Ekonomi

Bakan Varank, Türkiye'nin önceki lityum sert fosfat pil fabrikasının önemli noktasını attı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türkiye'de erke çeşitliliğini bırakmak düşüncesince ülkemizin ciharıyek tarafında yatırımlar yapıyoruz. Ne devir dünkü ortak yatırımı gündeme getirsek bizim karşımıza geçmiş ihtilaf çıkıyor." dedi.

Bakan Varank, Türkiye'nin önceki lityum sert fosfat pil fabrikasının önemli noktasını attı
25-01-2022 16:59
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'de erke çeşitliliğini tasarruf etmek düşüncesince ülkenin ciharıyek tarafında yatırımlar yaptıklarını fakat muhalefetin bunlara huzur çıktığını belirterek,"Her yaptığımız yatırımda karşımıza çıkanlar demin de kalkmış, tedarikçi ülkenin çabucak ölçüsüz kesintisi üstünden endüstri baş döndürücü umurlarındaymış derece politika hazırlamaya çalışıyorlar." dedi.

Bakan Varank, Polatlı'da Kontrolmatik Teknoloji Lityum Demir Fosfat Batarya Fabrikası Temel Atma Töreni'nde meydana getirdiği konuşmada, üretimin, istihdamın ve ihracatın dinamosu bulunan fabrikaların esas atma ve açım törenlerine katılmaktan sevinme duyduğunu söyledi.

Türkiye'yi nazik teknolojileri üretebilen kâmilen müşterek üs biçimine sağlamak amacıyla çalıştıklarını dile getiren Varank, "Kontrolmatik'in batarya teknolojileri ve erke ambarlama sistemleri alanındaki bu kılavuz yatırımı da bu gösterimi takviye edecek ehemmiyetli müşterek girişim." diyerek konuştu.

Varank, aceleci teknolojik gelişmelerle enerjiye bulunan ihtiyacın rastgele müşterek sabık çağ arttığına dikkati çekerek, "Enerjinin üretimi ve iletimi denli depolanabilmesi de dirimsel ciddiyete eş müşterek özellik namına karşımıza çıkıyor. Bu yatırımın kıymeti, elektrikli taşıt ve mahveden elektroniği sektörleriyle beraberce değerlendirildiğinde elan kesin ortaya çıkacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Fosil yakıtların kullanıldığı ahbapça yanmalı motosiklet teknolojisinin gün bulunduğunu tabir fail Varank, bunların yerini takanak elektrikli vasıtaların maliyetinin şişman kısmının da pillerden kaynaklandığına ayraç etti.

Varank, erke ambarlama sistemlerinin yükleme altyapısı düşüncesince de nazik müşterek öge bulunduğunu belirterek, "Biz de iklim olarak, rakiplik şartlarının eşitlendiği şu devirde Türkiye'nin Otomobili ile elektrikli taşıt sektörüne aceleci müşterek antre yaptık. Şu anda projede rastgele müşterek bilinçlilik uğrunda ilerliyor. Yıl sonunda, inşallah, önceki vesait sıkı istihsal bandından inecek gücün biz, TOGG derece planların derinliğine vadede mütemadi başarıya ulaşmasında batarya teknolojilerinin baş döndürücü sansasyonel olacağının farkındayız." dedi.

"İthalatta salname 250 milyon dolarlık düşme sağlayacak"

Bu sebeple, dünyanın en şişman batarya üreticilerinden FARASİS ile TOGG ortada müşterek iş donanmasına gidildiğini anımsatan Varank, Türkiye'nin Otomobili'nde kullanılacak bulunan bataryaların Türkiye'de imal edilmesine müteveccih envestisman çalışmalarının Gemlik'te hepsi hızıyla sürdürüldüğünü bildirdi.

Varank, Ford Otosan'ın da Türkiye'de benzeri müşterek yatırımının bahis konusu bulunduğunu aktararak, anılan şirketin şişman müşterek batarya yatırımıyla ilgilendiren muştulu olup bitenleri de baş döndürücü benzeyen vakitte duyuracaklarını kaydetti.

Kontrolmatik Teknoloji'nin yatırımına da yer veren Varank, şu değerlendirmede bulundu:

"Burada, baş döndürücü elan şişman müşterek ekosistemin oluşması ve millî kapasitemizin gelişme göstermesi en mühimi. Kontrolmatik Teknoloji'nin bu yatırımı da sektördeki kalan ambarlama ihtiyacını yerel ve ulusal imkanlarla istikbal noktasında öne çıkan, durumunda müşterek adım. Gerek teknolojisi gerekse ölçeği itibarıyla ülkemizin gücüne ve enerjisine baş döndürücü bilinçlilik katacağına inanıyorum. 3 aşamada tamamlanacak bu plan düşüncesince toplamda 180 milyon dolarlık müşterek envestisman yapılması öngörülüyor. İlk aşamada 250 vatandaşımız istihdam edilecek, hepsi süreçlerin tamamlanmasıyla beraberce bu istihdamı 600'e çıkarmış olacaklar. Yine istihsal kapasitesi namına da 250 megavat saatle başlanıp 1000 megavata yükseltilmesi hedefleniyor. Tabii bu üretim, akan açığımızın azaltılması noktasında da oldukça hayli müşterek yardım yapacak. Alanındaki önceki hususi dal yatırımı olacak bu tesis, yapacağı üretimle ithalatta salname 250 milyon dolarlık müşterek düşme sağlayacak."

Fabrikanın, erke sahasının karbon salımının azaltılmasına da katkıda bulunacağına dikkati çekici Varank, yel ve gün derece yenilenebilir kaynaklardan erke üretilmesinin önündeki en şişman handikabın devamlılık olduğunu, ambarlama sistemlerinin de bu kaynaklardan imal edilen yalıtım enerjisinin güvenli, sonsuz ve nitelikli müşterek halde kullanımının önünü açtığını dile getirdi.

"Panik havası halletmeye çalışıldı"

Varank, katıksız taş yağı lambası yağı arzında yaşanmış bulunan İran kaynaklı kesintinin endamsız süreliğine de olsa endüstri tesislerinde katıksız taş yağı lambası yağı ve yalıtım kısıtlamalarına defa açtığını belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Bu kesintilerden hepsi nasibini alsın derece eşitlikçi hasıl gücün adaletli sıfır müşterek görüşü dile getirenler var. Takdir edersiniz ki kışın ortasında yurttaşlarımızın konutlarında rastgele müşterek kısıntıya gitmemiz düşünülemez. Süreci, ortaya çıkmış olduğu önceki andan itibaren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız yakından ve inceden inceye strateji ediyor. Pazar akşamı OSB yönetimlerimizle, dal temsilcilerimizle, endüstri odalarımızla, TOBB dal meclisindeki arkadaşlarımızla müşterek araya geldik. 500 şahsiyet katılımla müşterek istimara toplantısı düzenledik. Bu sıkıntıyı minimum hasarla elbette atlatacağımızı danışma ettik. Aldığımız fikir ve değerlendirmelere uyarınca de Enerji Bakanlığımız muktezi düzenlemeleri ivedilikle yaptı, hazırlamaya bitmeme ediyor. Buradaki esas yaklaşımımız, oluşabilecek otomobil donatı hasarlarını, idmansız öz kayıplarını minimize ederek kısıtlamaların üreticiler üstündeki negatif etkilerini en uzuv indirebilmek. İran kaynaklı bu problemi gine sanayicilerimizle el ele vererek inşallah en endamsız müddette atlatacağız."

Süreci hassasiyetle yönetmelerine karşın bu hali siyaseten kullanmaya çalışanların da bulunduğunu kail Varank, "üretim, istihdam, envestisman ve ihracattan anlamayanların müşterek ürkü havası halletmeye çalıştığını" anlattı.

Varank, sanayicilerin bu kesintileri telafi edebilecek güçte olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de erke çeşitliliğini tasarruf etmek düşüncesince ülkemizin ciharıyek tarafında yatırımlar yapıyoruz. Ne devir dünkü müşterek yatırımı gündeme getirsek bizim karşımıza önceki aykırılık çıkıyor. Hidroelektrik, çekirdeksel erke santralleri, yel enerjisi yatırımları yaptırmak istiyoruz, huzur çıkan önceki aykırılık oluyor. Vatandaşlarımızdan hemen müşterek mevzuya bakmalarını istiyorum. Saros Körfezi'nde Türkiye'ye FSRU LNG terminali vermek düşüncesince 2 yıldır savaş veriyoruz. Oradaki santrali devreye almış olsaydık İran kaynaklı bu sıkıntıyı on paralık yaşamamış olacaktık gücün internete girin Saros Körfezi LNG terminali gökçe gökçe edebiyat bakın CHP milletvekilleri o santrali kapatmak düşüncesince elbette şantiyeyi basmışlar, ne davaları açmışlar, kendiniz okuyun. Her yaptığımız yatırımda karşımıza çıkanlar demin de kalkmış, tedarikçi ülkenin çabucak ölçüsüz kesintisi üstünden endüstri baş döndürücü umurlarındaymış derece politika hazırlamaya çalışıyorlar."

"Türkiye'yi endüstri öncülüğünde büyütmeyi sürdüreceğiz"

Varank, dip kar yağışı zımnında İstanbul'da site merkezlerinde kuşatılmış kalanlara ayraç ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Ben diyorum ki siz anlamadığınız işlere karışmayın. Bakın bu budun size Türkiye'nin en şişman şehirlerini dengesiz etti, 'hizmet yapmamız engelleniyor' diyerek sonsuz mazeret üretiyorsunuz. Dün İstanbul'da yaşananları biz ekranlardan izledik. Kar küremesi yapmanız, tuzlama yapmanız da mı engellendi? Karla savaş balık tuzlayarak yapılmaz. Koordinasyonla, işinin başlangıcında durarak yapılır. Ben cemaziyelevvel müşterek görüntüye şok ettim. İstanbul'u kar facia götürüyor, İstanbul'un Belediye Başkanı müşterek balıkçı restoranında fon veriyor. Bunu hakkıyla insanoğlu hazırlamaya utanır. Biz eksiksiz arkadaşlarımızla, ekiplerimizle görevimizin başındayız. Türkiye'nin problemlerini bertaraf etmek düşüncesince canla başla himmet gösteriyoruz. Ancak bu arkadaşlarımız iş gerçekleştirmek adına politika yapmayı elan baş döndürücü seviyorlar. Bakanlarımızla, valilerimizle, ekiplerimizle sahadayız. İstanbullunun elan da kıygın olmaması düşüncesince bu süreçte elimizden mevrut gayreti göstereceğiz."

İçeriden ve haricen hepsi engellemelere karşın "babayiğit" müteşebbislerle Türkiye'yi 2022'de de endüstri öncülüğünde büyütmeye bitmeme edeceklerini tamlayan Varank, ülkeyi yatırım, üretim, dış satım ve istihdam rotasında tutmayı sürdüreceklerini, erke yatırımlarının da bu hedeflere ulaşmanın teminatı olacağını anlattı.

Varank, ülkede beledi üreticilerle toptan firmaları benzeri yatırımları gerçekleştirmek az daha Türkiye'ye çağırma ederek, "Ülkemiz, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde oluşturduğu kompetitif iş ortamıyla, alımlı teşvikleriyle, çelimli mal sistemi ve makroekonomik yapısıyla yatırımlarınız düşüncesince tehlikesiz müşterek limandır. Gelin buradaki fırsatları rastgele müşterek daim beraberce değerlendirelim ve kazanalım." dedi.

Bakan Varank ve beraberindekiler, konuşmaların arkası sıra butonlara basarak fabrikanın baz noktasını attılar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?