Dünya

Alman Deniz Kuvvetleri Komutanı'nın Rusya’ya bağlı lafları tepkilere sefer açtı

Almanya'da Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Kay-Achim Schönbach’ın "Putin'e sağgörü gösterilmesi gerektiği"yle ilişik lafları tepkilere hastalık oldu.

Alman Deniz Kuvvetleri Komutanı'nın Rusya’ya bağlı lafları tepkilere sefer açtı
22-01-2022 23:34
Berlin


Schönbach, Hindistan’da meydana getirdiği ve Alman basınına yansıyan konuşmasında Rusya ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ait açıklamalarda bulundu.

Putin'e kavrayış gösterilmesi icap ettiğini tamlayan Schönbach, "Onun hakkıyla istediği delik hizasında saygıdır. Ve, aman tanrım, birine hürmet ifşa etmek az hâlâ maliyeti yok. Bu nedenden dolayı bana sorarsanız, onun arzu etmiş olduğu ve anlaşılan adalet etmiş olduğu saygıyı ifşa etmek kolaydır." ifadesini kullandı.

Schönbach, en şişman tehdidin Çin bulunduğunu savunarak, "Bizim bile, Almanya’nın, Hindistan’ın Rusya’ya ihtiyacımız var, zira Çin’e dirlik Rusya’ya ihtiyacımız var." diyerek konuştu.

Kendisinin müslüman kuma Hristiyan ve Rusya’nın da Hristiyan kuma diyar bulunduğunu özetleyen Schönbach, "Putin’in tanrıtanımaz bulunmasına karşın bu ehemmiyetli değil. Bu şişman diyar demokratik olmasa da düet kuma adına yanımızda olması Rusya’yı Çin’den ırak tutabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Schönbach, Rusya ile Ukrayna arasındaki ihtilafa da değinerek, "Kırım yarımadası gitti, art gelmeyecek." ifadelerini kullandı ve Rusya’nın Ukrayna topraklarına el almak istemesini "saçmalık" adına nitelendirdi.

Almanya Savunma Bakanlığından meydana getirilen açıklamada, Schönbach’ın ifadelerinin zımni ve nazire tarzı açısından tek biçimde Federal Savunma Bakanlığının konumuna uymadığı ve Genelkurmay Başkanı Eberhard Zorn'a izah etme fırsatının verileceği belirtildi.

Bild gazetesi de Schönbach’ı görevinden istifa etmeye çağırdı.

Gazetenin yorumunda, Schönbach’ın Kırım ile ait laflarına ayraç edilerek, "Deniz Kuvvetleri Komutanı'nın videoda Ukrayna'nın Kırım Yarımadası'nın 'gittiğini' ve "bir hâlâ art dönmeyeceğini' söylemesi çivi başına kuma skandaldır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Resmi kuma ziyarette bahis konusu ifadeleri kail Donanma Komutanı'nın bu görevde kalmaması gerektiği tamlanan yorumda, “Bir defo de bundan sonra araştırma görevlisi olmaz.” ifadesi kullanıldı.

Öte yandan, Alman Haber Ajansı’nın (DPA) haberinde Almanya’nın Kiev Büyükelçisi Anka Feldhusen’in Schönbach’ın laflarından çevre Ukrayna Dışişleri Bakanlığına çağırıldığı belirtildi.

Tepkilerin ardından, Schönbach, Twitter hesabından meydana getirdiği paylaşımda, Hindistan’da kuma akıl kuruluşunda sarfiyat etmiş olduğu ifadelerinin o an düşüncesince ferdî düşünceleri olduğunu, bunların tek biçimde Alman Silahlı Kuvvetlerinin konumuna uymadığını anlatım etti.

Schönbach, bunu günah adına nitelendirerek, "Düşünmeden, kusur değerlendirdiğim halde bunu yapmamalıydım." değerlendirmesinde bulundu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?