Teknoloji

Arıza ve istihlak tahmini işleyen yazılımlarla okunabilen erke hedefleniyor

Kırıkkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrencan Özcan ve 3 mühendis, KOSGEB yardımı ile önceleri aksaklık ve istihlak miktarı tahmini yapabilen yazılımlar geliştirdi.

Arıza ve istihlak tahmini işleyen yazılımlarla okunabilen erke hedefleniyor
14-03-2022 12:23
Kırıkkale

Kırıkkale Üniversitesinde (KKÜ) aksaklık ve istihlak miktarı tahmini yapabilen yazılımlarla, okunabilen enerjiye ulaşılması ve istihsal maliyetinin düşürülmesi hedefleniyor.

KKÜ Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrencan Özcan ve 3 mühendis, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) aldıkları destekle, elektrik tevzi ve istihsal sektöründe okunabilen enerjiye ulama sağlayacak 2 yazılım geliştirdi.

Bölgesel bazda müşterek eski devir tüketilen elektrikten yola çıkarak müşterek ahir günkü tüketimi yüzdelik 1'in altında günah oranı ile kestirim fail ve geleceğe müteveccih takım bazlı aksaklık tahmini yapabilen yazılımlar, sektörde kullanılmaya başlandı.

Özcan, AA muhabirine, elektrik tevzi sektörüne fariza etmesi açısından ehemmiyetli yazılımlara imza attıklarını söyledi.

Elektrik dağıtımı, data bilimi ve yazılım sahalarında icraat yaptıklarını özetleyen Özcan, "Proje kapsamında, elektrik tevzi bölgelerinde müşterek devir başlangıçta istihlak tahmini gerçekleştirilebilmektedir. Uygulamamız KOSGEB desteği ile ortaya çıkarıldı. KOSGEB'in bu desteğine can suyu da diyebiliriz." niteleyerek konuştu.

Özcan, enerjinin baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğu zamanımızda kesintisizlik, bağan maliyet ve emin erke arzının eleştiri çözüm aldığını vurguladı.

"Sistemimiz çokbilmiş algoritmalara sahip"

Geliştirdikleri ürünün sürdürülebilir erke arzı açısından eleştiri ciddiyete ehil olduğuna dikkati çekici Özcan, şu halde bitmeme etti:

"Geçmişteki verilerden hareketle müşterek bireşimli zeka algoritması gereksinimi açıkça arasında görülmekteydi. Biz de mühendis arkadaşlarımızla bu doğrultuda müşterek plan geliştirdik. Sistemimiz çokbilmiş algoritmalara sahip. Dağıtım sahasına dayalı elektriğin okunabilen dağıtımına ağırlık fail eksiksiz parametrelere bağlı veriler, algoritmalarla çözümleme ediliyor. En az sapmayı verecek halde meslek algoritma seçimini kendisi gerçekleştiriyor. Bu sayede de müşterek ahir günün, o bölgedeki elektrik istihlak tahminini doğruya baş döndürücü andıran müşterek ölçüde ortaya çıkarıyor. Uygulamayla tevzi bölgesi öz sistemini çalışan müşterek halde işlettiği gibi, ayrımsız sürede o bölgedeki kullanıcılar da okunabilen erke arzına kazanmış oluyor."

Özcan, çalışmış oldukları tevzi sahasında kayıp-kaçak ve ya tahminlerden çevre sapma oranlarının fazlalığı zımnında faziletli maliyetler yalan konusuyken, tahminî 1 salname süreçte sapma oranının nısıf yarıya azaltıldığını dile getirdi.

Özcan, elektrik istihsal sektörüne bağlı de aksaklık tahminiyle dayalı müşterek yazılım hazırladıklarını belirterek, istihsal tesislerinde akıllıcasına sürede akıllıcasına bakımın yapılmasının ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

"Sistem sorunsuz adına çalışıyor"

Akademik geçmişleri ve plan mühendisi dostlarıyla dünkü müşterek algoritma geliştirdiklerini özetleyen Özcan, şunları kaydetti:

"Geçmişte müşterek düzene yahut ekipmana dayalı eksiksiz aksaklık verileri ve arızayı tetikleyen kâffesi değişken detayları toplandı. Bu bilgiler çokbilmiş algoritma mantığıyla çözümleme edilerek ekipmanın birçok devir sonradan aksaklık yapacağını kestirim fail müşterek mahsul geliştirdik. mesela bu aksaklık haset 1439 devir çıktı. '1438'inci günde bakım yaparsak meslek düzlem adına çalışabilir' dedik. Bu ürünümüzün kullanıldığı santrallerde şu anda meslek sorunsuz adına çalışıyor."

Bazı elektrik tevzi şirketlerinin ürünlerini kullandığını dile getiren Özcan, "Doğru sürede akıllıcasına bakımı yaparak hem sektörde okunabilen erke arzına ulama elde etmiş olmakta hem de santralci üstündeki maliyetleri azaltmış oluyoruz. Bu, dünyada önce kere geliştirilmiş müşterek ürün. Dünyanın en şişman bakım ve güvenirlik dergisi bulunan 'Reliability Engineering&System Safety'de ürünün yürütüm neticeleri 2021 senesinde yayımlandı." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?