Yaşam

Babasının çekmiş olduğu 'ilk domestik otomobil' Devrim'in fotoğraflarına gözü kabilinden bakıyor

"Türkiye'nin geçmiş evcil otomobili" bulunan ve üretilmesinin üstünden 60 sene sabık Devrim'in inşası aşamasıyla ilgili, rahmetli gazeteci İsmail Alkılıçgil'in çekmiş olduğu fotoğraflar oğlu çeşidinden itinayla korunum ediliyor.

Babasının çekmiş olduğu 'ilk domestik otomobil' Devrim'in fotoğraflarına gözü kabilinden bakıyor
29-10-2021 13:10
Eskişehir

Şimdiki ismi Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) bulunan Eskişehir Demiryolu Fabrikalarında zamanın Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in emriyle 1961'de Türk mühendis ve işçiler kabilinden çetin şartlarda 4 nüsha üretilerek "Devrim" ismi maruz otomobillerden biri, bire müşterek sene 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinde Ankara'ya götürüldü.

Gürsel'in sınav neredeyse kullandığı tam benzini bitince duran Devrim, trenle Ankara'dan Eskişehir'e getirilerek, müşterek müddet üretimlik ortamında kullanıldı.

Uzun seneler bünye uğrunda sergilenen araç, şümullü kendisine 5 Eylül 2017'de başlatılan bakımının tamamlanmasının ardından, 3 Mart 2018'de ziyarete oluşturulan "Devrim Otomobili Müzesi"ne konuldu.

Devrim'in imal aşamalarını özetleyen ve İsmail Alkılıçgil'in arşivinde mevcut 50 ışık da oğlu Varol Alkılıçgil kabilinden gündüz yüzüne çıkartıldı.

Siyah alkan ışık karelerinden oluşan "Devrim"in ışık arşivinde, aracın kağıt üstündeki halinden kireç taşından kalıbına, karoserinden motorunun kurup takma edilmesine dayanıklı baş döndürücü hatırat yayınlayan kareler toprak alıyor.

Fotoğrafların negatiflerine de erbap bulunan Alkılıçgil, Türkiye'nin önceki evcil arabasının bu anlarının doğacak nesillere ilgililer kabilinden aktarılmasını istiyor.

"Bu fotoğrafları dünyayla kırışmak istiyorum"

Eskişehir'de domestik gazeteler düşüncesince fotoğrafçılık önleyen Varol Alkılıçgil, AA muhabirine, 1928 tevellütlü babasının 1960 senesinde gazeteciliğe başladığını, 28 Aralık 2003'te yaşamını kaybedene denli elinden makinesini bırakmadığını söyledi.

Babasının şehir tarihini yansıtan anları fotoğrafladığını özetleyen Alkılıçgil, şöyleki bitmeme etti:

"Devrim arabası imal aşamasındayken o anları da ölümsüzleştirmiş. Çektiği fotoğraflar çizim evresinden başlıyor. Karoserin hazırlanmasından motorun yerleştirilmesine denli anlamış olur bulunuyor. İçi ve dışı babam kabilinden fotoğraflanmış. Devrim'in oluşumunun her an fotoğrafları bulunuyor. Otomobilin kesin yağız alkan karelerinin birileri şu anda hemen abd var.

Elimde Devrim'e ilişik negatifleriyle bu arada 50'ye benzeyen ışık bulunuyor. Zarar kesmek düşüncesince bu fotoğraflara elimi fark değdirmek istemiyorum. Özenle hususi müşterek kutunun ortamında korunum ediyorum. Bu fotoğrafları dünyayla kırışmak istiyorum. Sadece benim görmem tek şeyi değiştirmez. Devrim'e ilişik fotoğrafların doğacak nesillere aktarılmasını amaçlıyorum. İlgililerin bu fotoğrafları alarak nesillere iletmesini istiyorum."

"Çektiği fotoğraflar Devrim düşüncesince baş döndürücü önemli"

Müzenin kurulmasında fariza alan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden sabık sene tekaüt akademisyen Dr. Cezmi Karasu da gazeteci Alkılıçgil'in, Eskişehir'in ehemmiyetli değerlerinden bulunduğunu dile getirdi.

Alkılıçgil'in aracın istihsal sürecinde fabrikaya girerek iyi fotoğraflar çekilme olanağı bulduğunu tabir fail Karasu, şunları kaydetti:

"Devrim'in bu fotoğrafları bizim düşüncesince adeta müşterek hazne değerinde. Yakın sürede müşterek im çalışmamız olacak. Uygun müstevi olursa o fotoğraflara toprak hasretmek istiyoruz. Bu arabası tecrübe edelim dedikten sonraları sabık proses 128 gündür. Devrim Projesi'nde etkin ustalarla yaptığımız toplantıda atölyeye başladıklarında arabası alıştırmak düşüncesince 90 günlerinin kaldığını söylediler. Atölyedeki levha 90 günden geriye akıllıcasına sayılmış. İsmail Alkılıçgil'in albümünde 81 gündüz kaldı tabelası da görülüyor. Bu duyurulmayan projeyi en er öğrenenlerden bir tanesi de İsmail Alkılıçgil olmuş. Onun çekmiş olduğu fotoğraflar Devrim düşüncesince baş döndürücü önemli."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?