Ekonomi

Bakan Kirişci: Tarımı desteklemeye bitmeme edeceğiz

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Global aktör olabilmenin şartlarından bir tanesi şayet ekincilik ise bunu desteklemeye bitmeme edeceğiz." dedi.

Bakan Kirişci: Tarımı desteklemeye bitmeme edeceğiz
20-11-2022 20:09
Van

Hakkari'deki programları kapsamında Hakkari Üniversitesi Konferans Salonu'nda planlı "Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı"na dahil olan Kirişci, Hakkari'nin Irak ve İran'la komşuluğu dolayısıyla iklim güvenliği itibarıyla ehemmiyet haiz illerden birisi bulunduğunu söyledi.

Bugün ülkede geçim ve inanma ortamının sağlanmasında alanda fariza düzlük asker, polis, düzenlilik korucusu ve vatandaşların iri emeğinin bulunduğunu vurgulayan Kirişci, bu çalışmaların yüksek başarıyla yürütüldüğünü anlatım etti.

Türkiye'nin gücünü senelerce müşterek kol vasilik odaklarının baskılarına harcadığını aktaran Kirişci, şunları kaydetti:

"İşte 68-78 kuşağı, Alevi, Sünni, Kürt, Türk denildi. Sonra laik, anti laik. Ne gereç buldularsa kullandılar. En böylelikle başımıza müşterek FETÖ belası sardılar. Türkiye açısından 15 Temmuz 2016'yı milat namına gören müşterek kardeşinizim. Türkiye kendine geldi. Kendiyle ilişik yeniden ayağa müşterek değerlendirmede bulundu. Yeni müşterek gidiş ortaya koydu. Gelecek sene da Allah müsaade verirse Cumhuriyetimizin beniz yılı geride kalık olacak. Yeni müşterek yüzyıla başlayacağız. Dününü bilmeyen, bugünü anlayamadığı denli gelecekle ilişik de müşterek emek vermeyi ortaya koyamaz. Mutlak surette dünden alacağımız dersi bugünden değerlendirip yarına biçim vermemiz gerekiyor. Türkiye Yüzyılı perspektifinde de çalışmalarımız bunun hesabına oturuyor."

"Yusufeli Barajı, kavim namına medarıiftiharımız"

Yarın da Artvin'in Yusufeli ilçesinde olacaklarını özetleyen Kirişci, "Yusufeli Barajı, kavim namına medarıiftiharımız olabilecek projelerden biri. 275 m. beden yüksekliği var. Yüksekliği itibarıyla dünyanın beşinci, Türkiye'nin en iri barajı. Türkiye'de 2002 yılına denli meydana getirilen en derinliğine tünel elden 50 kilometre lakin elden Yusufeli'nde barajın yapımı esnasında meydana getirilen tünel uzunluğu 56 kilometre. Bir mühendislik harikası. Kendi mühendislerimizin, teknisyenlerimizin, işçilerimizin hakkında ve beyin teri var. Herkesin orayı behemehâl müşterek biçimde görmesini dilek ederiz. Ülkemize yılda kestirmece 5 bilyon lira yardım sağlayacak müşterek proje. 2.2 bilyon metreküp su tutacak. Antalya'nın erke ihtiyacının az daha kâffesi karşılanmış olacak. Bu planlar bozukluk önceleri yapılmadı da yirmi salname AK Parti hükümeti çağında yapılıyor." niteleyerek konuştu.

"Tarımı desteklemeye bitmeme edeceğiz"

Tarımda çelimli olunması gerektiğini, bundan dolayı desteklemelerinin bitmeme edeceğini dile getiren Kirişci, tarımın küresel müşterek aktör olmanın en ehemmiyetli oyuncuları ortada toprak aldığına dikkati çekti.

Bunu Rusya-Ukrayna Savaşı'nda gördüklerini özetleyen Kirişci, "Bir aralık açıldı. Niye bu koridora erke koridoru, su koridoru denilmedi de hububat koridoru denildi zira tahıl, hububat, besili tohumlar, diyabet hastalığı bunlar bizim esas istihlak maddelerimiz. Açlık, kesat denildiğinde aklımıza atlatmak gelir. Ekmeğin yapıldığı nesne undur. Unun da idmansız maddesi buğdaydır. Bunları bizim görüyor olmamız lazım. Global aktör olabilmenin şartlarından birisi şayet ekincilik ise bunu desteklemeye bitmeme edeceğiz." ifadesini kullandı.

Hayvan sigortalarının yapılmasının önemine de yer veren Kirişci, laflarını şu biçimde tamamladı:

"Hakkari'de ekincilik sigortasını konuşmanın ne manası mevcut denilebilir. Burada arabası olan, aracını trafiğe boşaltmak düşüncesince elbette mecburi gidiş geliş sigortasını yaptırıyorsa, hayvancılık faaliyetleri düşüncesince de kesin suretle sigorta yaptırmasını kaynak ediyoruz. Şu an halihazırda Türkiye averajı 21.4. Burada az daha TARSİM namevcut gibi. Bu mevzulara da özen edilmesi gerekiyor."

Programa, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, Doğa Koruma ve Milli Parklar Van Bölge Müdürü Mustafa Şentürk, Tarım ve Orman İl Müdürü Cemal Özkan, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, büyüklenme amirleri ve dal temsilcileri katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?