Ekonomi

Antalya'da 'bereketli' topraklar 12 ay süresince üretiyor

Tarımda varlıklı mahsul çeşitliliğine cemaat Antalya'nın çoğalan topraklarında yetişen göveri ve meyveler, iklim içre ve iklim haricinde mutfaklara haz katıyor.

Antalya'da 'bereketli' topraklar 12 ay süresince üretiyor
06-05-2022 12:30
Antalya

Türkiye'deki sarık altı tarım alanlarının yüzdelik 40'ına ehil Antalya'da, 320 bin dekarı sera iktisap etmek üzere, 360 bin hektar tarım arazisinde istihsal yapılıyor.

200'den aşkın ürünün büyüdüğü kentte, eşlek kuşağına saf tropikal sonuç yetiştiriciliği de yapılıyor. Ürünler, hem emlak içi bununla birlikte emlak dışı pazarlarına sunuluyor.

Yılın gelişigüzel çağında istihsal meydana getirilen tarım arazileri Anadolu Ajansı (AA) kadrosu kabilinden helikopterle açıktan görüntülendi. Farklı mamüllerin arazi almış olduğu araziler, ayrımlı renkleriyle de görsel ziyafet oluşturdu.

8,4 milyon titrem üretim

Tarım ve Orman İl Müdürü Gökhan Karaca, AA muhabirine, Antalya'nın Türkiye'deki mecmu tarım arazisinin kısaca yüzdelik 1,5'unu oluşturduğunu fakat eklenmiş kıymeti efdal mahsulat yetiştirildiği düşüncesince mecmu başka arınmış ulusal hasılasının yüzdelik 6'sını karşıladığını bildirdi.

Sıfırdan 2 bine vasıl rakımda şehrin gelişigüzel alanında tarım yapılabildiğini tabir fail Karaca, çay dış etraflı mamüllerin yetiştirildiğini kaydetti.

Tarım arazilerinin yüzdelik 10'unu seraların oluşturduğunu tamlayan Karaca, "Toplam 8,4 milyon titrem üretimimiz var. 2,8 milyon titrem domates üretimi gerçekleştiriliyor. Domates özellikle iktisap etmek kıl payı portakal, nar, avokado kadar nice ürünün üretiminde Türkiye'de birlikte numara sıradayız, muz üretiminde ikinci sıradayız." dedi.

Karaca, şehirde sarık altı tarımın da gelişigüzel güzeşte sene yaygınlaştığını söyledi. Daha geçmiş şita aylarında meydana gelen sera üretiminin, sonuç zamanlarda Korkuteli ve Elmalı ilçelerinde yaylada yapılmaya başlandığını aktaran Karaca, 12 ay süresince sera üreticiliğinin bitmeme ettiğini ve buralarda da domates özellikle iktisap etmek kıl payı biber, hıyar, patlıcan kadar mamüllerin yetiştirildiğini bildirdi.

Daha geçmiş ithal edilen mahsulat bu topraklarda yetiştiriliyor

Sıcak hava kuşağını dost tropikal sonuç üretiminde de Antalya'nın gır sahibi olmaya başladığını vurgulayan Karaca, "Gazipaşa ve Alanya bölgesi özellikle iktisap etmek kıl payı 2013'ten beri tropik sonuç yetiştiriciliği anlamında projeyi yaşama geçirdik. Güzel neticeler almaya başladık. Ürün çeşitlerimiz henüz da arttı. Tropikal meyvede henüz geçmiş ithal ettiğimiz ürünleri de bundan sonra ilimizde üretmeye başladık." sanarak konuştu.

Karaca, muz, ejder, çarkıfelek, kumkuat, mango, pomelo kadar mamüllerin Akdeniz topraklarında yetiştirilebildiğini söyledi.

Antalya'da birlikte karış toprağın fark üretime engelleme edildiğini tabir fail Karaca, iklimi ile eklenmiş kıymeti efdal mahsulat yetiştirildiğini ve bu sayede memleket ekonomisine ehemmiyetli birlikte ulama sağlandığını belirtti.

Karaca, şehrin ehemmiyetli birlikte gözyaşı göveri ve sonuç dış satım potansiyeline ehil bulunduğunu aktararak, "Hem iç tüketimde bununla birlikte ihracatta varız. Geçen sene kısaca 700 bin titrem mahsul ihraç ettik ve kısaca 600 milyon dolar sağlık sağladık." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?