Gündem

AK Parti 5'inci Yargı Paketini Meclis'e sundu

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “Çocuk teslimi yahut çocukla zatî alışveriş kurulmasına müteallik anlatma yahut tedarik kararının hesabına getirilmesini engelleyenler düzen bağı hapsiyle cezalandırılacaktır” dedi.

AK Parti 5'inci Yargı Paketini Meclis'e sundu
02-11-2021 18:30

AK Parti Grup Başkanvekili Ünal, anayasa teklifi sahibi Tokat mebus Mustafa Arslan ile beraberce matbuat açıklaması yaptı. Ünal, Beşinci Yargı Paketinin 54 çeşni ve 8 kanunda farklılık içerdiğini söyleyerek, teklifin dü esas başlığı içerdiğini tabir etti. Ünal, yürütme ve iflasta elektronik satışı düzenleyen, zamanımız teknolojisini dikkate alarak yaptığımız tensikat arazi aldığını belirterek, derinliğine süredir kamuoyunun gündeminde bulunan bebek teslimine ilişikli ehemmiyetli ve insanca tensikat bulunduğunu kaydetti.

Ünal, İcra ve İflas Kanununda yapılması öngörülen değişikliklerin alacaklı ve verecekli arasındaki alıngan kazanç dengesinin henüz çelimli müşterek biçimde korunmasını ve yürütülmesini sağlayacağını söyleyerek, “Bu kapsamda yürütme sistemimizde bulunan bulunan mahcuz malın mezat salonlarında satışına ilişikli yürütüm kaldırılmaktadır. Bugün mahcuz malın satılmasında ilk elektronik ortamda pey sürülmekte fakat sürecin tamamlanması mezat salonlarında meydana getirilen satışla belkili olmaktadır. Mezat salonlarında meydana getirilen adanmış dolayısıyla pratikte sert baş döndürücü yakınmalar lakırtı konusudur. Teklifle, mezat salonlarındaki ihaleden vazgeçilmekte ve topu topu proses elektronik ortamda başlayıp bitirilmektedir. Bu suretle mahcuz malın mesabesinde satılması bahis konusu olacak ve sonunda verecekli borcundan kurtulacak ve alacaklı da alacağına henüz acele müşterek biçimde kavuşacaktır.

İhaleye katılma sayısının müşterek tomar olması sebebiyle, tahsil edilen mallar rayiç değerinden satılabileceği için, borçlunun da mülkü aracısız mesabesinde çıkmak olacaktır. Bir bambaşka ehemmiyetli kombinezon ise borçluya mahcuz malını satabilme olanağı tanınmasıdır. Bu sayede verecekli mahcuz malını, cebri adanmış hesabına zat isteme ve ihtiyarıyla dilediği insana satabilecektir. İcra sistemiyle ilgili müşterek bambaşka ehemmiyetli dava da ihalenin feshi talebinin kötüye kullanılması dolayısıyla alacaklının, borçlunun ve münakasa alıcısının cümle süresince kıygın olmasıdır. Kişiler ihaleye katılıp, pey sürmekte sonraları da, ihalenin feshini istem etmekte, henüz sonraları da dağıtılma periyodunun uzayacağını da bilerek, mülkü ihaleden bölgeye gidip, dağıtılma talebinden çekilme karşılığı, muhtemelen oranda servet istemektedirler. Bunun üzere uygulamadan kaynaklı mesail çözümleme edilmiş ve bu sorunlara analizör üretilmiştir” bilgilerini verdi.

"Çocuğun ailesiyle görüştürülmesinde muteber ağır istimal usulü kaldırılacaktır"

Çocuk haczi denilen usulle ilgilendiren kendisine Ünal, “1932 yılından bu yana muteber bebek teslimine yahut çocukla şahsi alım satım kurulmasına müteallik bildirme yahut hazırlık kararlarının hesabına getirilmesine ilişikli kökler yürütme sistemi dışına çıkarılmakta ve Çocuk Koruma Kanunu kapsamına alınmaktadır. Hukuk sistemimizde bebek teslimine ve çocukla şahsi alım satım kurulmasına ilişikli ilamlar ve hazırlık kararları, yükümlüsü kabilinden rızayla hesabına getirilmediği takdirde İcra ve İflas Kanunu gereğince yürütme daireleri aracılığıyla ıkıl ıkıl hesabına getirilmektedir. Bu usul, çocuğun yüksek yararına işlev etmekte ehliyetsiz kalmakta ve çevre ortada toy ihtilaflara illet olmaktadır. Bu değişiklikle bebek teslimi ve şahsi alım satım kurulmasına müteallik işlemlerde evlatların örselenmemesi, ruhiyat ve bedenî hisse senedi sürecinde esas yahut babasının muhabbet ve şefkatini yeteri kadar hissetmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Değişiklik ayrımsız sürede anne babalar açısından da analık yahut atalık duygusunun tatminini sağlamayı hedeflemektedir. Çocuk teslimine yahut çocukla şahsi alım satım kurulmasına ilişikli fariza yürütme dairelerinden alınmakta ve Adalet Bakanlığının işlev ünitesi bulunan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığına ilişikli dışarlık ünitesi bulunan adli dayanak ve kıygın hizmetleri müdürlüklerine verilmektedir. Çocuk teslimine yahut çocukla şahsi alım satım kurulmasına müteallik işlemler çocuğun yüksek yararı gözetilerek psikolog, pedagog, içtimai çalışmacı, bebek gelişimci ve delil hoca üzere uzmanlar aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Çocuğun esas yahut babasıyla görüştürülmesine ilişikli işlemler parasız duruma getirilecek, bu kapsamda masraf alınmayacak ve yapılacak topu topu masarif büyüklük bütçesinden karşılanacaktır. Çocuk teslimine yahut çocukla şahsi alım satım kurulmasına müteallik işlemler çocuğun örselenmesine illet mümteni biçimde meslek ve yetiştirme yurdu üzere mekanlarda gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda topu topu amme kaynakları tahsis edilecektir. Çocuğun ailesiyle görüştürülmesinde muteber ağır istimal usulü kaldırılacaktır "dedi.

"Kişisel alım satım kurulmasına müteallik kararın gerekleri hesabına getirilmezse yetke hakkı değiştirilebilecektir"

"İlam yahut hazırlık kararlarının yürütme eliyle ıkıl ıkıl hesabına getirilmesi esnasında devir kurnaz istenmeyen sahneler ortaya çıkmakta, bu gidiş mukayyet ve görsel iletişim araçları ile içtimai iletişim araçları platformlarında salık ve kamuoyunda ağız dalaşı konusu kendisine çocuğun örselenmesine sefer açabilmektedir" diyen Ünal, "Çocuk teslimi yahut çocukla şahsi alım satım kurulmasına müteallik bildirme yahut hazırlık kararının hesabına getirilmesini engelleyenler sıkı hapsiyle cezalandırılacaktır. Kişisel alım satım kurulmasına müteallik karara karşıt davranılmasının önlenmesi neredeyse şahsi alım satım kurulmasına müteallik kararın gerekleri hesabına getirilmezse çocuğun menfaatine karşıt olmamak kaydıyla yetke hakkı değiştirilebilecektir. Bu konu şahsi alım satım kurulmasına müteallik kararda taraflara ikaz edilecektir” ifadelerini kullandı.

Ahmet Umur Öztürk
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?