Politika

Bakan Çavuşoğlu: 'Bu yaraları elbette birlikte saracağız'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, depremlerin bıraktığı yaralarının sarılacağını söyleyerek “Sonuçta bu yaraları elbette birlikte saracağız. Türkiye'nin olanakları ile arkadaş ve kardeşlerimizin destekleri, arsıulusal topluluğun destekleriyle bunun üstesinden gelece

Bakan Çavuşoğlu: 'Bu yaraları elbette birlikte saracağız'
23-02-2023 19:07

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdallah Bouhabib ve Lübnan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ali Hamie ile Bakanlık'ta mevcut Fatin Rüştü Zorlu Salonu'nda kuma matbuat toplantısı düzenledi. Uluslararası toplumdan enine boyuna özveren bir dayanak aldıklarını kail Bakan Çavuşoğlu, depremin izlerini birlikte sileceklerini söyledi.

“16 Lübnanlı vatandaşımız ölüm etti”

Yaşanan mevki sarsıntısı felaketi daha sonra kimi Lübnanlı vatandaşların da yaşamını kaybettiğini kail Çavuşoğlu, “Şu anne denli belirleme ettiğimiz kadarıyla 16 Lübnanlı vatandaşımız ölüm etti. Bunun düşüncesince başlangıç sağlığı dileklerimi getirmek istiyorum, çorlu kardeşlerimize de çabuk şifalar diliyorum. Lübnan 5 kontrol istirdat ve esenlik kadrosu yolladı. Toplam 120 nefis bir kadro gönderdiler. İlk kadro depremden 19 sayaç sonradan doğrusu bir devir geçmeden geldi. Geçtiğimiz sene Lübnan'da kuma bir kontrol istirdat eğitimi düzenlemiştik. Bu öğrenime dahil olan 10 kardeşimiz fahri şekilde bu ekiplerin arasında toprak aldılar. Yine bu kadro Kahramanmaraş'ta 3 parça vatandaşımız kurtardılar. Gerçekten bu el birliği ve dayanak düşüncesince topu topu Lübnan halkına ve kardeşlerimize de teşekkürname ediyoruz” niteleyerek konuştu.

Türkiye'ye yurtdışından mevrut cilt sayısı 93 bin 637'ye çıktı

Depremin evvel günlerinden itibaren bir yandan topu topu kurumlarıyla sahada olduklarını gayrı yandan da arsıulusal yardımlarda koordinasyonu sağladıklarını tamlayan Bakan Çavuşoğlu, “Daha ilkin de söyledim 102 ülkeden iane teklifi geldi. Bu sebeple arsıulusal derç bir defa hâlâ teşekkürname ediyoruz. Aynı sürede ayni yardımlar ve yapmamız müstelzim hususi yardımlar vardı. Barınma ve esenlik hizmetlerinin aksamaması gerekiyor. Diğer çabuk gereksinimler dair haricen mevrut yardımların koordinasyonu da ehemmiyet sunma ediyordu. Dün 90 bin yöresinde çadırın ülkemize geldiğini söylemiştik. Bunun bir bölümü devletler ve arsıulusal örgütler kabilinden gönderilen çadırlar bir bölümü da AFAD kabilinden satın tahsil edilen çadırlar. Bu adet çağ 93 bin 637'ye çıktı. Konteynerle ilgilendiren çalışmalarımızda bitmeme ediyor” ifadelerine toprak verdi.

“Bu yaraları elbette birlikte saracağız”

Depremin bıraktığı yaraların birlikte sarılacağını kail Çavuşoğlu, “Depremden sonradan karşılanması müstelzim gereksinimler da var. Özellikle şehirlerimizin baştan inşasını daim Cumhurbaşkanımız değme gittiği yerde vurguluyor. Aynı sürede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Bey ve arkadaşları da dip bir halde çalışıyorlar. Özellikle arsıulusal toplumdan da şu manada dayanak görüyoruz; Birleşmiş Milletler çabuk davet cihazı mekanizmasını devreye soktu. 3 ay ortamında çabuk gereksinimlerin karşılanması düşüncesince 1 bilyon dolarlık iane çağrısında bulundu. Dün bakımından özellikle BM peyda etmek neredeyse değişik ülkelerden buraya ulama sağlayanları görüyoruz. Kurumlarımız ile bu BM'den doğacak katkının nerelere harcanabileceği dair çalışıyoruz. AB, istikbal günlerde Türkiye'ye dayanak hasretmek düşüncesince arsıulusal bir konuşma düzenliyor. Kendileri geçmiş bilim verdiler. Bu doğacak dayanak nerelere harcanacak topu topu kurumlarımız bunun düşüncesince eş güdüm arasında çalışıyor. Biz de elimizden mevrut desteği veriyoruz. Sonuçta bu yaraları elbette birlikte saracağız. Türkiye'nin olanakları ile arsıulusal topluluğun ve dost, karındaş devletlerin destekleri ile bunun üstesinden geleceğiz” dedi.

"Lübnan'ın 19 büküm hâlâ iri bir dalında bu mevki sarsıntısı meydana geldi"

Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdallah Bouhabib, Türkiye'ye başsağlığı dileyerek, “Biz nice insanoğlunun yaşamını kaybetmiş olduğu mevki sarsıntısı haberini alınca başlangıç döndürücü iri sıkıntı duyduk. Hayatlarını kaybedenlere yağmur diliyoruz. Lübnan hükümeti ve halkı hesabına bir defa hâlâ buradan taziyelerimizi sunuyoruz. Yaralılara çabuk şifalar diliyorum. Lübnan Cumhuriyeti, sınırlanmış imanlarına rağmen; fakat birlik bağlarımız sınırsızdır, karındaş Türkiye'ye bu ağır günlerinde araştırma görevlisi olduk. Biliyoruz ki ağır günlerimizde Türkiye yanımızdaydı. Yıkılan yerlerin, illerin gine inşasını dilek ediyoruz. Lübnan'ın 19 büküm hâlâ iri bir dalında bu mevki sarsıntısı meydana geldi” ifadelerine toprak verdi.

“Patlama olunca Türkiye bizlere desteğe koştu”

Lübnan devleti ve halkı hesabına başsağlığı isteyen Lübnan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ali Hamie, “Hayatını kaybedenlere yağmur diliyoruz, yaralılara çabuk şifalar diliyoruz. Beyrut Limanı'nda bir patlama oldu, bire bir hafta ortamında Türkiye bizlere koştu. Türk yetkililer dört başı mamur Türk limanlarının Lübnan'a bariz bulunduğunu duyuru ettiler. Türkiye güneş tacı virüs devrinde bizlere yardımlarda bulundu. Şimdi tarihi geldi. Biz de üzüntülüyüz; fakat kılıç de Türkiye'nin ve Suriye'nin kimi bölgelerini vuran mevki sarsıntısı zımnında kılıç de desteğe koşuyoruz. 5 ehemmiyetli posta yapıldı. Kurtarma ekipleri gönderdik. Türkiye hükümeti yapıları baştan ne aceleci halde gerçekleştirecektir” niteleyerek konuştu.

Ömer Faruk Karataş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?