Teknoloji

Bakan Varank: '21 farklı ülkeden 127 üst düzey araştırmacıyı ülkemize kazandırdık'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, önceki çağrısını 2018 senesinde bitirdikleri Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile bugüne derece 21 farklı ülkeden 127 üst düzey araştırmacıyı ülkemize kazandırdıklarını belirterek “Bu kişiler, Harvard, Stanford, Oxford

Bakan Varank: '21 farklı ülkeden 127 üst düzey araştırmacıyı ülkemize kazandırdık'
20-10-2021 12:10

Bir günce Trabzon programı kapsamında zaman havayolu ile şehre mevrut Bakan Mustafa Varank, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde planlı TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması mükafat Töreni'ne katıldı.

Törende mütekellim Bakan Mustafa Varank, laflarına geçmiş sonuç yolculuğuna uğurlanan Özdemir Bayraktar'a Allah'tan rahmet, ailesi ve topu topu milletimize başlangıç sağlığı dileyerek başladı. Varank, “Kendisi karakteriyle, azmiyle, ortaya koyduğu işlerle, fideist ve duruşuyla her insana kalıp yapılanma eden ortak insandı. Hayatını, sağlığını, varlığını hür Türkiye idealine ve davasına adamıştı. Biz gençlerimize herhangi ortak fırsatta tarihimizi ayraç ederek Nuri Kılligil'leri, Vecihi Hürkuş'ları hatırlatıyor, bu adları yaşamlarında kalıp almalarını salık ediyoruz. İşte Özdemir Bayraktar ağabeyimiz de aynı onlar kabilinden ortak davaya inanmış, bunun çetince mücadelesini vermiş ve henüz da ötesine geçerek inandıklarını yaşama geçirebilmiş ortak şahsiyetti. İnşallah, geride bıraktığı eserlerle, yetiştirdiği nesillerle öldükten sonraları da bu millete, bu topraklara işlev etmeye bitmeme edecek” diyerek konuştu.

Türkiye'yi nazik teknolojilerin pazarı değil, üreticisi bulunan ortak ülke durumuna getirmeyi amaçladıklarını tamlayan Bakan Varank, “Ortaokul ve ortaöğretim öğrencileri ortada planlı araştırma projesi yarışmaları da ahacık bu hedefe işlev ediyor. Bu yarışmalarla hem öğrencilerimizin nikbet duygusunu tetikliyor bununla beraber alaka duydukları ilmî bölgelerde çalışmalarını isteklendirme ediyoruz. Böylece plan etme kültürünü gençlerimize kazandırma amacında başlangıç döndürücü ehemmiyetli ortak hamle atmış oluyoruz. Bu yarışmalara eklenen öğrencilerimiz, gitgide zat girişimlerini kuracak, buluşlar çıkaracak, şişman planların ortak parçası olacaklar. Onların ortaya koyacağı bembeyaz icraat da inşallah ülkemizin ilmî ve teknolojik gelişimine ehemmiyetli katkılar sunacak” halinde konuştu.

“İşte zaman rüştiye düzeyindeki 15. Yarışmamızın ihsanıhümayun törenini düzenliyoruz” diyen Bakan Varank, “Bu yarışmalara toplamda 15 binin üstünde plan başvurusu yapıldı, henüz da önemlisi bu müracaatlar 81 ilimizin tamamından geldi. Bölgesel evreyi güzeşte 204 projenin sahibi 314 öğrencimiz bitiş yarışmasında arak döktü.
Final etabında 90 plan birincilikten teşviğe derece farklı kategorilerde ödüller almaya adalet kazandı. mükafat ele geçiren öğrencilerimizi de canı içtenlikle kutlama ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Tabi şurası bilmenizi isterim, bu yarışmaya müracaat eden herhangi ortak mektepli esasen ortak ele geçiren konumundadır. Öğrencilerimizin buradan elde ettikleri tecrübe, onların yaşamına şişman katkılar sunacak. Bu nedenle ego müracaat eden öğrencilerimizin herhangi ortak birtanesini değişik kutluyorum” ifadelerini kullandı.

“Uluslararası rakiplik başlangıç döndürücü çetince halde bitmeme ediyor”

Bilişim zamanı namına da isimlendirilen zamanımızda arsıulusal rekabetin başlangıç döndürücü çetince halde bitmeme ettiğini kaydeden Bakan Mustafa Varank, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

“Bu rekabetin belirleyicisi de bundan sonraları çabucak paha değil. O eyyam geride kaldı. Artık rakiplik ilmî ve teknolojik araştırmalar, geliştirilen acemi mahsulat üstünden yapılıyor.

İşte bu yüzden, er yaşlardan itibaren ilmî açılım ve araştırma kültürünü nail insanoğlu deposu beslemek düşüncesince kesintisiz çalışıyoruz. Malumunuz ilmî çalışmalar, ülke ekonomilerine erdemli ilişik bedel oluşturduğu kabilinden devletlerin teknolojik dönüşümünü de tetikliyor. Biz de ülke namına bu dönüşümü herhangi ortak yönüyle gerçekleştirerek evren devletleri arasındaki gücümüzü arttırmanın azim ve kararlılığı içerisindeyiz. Bu kapsamda faaliyete geçirdiğimiz en ehemmiyetli uygulamalardan bir tanesi Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı. İlk çağrısını 2018 senesinde açtığımız bu programla arsıulusal camiadaki mürşit bilgelik insanlarının çalışmalarını ülkemize taşımalarını sağlıyoruz. Gelen bilgelik insanlarına başlangıç döndürücü şümullü olanak ve destek sunar sunuyoruz. Biz bu programı duyuru ettiğimizde; görüntü kurmayın, Türkiye'ye ki dirimsel de ilmî araştırma yürütür halinde zat ülkesinden habersiz söylemlerde bulunanlar oldu. Biz bazıları kabilinden bilgelik insanlarımızı sloganlarla değil, şahsen konkre adımlarla destekledik, desteklemeye bitmeme ediyoruz. İşte bunun kararı olarak, açtığımız evvel çağrıya 152'si Türk yurttaşı 91'i ecnebi tabiiyetli edinmek kıl payı 243 araştırmacı müracaatta bulundu. Başvurular böylecene 21 farklı ülkeden 127 üst düzey araştırmacıyı ülkemize kazandırdık. Bu kişiler, Harvard, Stanford, Oxford, Cambridge, Columbia Üniversiteleri kabilinden dünyanın en önde mevrut araştırma üniversitelerinde, Amazon, Apple, Bosch, Volvo kabilinden global Ar-Ge şirketlerinde edindikleri deneyimleri Türkiye'ye taşıdılar.”

Bakan Mustafa Varank, bu sene ISEF Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışması ile Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışması'nda başlangıç döndürücü şişman başarılar elde ettiklerini de hatırlatarak “ISEF yarışmasında 14 projemizden 10'u, Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışmasında ise 6 projemizden 5'i ihsanıhümayun aldı.

Bu başarı, sonuç zamanlarda yakaladığımız en şişman başarı. Ben buradaki çocuklarımızın da ilerde arsıulusal ilmî çevrelerde hem çıkarlarını hem ülkemizi başarıyla asimilasyon edeceğine inanıyorum.Tabi başarılarımız çabucak bunlarla sınırlanmış değil. Uluslararası arenada planlı bilgelik olimpiyatlarında çabucak 2021 senesinde 5 altın, 19 gümüş, 30 tunç ve 2 mansiyon derecesi kazandık. Bu başarılarla bizleri gururlandıran tertemiz bilgelik aşığı gençlerimiz şişman ve çelimli Türkiye'yi başlangıç döndürücü henüz ileriye taşıyacak. Verdiğimiz desteklerle kıymetli çağını canlı bilgelik ve araştırma ekosistemimiz sayesinde, buna benzeri ve henüz birçok başarılara daima beraberce tanıklık edeceğiz” dedi.

"Hayal etmeden tasarlamak, bilgelik ve teknolojide teceddüt istihsal etmek muhtemel değildir”

Bilim ve uygulayım bilimi dalında herhangi ortak şeyin görüntü etmekle başladığına uyanıklık çekici Bakan Varank “Hayal etmeden tasarlamak, bilgelik ve teknolojide teceddüt istihsal etmek muhtemel değildir. Dolayısıyla siz değerli üyelerimizin bu yaşlarda ilmî çalışmalara yönelmeniz başlangıç döndürücü önemli. Sizleri görüntü kurmaya isteklendirme eden bu yarışmaları düzenleyerek ehemmiyetli ortak misyonu namına getiren TÜBİTAK'taki emek vermek arkadaşlarıma teşekkürname ediyorum. Sizlerden isteğim, görüntü etmeyi bırakmadan, yolunuza çıkan engellere aldırış etmeden, bıkmadan usanmadan ilmî çalışmalarınıza bitmeme etmeniz. İnandığınızda, kabadayı olduğunuzda, müteşebbis ortak ruha erbap olduğunuzda hayallerinizin fark ötesine geçebilirsiniz. Bilim amacında atacağınız herhangi ortak adımda devletimizin imkânlarını yanınızda bulacağınızı bilmenizi isterim. Bu duygularla 15. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın ülkemize, gençlerimize ve ilmî çalışmalara alaka duyan her insana yararlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Ersen Küçük - Ozan Köse

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?