Politika

Bakan Çavuşoğlu: Türkiye insanca ve müteşebbis aut politikasıyla barışa envestisman yapıyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin insancasına ve müteşebbis aut politikasıyla barışa envestisman yaptığını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu: Türkiye insanca ve müteşebbis aut politikasıyla barışa envestisman yapıyor
17-06-2022 22:02
Saraybosna

Çavuşoğlu, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki temasları kapsamında, Türk girişimciler kabilinden 2004'te kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesinin (IUS) 14. icazet törenine katıldı.

IUS'a 2 diyar ortada güreşçi köprüsü olmasından ötürü teşekkürname fail Çavuşoğlu, "Saraybosna'ya ne devir gelsem burada kendimi evimde hissediyorum. Camiler, köprüler, Başçarşı ve elbette kahvehane içtiğim devir eş tarihimizi hatırlıyorum." dedi.

Çavuşoğlu, mezuniyetin öğrenciler düşüncesince hayatlarının unutulmaz anlarından bir tanesi bulunduğunu dile getirerek, "Özveri ve disiplin çalışmayla bilimsel nitelikli yolculuğunuzun sonuna geldiniz. Fakat şurası unutmayın, hayattaki topu topu kuvvet berk ahlak ile başlar. Her muvaffakiyetsizlik da ahlaki çöküşle başlar. Bunlar gerçekte rahmetli Aliya İzetbegoviç'in sözleri. Eğer sizler kendinize dirlik yanlışsız davranır, değerlerinize inanırsanız korkacak birlikte obje yok. Size tavsiyem tek devir vazgeçmeyin." diyerek konuştu.

IUS'taki deneyimlerin öğrencilerin gelecekteki kariyerlerini şekillendireceğini tamlayan Çavuşoğlu, "Bu darülfünun Bosna Hersek'in baş döndürücü aydın ortamını temessül ediyor. Çeşitlilik değme devir bilimsel nitelikli başarılarınızı zenginleştirecek ve ufkunuzu genişletecektir." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, dönemin çabucak aktığını ve öğrenciler düşüncesince dünyanın okula başladıkları zamankinden baş döndürücü değişik bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Teknoloji sizin elan evvel manzara edemediğiniz şeyleri yapmanızı sağlayacak. Size anca birlikte yarar verecek ki rastgele birlikte bunama olmaksızın bilim ve deneyime erişiminiz var. Ancak bunu çalışan birlikte biçimde denemeniz düşüncesince dünyanın kimi hastalıklardan kurtulması lazım. Irkçılık, ayrımcılık ve İslamofobi maatteessüf şu andan da yükselişte."

"Balkanlar, 1990'ların esmer günlerine dönmemeli"

Aşırıcılık ve hoşgörüsüzlüğün kırılgan grupları amaç aldığını ayraç fail Çavuşoğlu, "Bütün bunlar kapımızın mavera tarafında birlikte muharebede yaşanıyor. Saraybosna da barışın ne denli ehemmiyetli birlikte bedel bulunduğunu biliyor. Aynı sürede savaşın değerinin barışın maliyetinden baş döndürücü elan faziletli bulunduğunu biliyoruz. Bu sebeple insanca ve müteşebbis aut politikamızla barışa envestisman yapıyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Ukrayna'da kanı bloke etmek düşüncesince uğraş ettiğini söyleyerek, "Her devir diyaloğu kolaylaştırmaya çalıştık. Diplomasiyi kuruluş etmeye çalıştık. Ukrayna'nın egemenliğiyle ilgilendiren berk birlikte vakfe sergiledik." biçiminde konuştu.

Ukrayna'daki savaşın mütalaa ve diyalog eliyle çözülmesi icap ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Barış düşüncesince idman bizim sorumluluğumuz. Daha birlikte tomar günahsız dirilik kaybedilmeden bunu yapmalıyız. Suriye, Libya, Güney Kafkasya ve Balkanlar'da da değme devir mihman ve politik analizör düşüncesince diyaloğu destekledik." ifadelerini kullandı.

İnsani katkısı Afganistan'dan Yemen, Somali'ye denli vermeye bitmeme ettiklerini özetleyen Çavuşoğlu, "Bazı devletler düşüncesince Balkanlar birlikte hasiyet sahası kendisine değerlendirilir fakat bizim düşüncesince Balkanlar bizim birlikte parçamız, tığ de bunun birlikte parçasıyız. Biz alanı bu biçimde görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bosna Hersek'in sıkıca günlerden geçtiğini anlatım fail Çavuşoğlu, alanda ayrıksı birlikte çatışmaya müsaade verilmemesi icap ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın alanda sulh ve istikrarın sağlanmasında bizzat etkileşim içre bulunduğunu anımsatan Çavuşoğlu, "Mesajımız basit. Diyalog, farklılıkları aşabilmenin birlikte kısmıdır. Balkanlar tek biçimde 1990'ların esmer günlerine dönmeyi hücre alamaz. Burası baş döndürücü elan iyisini adalet ediyor." dedi.

Çavuşoğlu, öğrencilere hedeflerine varmaları düşüncesince baş döndürücü çalışmalarını öğütleyerek mezunları kutlama etti.

Bosna Hersek'teki temaslarına erte bitmeme edecek bulunan Çavuşoğlu, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, konseyin Hırvat üyesi Zeljko Komsic ve mevkidaşı Bisera Turkovic ile birlikte araya gelecek.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?