Politika

Bakan Özer, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Meyer-Landrut’u kabul etti

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ile beraberindeki heyeti kabul etti.

Bakan Özer, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Meyer-Landrut’u kabul etti
18-10-2021 19:34

Görüşmede AB Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) çerçevesinde desteklenen planlar ele alındı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, kabulde icra ettiği konuşmada Avrupa Birliği ile terbiye dalında iş birliğinin derinliğine senelerdir bitmeme ettiğini hatırlatarak, “Karşılıklı öğrenmenin, güzel infaz ve politikaların, bilgelik ve deneyimin paylaşılması çerçevesinde terbiye dalında meydana getirilen iş donanmasına iri ehemmiyet vermekteyiz. İlerleyen süreçte ‘Avrupa Eğitim Alanı ve Sonrası düşüncesince (2021-2030) Eğitim ve Öğretimde Avrupa İş Birliği Stratejik Çerçevesi' kapsamında iş birliğimizi sürdürmeye bitmeme edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bakan Özer, AB'ye birlik üyelik uğrunda 26. Eğitim ve Kültür Faslı'nda önümüzde rastgele indinde ön ölçüt bulunmamakla baş başa tekâmül raporlarında bu kapsamda Türkiye'nin kifayetli indinde düzeye geldiğini belirterek, terbiye ve tedrisat standardını bırakmak ve eğitimde okazyon eşitliğini birlik yerine bildirmek kabil çalışmalarını kesintisiz sürdürdüklerini tabir etti. IPA kapsamında hesaplı çalışmalara yer veren Bakan Özer, “Çok sayıda plan ile esas ve ortaöğretimin kâffesi düzeylerinde mesleksel eğitimde, sahn boyu öğrenmede terbiye hizmetlerimizin standardını artırmaya, öğrenime bitmeme oranlarımızı yükseltmeye ve içermeci eğitimi güçlendirmeye çalıştık ve çalışmaya bitmeme edeceğiz” diyerek konuştu.

Mülteciler düşüncesince Mali Yardım Programı bulunan FRIT ile de mültecilerin öğrenime entegrasyonunu müzaheret etmek kabil baş döndürücü sayıda plan yürüttüklerini dile getiren Bakan Özer, “Kendi yurttaşlarımız ile baş başa mültecilerin da öğrenime erişimlerine ehemmiyet veriyoruz. Bu sebeple hicret ile bu arada kalan mektepli nüfusunun nitelikli öğrenime erişimini bildirmek kabil dünkü ekol binaları yapımına ehemmiyet veriyoruz fakat vatanımızda mihman ettiğimiz milyonlarca sığınmacının terbiye dalında getirmiş olduğu iri finansal iyon indinde kısmının paylaşılabilmesi düşüncesince desteğin akan masraflarda da kullanılabilmesi gerekmektedir. Bu sebeple bütçe aktarımının projelendirme şartı olmaksızın direkt dayanaklık etmek biçiminde gerçekleşmesi icap ettiğini düşünüyor ve gelecek zamanlarda Avrupa Birliği'nin ülkemize desteğinin bu yönde şekillenmesini düş ediyoruz” dedi.

Önümüzdeki çağda yapılacak kâffesi çalışmaların eğitimde okazyon eşitliğinin desteklenmesi çerçevesinde olacağına aksan eden Özer, “Bu erek doğrultusunda üç evleviyet üstünde çalışmalarımızı rötuşlu yazar yoğunlaştırmayı planlıyoruz. Bunlar er çocukluk eğitimi ve esas eğitimin desteklenmesi, mesleksel ve uran eğitimin güçlendirilmesi ve öğretmenlerin mesleksel yeterliliklerinin geliştirilmesidir” açıklamasında bulundu.
UNICEF ile baş başa IPA-2 kapsamında hesaplı “Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Arttırılması” projesiyle 300 taşımalık anne sınıfının kurulacağını tamlayan Özer, ekol evveliyat eğitimde elan indinde tomar çocuğa ulaşabilmek düşüncesince ek bütçe sağlanarak bu sayıyı 300'den bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Milli Eğitim Bakanlığı görevine getirilmesinden çevre Bakan Özer'i kutlama etti. Milli Eğitim Bakanlığı görevinin iri indinde vebal getirdiğini dile getiren Meyer-Landrut, bahis konusu iş birliklerini bitmeme etmek istediklerini söyledi. Suriyeli mülteci evlatların öğrenime erişimi dair Türkiye'nin
çabalarını takdirle karşıladıklarını tamlayan Büyükelçi Meyer-Landrut, lüzum mesleksel terbiye gerekse ekol evveliyat terbiye dair iş donanmasına müheyya olduklarını söyledi.

Bakanlıkta meydana getirilen toplantıya Bakan Yardımcısı Petek Aşkar, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burcu Eyisoy Dalkıran, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Sabahattin Dülger, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener, Ortaöğretim Genel Müdürü H. İbrahim Topçu, hususi Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü M. Nezir Gül, Temel Eğitim Genel Müdürü Tuncay Morkoç da katıldı.

Utku Şimşek

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?