Sağlık

Akdeniz Üniversitesi kök hücre ve yapay organ istihsal çalışmalarına başlayacak

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, üniversitelerinde kök hücre muayeneleri ve yapay organ üretimi çalışmalarına başlayacaklarını bildirdi.

Akdeniz Üniversitesi kök hücre ve yapay organ istihsal çalışmalarına başlayacak
19-08-2022 17:06
Antalya

Özkan, rektörlük senato salonunda düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, fariza meydana getirdiği 2 salname müddette meydana getirilen icraat karşı bilgiler verdi.

Prof. Dr. Ömer Özkan'ın yürütücülüğünde başlatılan İleri Sağlık Araştırmaları anlı şanlı enfrastrüktür projesiyle Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'ndan 312 milyon teklik bütçe desteği aldıklarını açıklanan Prof. Dr. Özlenen Özkan, "İleri Sağlık Araştırmaları enfrastrüktür projesi kapsamında, rejeneratif tababet ve kök hücre muayeneleri gerçekleştirilecek, biyoteknolojik yöntemlerle mikrobiyal biyoaktif bileşenler üretilecek ve yapay organ istihsal çalışmalarına başlamış olacak olmamız beni başkaca gururlandırmaktadır." niteleyerek konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde enfrastrüktür çalışmalarında ıslah yaptıklarını tamlayan Rektör Özkan, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ile bitirdikleri temaslar yardımıyla hastanelerine tahminî 130 milyon müfret erdemli teknolojik teşhis ve otama cihazları kazandırdıklarını belirtti.

Özkan, bu cihazlar hizmete girdiğinde başta MR, tomografi üzere ehemmiyetli tetkiklerdeki levent boylu termin sürelerinin ortadan kalkacağını anlatım ederek, "İki sene üzere endamsız birlikte müddette hastanemizin en emektar binası A blok yataklı vagon vagon servis binası revize ve zamanımızın gereklerine akla yatkın bir duruma getirilmiştir. Türkiye’nin en iri akredite multidisipliner hab laboratuvarlarından biri sahn geçirilmiş, çağdaş teknolojiye erbap 41 yataklı vagon vagon yenidoğan derin bakım birimi hizmete sunulmuştur. Ameliyathanesinde Robotik Cerrahi, sonuç uygulayım bilimi doğacak laparaskopik adım odaları, Akdeniz alanında sıfır 3 boyutlu karmaşa elektrofizyoloji haritalama laboratuvarı kurulmuştur." dedi.

Yeni evlat kalıtım bilimi laboratuvarı kuruldu

Prof. Dr. Özkan, Akdeniz bölgesinin en degaje şümullü kalıtım bilimi sınav içeriğini sunmalarını sağlayıcı dünkü evlat kalıtım bilimi laboratuvarını kurduklarını dile getirerek, moleküler işlemeyen ve kalıtım bilimi testlerin ayrımsız yapı altında iş vermesinin Türkiye'de birlikte önce olma hususi durumunu taşıdığını vurguladı.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinin kendiliğinden yetebilir birlikte bir duruma geldiğini aktaran Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Gelir masraf dengesindeki bu iyileşmeler hastanemizin ne denli elleme yönetildiğini yayınlayan ehemmiyetli birlikte göstergedir. Göreve başladığımızda tahminî 700 milyon teklik bulunan borç, Maliye Bakanlığımız ile meydana getirilen levent boylu mütemadi mesailer ve hastanede gerçekleştirdiğimiz baştan teşkil yardımıyla tahminî üçte birine indirildi. Aylık gelirlerimizde yüzdelik 300'e vasıl çoğalma sağlandı." dedi.

Sağlık turizmi gelirleri arttı

Rektör Özkan, Tıp Fakültesi Hastanesinin namının Türkiye'yi aşıp dünyaya başarmış olmasının en ehemmiyetli göstergesinin keyif turizmindeki küsurat pestil ve dirimlik sayısı bulunduğunu belirtti.

Özel ehemmiyet verdikleri keyif turizmi mevzusundaki çalışmaların ürün vermeye başladığını dile getiren Özkan, "Sağlık hizmetleri kalitesinde ve organizasyonundaki iyileştirmeler yardımıyla ecnebi hastaların da önce tercihi durumuna mevrut hastanemizin ecnebi hastalardan elde etmiş olduğu gelirler yüzdelik 900'den birlikte tomar artmıştır." niteleyerek konuştu.

- "En iyisi düşüncesince gır vermiştim, onun düşüncesince uğraşıyoruz"

Prof. Dr. Özlenen Özkan, Akdeniz Üniversitesinin lokomatif birlikte darülfünun bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Göreve geldiğimde en iyisini gerçekleştirmek düşüncesince gır vermiştim. Onun düşüncesince uğraşıyoruz. Umuyorum arkamızda değerli birlikte ses bırakırız. Akdeniz Üniversitesine her insanın erbap çıkması gerekiyor. Burası bilgelik üreten birlikte yuva. Bilim eğer olmazsa adamlık olmayacak. Bilim eğer olmazsa birlikte ülkenin de mevcut olması belkili değil. Bilim üreten bölgeler üniversiteler. Akdeniz Üniversitesi de baş döndürücü kıymetli. Bu üniversitenin birlikte parçası olmaktan ego alım çalım duyuyorum. İnşallah tığ ve bizlerden sonrakiler de baş döndürücü dobra şeylerle önünüze çıkarız."

Toplantıya Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Turhan, Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, Prof. Dr. Cengiz Toker, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete, Başhekim Yardımcıları Prof. Dr. Özge Turhan, Prof. Dr. Nasuh Utku Doğan, Doç. Dr. Aslı Bostancı Toptaş, Dr. Öğr. Üyesi Ali Ünal ve matbuat personelleri katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?