Gündem

Bakan Dönmez: 'Ne madenlerimizden vazgeçeriz ne de çevremizden'

Enerji ve Tabii Kaynak Bakanı Fatih Dönmez, Burdur'da faaliyetleri sona ermiş maden ocağında iyileştirme emek harcamaları kapsamında kurma ağaç törenine katıldı. Bakan Dönmez, “Madenler de bizim çevre de. Ne madenlerimizden vazgeçeriz ne de çevremizden” dedi.

Bakan Dönmez: 'Ne madenlerimizden vazgeçeriz ne de çevremizden'
18-12-2021 19:49
Burdur'da ziyaretlerini mütemmim Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, faaliyetleri sona aziz mermer piyasasının iyileştirme emek harcamaları kapsamında rekiz direk törenine katıldı. Mermer ocağında etkin işçiler ile müşterek araya mevrut Bakan Dönmez ve beraberindekiler maden bölgesine bol dikti. Enerji ve elbette kaynaklar politikaları planlandığında 3E dengesini gözettiklerini tamlayan Bakan Dönmez, "Enerji, iktisat ve ekoloji dengesini gözettik. Bu çerçevede müşterek hususun altını daima çizdik. Dedik ki madenler de bizim çevre de. Ne madenlerimizden vazgeçeriz ne de çevremizden” dedi. Madencilik dalında herhangi müşterek atılmış adıma müşterek güruhun baştan sona itiraz ettiğini vurgulayan Bakan Dönmez, “Türkiye ne devir madenlerle ilişik müşterek aşama atsa, müşterek ekip derinti adeta müşterek koro şeklinde baştan sona itiraz eder.

Ne devir ki akıldan, bilimden, izandan ırak ideolojileri dallanıp, budaklanır yandaş toplamaya başlarlar, aha o devir dillerinin altındaki baklayı çıkarırlar. Biz bu hikâyeyi henüz ilk baş döndürücü gördük. ‘Mesele bol değil, sen hala anlamadın mı' deyip hepsi Türkiye'yi ateşe verenler henüz evvel kabil hafızalarımızda. Tabi kılıç onların ki olduklarını, niyetlerinin ne olduğunu, neyi amaçladıklarını epey bir elleme biliyoruz. Bizler enerjide istiklal derken onların benimseyememe yaşadıklarının da farkındayız. Daha ilk televizyonlarda, içtimai medyada, gazetelerde, Meclisimizde, ayrıca şahsen sahaları dolaşarak meydana getirilen ağaçlandırma çalışmalarını evveliyat ve sonrası görselleriyle herhangi müşterek devir paylaştık kamuoyuyla” ifadelerini kullandı.

“İlk 11 ayında 5 bilyon doların üstünde maden ihracatı gerçekleştirdik”

Madencilik dalında 2021'in 11 ayında 5 bilyon doların üstünde dış satım gerçekleştirdiklerini tamlayan Bakan Dönmez, sene sonuna denli 6 bilyon doları hedeflediklerini söyledi. Madenciliğin ekonominin elzem müşterek unsurunu vurgulayan Bakan Dönmez, “Madencilik iktisadi büyümenin, gelişimin en önemlisi zamanımız teknolojisinin ve sağlam baş döndürücü bu sahanın altyapısını oluşturuyor. Ekonominin elzem unsurlarından biri. Sahip bulunduğu faziletkâr eklenmiş bedel ve istihdam kapasitesiyle daima büyümesi, geliştirilmesi ve desteklenmesi müstelzim müşterek sektör. Çünkü madencilikte yatırımcı kazanıyor, milletimiz kazanıyor, mevki kazanıyor, madenciliği besleyici madun sektörler kazanıyor. Hele ki istihsal ve dış satım odaklı acemi gelişme modelimizde madencilik ekonomiyi besleyici en nazik sektörlerden birisi durumuna gelecek. Madencilikte tek devir ödünleme vermediğimiz dü al çizgimiz var: İş sağlığı, güvenliği ve çevre” diyerek konuştu.

Üretim sonlanan maden alanlarına dirimsel getirici nebatat dikiliyor

Rehabilitasyon alanlarına dirimsel getirici nebatat dikilerek yurtdışına ve yurtiçine ihraç ettiklerini tamlayan Bakan Dönmez, "Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz iyileştirme sahası da bunun en elleme örneklerinden biri. Üretimi tamamlanan alanımızda tıbbi hoş kokulu nebatat ilkin iktisap etmek kıl payı toplamda 246 bin metrekarelik müşterek meydan ağaçlandırıldı. Bölgemiz 60 bin lavanta, 5 bin biberiye, 7 bin 500 badem ve 5 titrem arkalıksız karpeli ve lama dikeniyle baştan yeşillendirildi. Bugün tıbbi ve hoş kokulu nebatat ilkin tıp, ispençiyari ve kozmetik endüstrisi ilkin iktisap etmek kıl payı sağlam baş döndürücü sektörde kullanılıyor. Hem diyar zarfında talebi enikonu müşterek tomar bulunan müşterek verim bununla beraber diyar dışına ihraç ettiğimiz ehemmiyetli müşterek dirimsel kalemi” diyerek konuştu.

Fadıl Kösedağ - Ali Kapan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?