Teknoloji

"Akıllı maske" kullanıcılarına şen dem aldıracak

Gebze Teknik Üniversitesinde kurnaz teknolojilerle geliştirilen maske, ehil bulunduğu dü ayrı geçek sebebiyle kullanıcının almış bulunduğu ve verdiği havanın birbirine karışmasını engelliyor.

18-10-2021 12:46
Kocaeli

Gebze Teknik Üniversitesinde tasarlanan "akıllı maske", kullanıcılarına şen soluk aldıracak.

Biyomühendislik Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Oflaz, AA muhabirine, dünkü yüz koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde süregelen maske gereksinimi zımnında plan geliştirdiklerini söyledi.

Oflaz, çaput maske kullanan vatandaşların teneffüs güçlüğü yaşayabildiğini gözlemlediklerini aktararak, bunun da giriş ağrısına kez açabildiğini anlattı.

Maske dair dünkü birlikte verim niyet etmek düşüncesince harekete geçtiklerini tamlayan Oflaz, 6 ayda 3 boyutlu yazıcılarla prototipini ürettikleri "akıllı maske" tasarımıyla katıldıkları TEKNOFEST'e finale kaldıklarını, etkinlikte tasarımlarıyla ilişik iyi arka dönüşler aldıklarını kaydetti.

Oflaz, müstevli bittikten sonraları da maske kullanımının yaşamın birlikte parçası olmaya bitmeme edeceğine ayraç ederek, tasarladıkları maskeyle ilişik şu detayları paylaştı:

"Maskenin smart özelliği ile bluetooth özelliği ile telefona bağlanılıp içindeki kurnaz fanların himmet ayarları arama edilebiliyor. Bu da soluduğumuz havanın müvellidülhumuza miktarının standardını artırabiliyor. Smart özelliği ile telefondaki afiyet verilerini arama edebiliyoruz. Nefes alım satım sayısını, hızını. Maskenin birtakım patentlere bap olabilecek unsurları var. Mesela maruz havayla tahsil edilen iklim ayrı kanallardan alınıyor. Dolayısıyla tahsil edilen havayla maruz iklim birbirine karışmıyor, verdiğimiz karbondioksiti arka almıyoruz. Bu da şahıslara afiyet kendisine arka dönüyor. Aynı sürede maruz karbondioksit miktarında karbonhidrat yakımı yahut yağ yakımı üzerine birtakım parametreler veriliyor. O parametreleri izlem edebileceğiz birtakım değerler veriyor. Nabız, nefesteki coşkunluk takip edeni kabil nice özelliğe de ehil olacak. “

Oflaz, TÜBİTAK'tan aldıkları destekle 1 Kasım'da başlayacakları 1 salname çalışmayla niteliklerini geliştirerek maskeyi sınai tasarımla üretime apiko bir duruma getireceklerini anlatarak, "Maskeyi, solunumun gerektiği herhangi birlikte bölgede kullanılabilecek bir duruma tahvil etmek istiyoruz. Tasarladığımız maske ağırlığından ötürü ihtimal birlikte çaput maskenin namına tutmayacaktır fakat faziletli derecede himaye sağlayacaktır." dedi.

Başta afiyet personeli, itfaiyeciler, polis kuvvetleri ve ağırbaşlı sanayide çalışanların kullanımı maksut maskenin ehil olabileceği teknolojiyle birtakım haberleşmeleri de sağlayabileceğini özetleyen Oflaz, şunları kaydetti:

"İçerisine bluetooth mikrofon ve hoparlör koyacağız. İletişim ihdas etmek istediğimizde aracısız sesi telefona aktarılabilecek. Aynı sürede karşınızdaki biriyle konuşurken istediğimiz anda sesi dışarıya hoparlörle verecek. Şu an görüyoruz ki maske takarak yazışma ihdas etmek talip kişiler, sesi yaymak düşüncesince maskeyi indiriyorlar. Buna lüzum kalmayacak. Maskemiz doğrusu enfeksiyondan koruyacak. Bunun yanı sıra riski meslekleri avantajlı birlikte bir duruma getirecek. Bu manada imal edilen ithal maskeler var. Onların da tutarları aşırı yüksek. Bu, domestik istihsal olacak. Sahadan mevrut talepleri teknolojik kendisine zarfında barındıracağı düşüncesince öteki maskelere mucibince yarar sağlayacak. Fiyatından ötürü da şimdi avantajlı olacak."

"Günümüzde makbul maske teknolojileri esasta eski"

Araştırma görevlisi Muhammed Tarık Çöpoğlu da projeye 9 şahsiyet birlikte ekiple bitmeme edeceklerini söyledi.

Günümüzde makbul maske teknolojilerinin esasta emektar olduğuna dikkati çekici Çöpoğlu, "Teknolojik nitelikleri barındırdığı söylenen maskeler de esasta ihtimal 50-60 sene öncesinin teknolojileriyle çalışıyor. Geniş kitleler kabilinden makbul maskelerin eksiklikleri ortaya çıkmaya başladı; verdiğimiz nefesi gine almamız gibi. Maskelerin, teknolojik kendisine geride eksik mahsulat bulunduğunu gördük." ifadelerini kullandı.

Çöpoğlu, belirleme ettikleri eksikleri bertaraf etmek düşüncesince harekete geçtiklerini ve projeyi ihya çalışmalarının bitmeme ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?