Gündem

Bakan Kirişci: “Rusya-Ukrayna savaşı bizim tarımı ve gıdayı tabiri yerindeyse manşete taşıdı”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Eskişehir'de Sektör Temsilcileri Toplantısı'nda meydana getirdiği konuşmada Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye tarımını öne çıkarttığını belirterek, “Rusya-Ukrayna savaşı bizim tarımı ve gıdayı tabiri yerindeyse manşete taşıdı”

Bakan Kirişci: “Rusya-Ukrayna savaşı bizim tarımı ve gıdayı tabiri yerindeyse manşete taşıdı”
22-04-2022 22:29

Bir saf ziyaretler düşüncesince bugün Eskişehir'e mevrut Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Gündüzler Su Tutma Programı'ndan sonraları AK Parti ve MHP il teşkilatlarını görüşme etti. Ziyaretlerin arkası sıra kol temsilcileriyle bir araya mevrut Bakan Kirişci, gündeme değgin açıklamalarda bulundu.

“Rusya-Ukrayna savaşı bizim tarımı ve gıdayı tabiri yerindeyse manşete taşıdı”

Dünya genelinde gıda ilişkin yaşanmış bulunan teessürat üzerine mütekellim Bakan Kirişci, Rusya ile Ukrayna ortada yaşanmış bulunan savaşın yurdumuzdaki tarımı ve gıdayı manşetlere taşıdığını belirterek, “Gıda, pandemiyle beraberce dünyada ilkin lazım istihsal gerekse tedbir zincirlerindeki engebe kararı çabucak evren gündemine oturdu. Yetmezmiş kabil bir de Rusya-Ukrayna savaşı bizim tarımı ve gıdayı tabiri yerindeyse manşete taşıdı. Tabii ki biz bunu manşete taşınması namına geçmişten bugüne doğruluk etmiş olduğu halde değerlendirilmesini istek ederdik. Çünkü üreticilerimiz doğa şartlarında istihsal karşılayıcı insanlar. Yani bu seradaki ve ahırdaki faaliyetlerimiz de olsa bunların gene doğa şartlarında etkilenen ameliyat bulunduğunu bilmemiz gerekiyor. Bu çerçevede de tarımın ve tarımdan hareketle gıdanın öne çıkmış olduğu bir devre girdik” ifadelerini kullandı.

“Dokunmadığımız bir maşer kesimi, dokunmadığımız bir deli dolu yok”

Bakanlığın degaje bir söve dahilinde misyon verdiğinden de bahseden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Bakanlığımıza ilişkin otuz dü birimde 145 bin etkin var. Beş bin de akıbet alacağımız personelle beraberce 150 bin sayısına ulaşacağız. Bugün caba Türkiye'nin beşinci iri bakanlığıyız. Dokunmadığımız bir maşer kesimi, dokunmadığımız bir deli dolu yok. Sadece şahıslara değil, bire bir sürede doğadaki öteki canlılara da misyon verici bir bakanlığız. Tabii yurdumuz bu hizmetlere hakkıyla baş döndürücü vaktiyle şu akıbet yirmi yılda kazandırdığınız mevzuatla elleme bir noktada ve elleme bir halde yürütmektedir” laflarıyla belirtti.

“İhracatımız 25-30 bilyon dolar mertebesine ulaşmış”

Tarım sektörüyle beraberce meydana getirilen ihracatın gelişigüzel güzeşte devir arttığını tamlayan Bakan Kirişci, “Yurt dışına ihracatta bulunuyoruz. Eskişehir'imiz de bu ihracatı oluşturan illerimizden birisi. Bu müstesna satım nedeniyle da 25-30 bilyon dolar mertebesine kazanmış bir ihracatımız var. Bunu da gene bu ülkenin tarım sahası ve tarımdan hareketle gıda sahası üretiyor” dedi.

“Aldığımız tedbirlerle ayçiçek aksaklığını hoppa geçirdik”

Önemli dü günebakan tedarikçimiz bulunan Rusya ile Ukrayna ortada çıkan savaşla beraberce yaşanmış bulunan tedbir sıkıntılarının tahsil edilen tedbirlerle beraberce hoppa halde atlatıldığını anlatım fail Kirişci, “Tabii burada doğruluk malikine de hakkını tasdik kılmak lazım. İyi ki Türkiye Cumhuriyeti ve Sayın Cumhurbaşkanımızın bu azimli duruşuyla biz bir yandaş mantığıyla akıntı etmedik. Yani biz Ukrayna'yı yahut Rusya'yı tutuyoruz demedik. Her dü diyar de bizim yandaki ve arkadaş ülkelerimizdir dedik. Eğer hakeza yapmamış olsaydık bugünkü halimizi ego hiçbirimizin aklına getirmemesini isterdim. Çünkü o dü ülkeden ihtimal de hâlâ güç halde bulunan bir diyar olabilirdik. Böyle bir duruşumuz, hakeza bir aut siyaset tercihimiz şu anda gelişigüzel dü ülkeyle de temaslarımızın velut bir kurda seyretmeye bitmeme etmesini sağladık” ifadelerine yer verdi.

“Amerika en baş döndürücü müstesna satım yaptığımız ikinci diyar pozisyonuna geldi”

Yapılan aut ticaretler üzerine da mütekellim Bakan Kirişci, Amerika'ya meydana getirilen ihracatın arttığını belirtti. En baş döndürücü müstesna satım meydana getirilen ikinci ülkenin ABD bulunduğunu tamlayan Tarım ve Orman Bakanı, “Ülke namına çıkmak zorundayız. Üreterek biz kendimizi ilk önce doyuracağız. İhtiyaçlarımızı karşılayacağız. Fazlası olursa da müstesna satım yapacağız. Kendi kendimize yeten diyar peyda kılmak tabii ülküsel bulunan bir taleptir. Türkiye'nin ve dünyada tek ülkenin, tek devir erişemediği bir şeydir bu. Böyle kullanmakta olanları serbestçe gezdiği bir dünyada bizim öz kendimize yeterlilikten uydurma etmemiz akilane değildir. Bugün ABD kabil bir ülkede bizlerden sert baş döndürücü ürünü ithal etmektedir. Bu akıbet ay sebebiyle en baş döndürücü aut ticarette müstesna satım yaptığımız ikinci diyar pozisyonuna gelmiştir” dedi.

“Ey üreticimiz sen üret yeter, biz sizin arkanızdayız”

Üreticilere istihsal ilişkin seslenen Bakan Kirişci, Cumhurbaşkanı'nın ve hepsi bakanlıkların desteği bulunduğunu belirtti. Üretim yapanların tamamıyla peşinde olduklarını ve desteklediklerini tamlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, laflarını şu ifadelerle tamamladı:

“Bizim, bizlere sığınanların, bizlere mihman namına gelenlerin haricinde bizim ürünlerimize dilek duyanları doyuran, bunlar düşüncesince istihsal karşılayıcı üreticilerimize bir defa hâlâ teşekkürname ediyorum. Üreticilerimiz mevcut ve denir ki ‘Ey üreticimiz sen üret yeter. Biz sizin arkanızdayız'. Sayın Cumhurbaşkanımız da bakanlığımız da ve öteki bakanlıklarımız da bu eren budun sizin yanınızda, doğrudan yanı başınızda diyoruz.”

Ali Furkan Çetiner - Hüseyin Samet Öksüz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?