Yaşam

Balık yemeyen balıkçıllar efsanevi sürüleriyle yaşamlarını sürdürüyor

Türkiye'de çoğunlukla tanıdık ve tagaddi özellikleriyle ekincilik dostu yerine bildik sığır balıkçıl kuşları, balık yemeden yaşamlarını sürdürmesiyle dikkati çekiyor.

Balık yemeyen balıkçıllar efsanevi sürüleriyle yaşamlarını sürdürüyor
17-09-2022 15:04
Iğdır

Ülkenin en şişman ulusal parkı Ağrı Dağı Milli Parkı, varlıklı florası ve faunasıyla ilkbaharda aşırı sayıda yaban hayvanı şekline ev sahipliği yapıyor.

Yaklaşık 88 bin hektarlık arazisinde nice kuş, sürüngen ile ehemmiyetli borda bordaya kısmı kemirgen bulunan memeli çeşidini barındıran parkta balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından borda bordaya kuş çeşidi bulunan sığır balıkçılı (Bubulcus İbis) da yaşıyor.

Milli otopark bölgesindeki şişman ve küçükbaş hayvanlarla hayatlarını sürdüren kuşlar, tarıma sunmuş bulunduğu yardımı yönüyle de dikkati çekiyor.

Sığır balıkçılları, meralarda ve biçilmiş ekincilik arazilerinde otlayan, şişman ve küçükbaş hayvanların ürkütmesi kararı kaçan böcek, sürüngen ve kemirgenleri yiyerek besleniyor.

Balık yiyerek sönümsüz balıkçıl kuşları familyasından bulunmasına karşın balık yemediği tamlanan kuşların bu ayrıcalığı ise yaban hayatı etrafında uyanıklık çekiyor.

"Fotoğrafçıları cezbediyor"

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine, sığır balıkçıllarının soyunun tehlikede olmamasına karşın doğadaki en uyanıklık çekici kuşlar ortada toprak aldığını söyledi.

Bu kuşların çoğu kez efsanevi sürülerinin dip bulunduğu bölgelerde görülebildiğini tamlayan Çoban, "Sığır balıkçılları tanıdık öteki balıkçıl türlerinin bilakis balıkla beslenmeyi aşırı yeğleme etmiyorlar. Özellikle sığır ve kucak sürüleri ile çayır alanlarının etraflarında tanıdık borda bordaya balıkçıl türüdür." dedi.

Çoban, bu kuşların fellah dostu adına bilindiğini ve bu özelliklerinden çevre da hayat sahalarında insanoğlu kabilinden sevildiklerini söyledi.

Kuşların tagaddi niteliklerini özetleyen Çoban, şunları kaydetti:

"Balıkçılların özelliklerinden birisi efsanevi sürüleriyle beraberce havalanan böcekleri yiyerek besleniyorlar. Bir yandan bakmış olduğunuzda fellah ve ekincilik dostu adına da tanımlayabiliriz. Genelde haşerat ve ıvır zıvır memelilerle besleniyorlar. Bu semt kocabaş hayvancılıktan da geçinen borda bordaya bölge, ilkin kocabaş hayvanların oluşturduğu şişman sürülerin verdiği görüntünün indinde bu cins kuşların olması da fotoğrafçıları cezbediyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?