata bağlı umumi yetki, esasları, işlemleri icra koşulları, ithal eşyaya uygulanacak gümrük vergisi, ek finansal zorun ile eş sansasyonel ihsan ve finansal yükler ile ithalatla ait izinleri kapsıyor.

Karar, ülkenin yan bulunduğu arsıulusal anlaşmalar kapsamında minimum ümranlı ülkeler, hususi motivasyon düzenlemeleri devletleri ve birtakımı evolüsyon uğrunda devletlere maruf tercihli diyetler ile ekincilik ve uran sektörlerinin gereksinimleri ve talepleri dikkate alınarak hazırlandı.

Buna uyarınca henüz önceki uygulamaya konulmuş olan tahıl ve ayçiçek antagonist ithalatındaki el değmemiş gümrük vergisi uygulamasında uzatmaya gidildi. Sıfır gümrük vergisi uygulaması, tahıl düşüncesince 2022 yılı sonuna kadar, ayçiçek antagonist düşüncesince de 1 Temmuz 2022'ye denli uzatıldı.

Öte yandan, Resmi Gazete'nin tekrarlanmış sayısında piyasaya çıkan İthalatta ek Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar da yerel üretimin desteklenmesi amacıyla, arsıulusal mevzuat kapsamında aşırı yönlü ve düet anlaşmalardan doğan zorun menfez uğrunda bulundurularak hazırlandı.

Her dü karar da 1 Ocak 2022'den itibaren yürürlüğe girecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?