Ekonomi

Batı Akdeniz'in ihracatı 1 bilyon dolara yaklaştı

Antalya, Isparta ve Burdur'u havi Batı Akdeniz bölgesinin önce 4 maaş ihracatı, güzeşte senenin ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 9,24 oranında artışla 914 milyon 322 bin 988 dolar namına gerçekleşti.

Batı Akdeniz'in ihracatı 1 bilyon dolara yaklaştı
07-05-2022 13:18
Antalya

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı umut Mirza Çavuşoğlu, icra ettiği açıklamada, bölgenin ihracatının Rusya ve Ukrayna savaşına karşın arttığını belirtti.

Geçen sene 1 bilyon dolarlık ihracat rakamına mayısın böylelikle ulaştıklarını, bu sene ise mayısın ortasında gerçekleşmesinin öngörüldüğünü aktaran Çavuşoğlu, "Rusya Ukrayna mücadelesi başlamasaydı bölgemiz 1 bilyon dolar rakamına nisanda erişmiş olacaktı. Buna karşın önce dört ayda ihracattaki artış, sene sonu kırılacak toy rekorun habercisi oldu." değerlendirmesinde bulundu.

En çok ihracatın gözyaşı kâr ve göveri sektöründe yaşandığını özetleyen Çavuşoğlu, ikinci tam natürel taş ağırlıklı beyaz zehir ve metaller, üçüncü tam amut mamulleri ve orman ürünleri, dördüncü tam sert ve sert dışı metaller sektörlerinin arazi aldığını bildirdi.

Bölgeden 151 ülkeye ihracat yapıldığını anlatım fail Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Çin en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz dünya olma hususi durumunu korurken, Rusya baştan en çok ihracat meydana gelen önce 5 dünya arasına girdi. Rusya'ya gerçekleşen ihracat baştan toparlanma sürecine girdi ve savaşın önce günlerindeki yüzdelik 50 oranında bulunan azalma miktarı, toparlanmayla nakıs yüzdelik 22 seviyelerine geldi. Önümüzdeki süreçte Rusya'nın gözyaşı kâr göveri ürünlerine müteveccih yasaklarını kaldırması zımnında artışın şimdi efdal seviyelerde olması bekleniyor."

Nisan ihracatı yüzdelik 17,13 arttı

Nisan kocaoğlan ihracatının da sabık yıla mucibince yüzdelik 17,13'lük müşterek artışla 261 milyon 439 bin 839 dolara ulaştığını tamlayan Çavuşoğlu, bu sene dış satımcı sayısının da 899'dan bin 66'ya çıktığını bildirdi. Nisan'da da en çok ihracatın gözyaşı göveri ve kâr sektöründe gerçekleştirildiğini özetleyen Çavuşoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"İhracatımızın yarıya yakınını gözyaşı kâr ve göveri ile beyaz zehir sahası gerçekleştirdi. İlk 5 tam arazi düzlük sektörlerimizin ihracatlarında ağırbaşlı çoğalma gözlendi. Demir ve sert dışı metaller sektörü, yüzdelik 157,95 oranında artışla ihracat patlaması yaşadı. Diğer sektörlerde de ehemmiyetli seviyede çoğalma görüldü. Nisanda gerçekleşen ihracatın müşterek öteki müjdeli yanı Ukrayna pazarının baştan yükselişe geçmesi oldu. Savaşın önce günlerinde Ukrayna'ya gerçekleşen ihracat durmuş ve ipham oluşmuştu. Ardından ihracat baştan başlamış ancak emektar günlerinden ırak seyretmişti. Nisanda Ukrayna'ya ihracatın baştan yükselişe geçmiş olduğu görüldü. Ukrayna'ya gerçekleşen ihracat sabık senenin bire müşterek zamanına nazaran harbe karşın yüzdelik 19,42 oranında arttı ve 9 milyon 622 bin 367 dolar oldu."

Ümit Mirza Çavuşoğlu, Rusya pazarında da toparlanma sinyalleri almaya başladıklarını bildirdi.

Hedef önce aşamada 3 bilyon dolarlık gayrimenkul dışı satışı

Nisanda 126 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini tamlayan Çavuşoğlu, devletlere dağılımına bakılınca Çin'in müşterek numara sırada, Hollanda'nın ikinci, ABD'nin de üçüncü tam arazi aldığını kaydetti.

Yönetim namına toy göreve geldiklerini anımsatan Çavuşoğlu, "Hedefimiz semt ihracatını şimdi da yükseltmek ve ihracat rakamlarımızı önce aşamada 3 bilyon dolara, ikinci aşamada da 5 bilyon dolara ulaştırmak." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?