Sağlık

Ailelere ‘internet’ uyarısı

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde fariza eden Psikolog Erhan Ateş ailelere internet uyarısında bulunarak, 4 yaşındaki ortak çocukla, 14 yaşındaki baliğ veya 30 yaşındaki büyük ortak kişinin ayrımsız biçimde internette devir harcamaması icap ettiğini söyledi.

Ailelere ‘internet’ uyarısı
11-01-2023 11:07
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde fariza önleyen Psikolog Erhan Ateş önemsiz yaşlarındaki evlatların kontrolsüz müşterek halde internet ve el telefonu kullanımlarıyla ait ailelere uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Dünyanın gelişigüzel güzeşte devir az buçuk hâlâ dijitalleştiğini aktararak Türkiye'nin de bu vaziyetten doğrundan etkilendiğini kaydeden Ateş, sayısal yaşamdan kopmuş müşterek yaşantının zamanımız koşullarında sürdürmenin belkili olmadığını da kaydetti.

4 yaşındaki müşterek çocukla, 14 yaşındaki akil baliğ ve ya 30 yaşındaki eke müşterek ferdin ayrımsız halde internette devir harcamaması icap ettiğini tamlayan Ateş, "Dijital devirde yaşıyoruz. Yaşadığımız şart itibarıyla sayısal yaşamdan kopmuş müşterek yazgı süremeyiz. Dijitalle yazgı ile hayata devam etmenin yollarını belirlemeliyiz. Bunu sürdürmenin alternatifleri da insanın yaşına, cinsiyetine ve mevcud toplumsal koşullarına uyarınca bunu yakalamak gerekiyor. 4 yaşındaki müşterek çocukla, 14 yaşındaki akil baliğ ve ya 30 yaşındaki eke müşterek fert ayrımsız halde devir harcamaması gerekiyor. Zaman harcamaması düşüncesince de çocuğun asliye ihtiyacını aşina iktisap etmek gerekiyor. Çocuğun yaşına uyarınca asliye ihtiyacı, beslenme, işlev sonraları sosyalleşmedir. Sosyalleşme sürecine başlamadan evvel aileler çocuklarda dijitalleşme periyodunu başlatıyor. Çocuk 3-4 yaşından itibaren ayrıca hâlâ er kurnaz telefonlar ve ya tabletler verilmeye başlanıyor. Çocuğun aut hayatla bulunan teması telefonla başlıyor. Telefon ile başladığı süresince bebek hayatı telefon üstünden algılamaya başlıyor" dedi.

Ailelere önerilerde de bulunarak evlatların yaşlarına uyarınca akıllıca örnekler izletilebilineceğini anlatım fail Ateş, “4 yaşındaki müşterek çocuğa evlenmemiş işlemi gelişmediği için, çocuğa uçar ve ya ayrımlı özellikteki çizik filmler izlettiğiniz devir ve ya o cins toplumsal sitelere girmiş olduğu devir bebek kendinin de hakeza müşterek obje yapabileceği algısına gelebiliyor. Çocuk uçabileceğinin düşünüyor ve ya ayrımlı özellikler yapabileceğini düşünüyor. Bu cins eylemler de çocuğa hem fiziki tıpkı zamanda ruhiyat adına dokunca vermektedir.

Bu süreçte de eş yıpranıyor. Kullanılan toplumsal medyalar, telefonlar ayrıca geçer televizyonlar fark kurnaz niteleyerek önceleme edilmeye başlandı. Akıllıdan maksat koyu müşterek trafiğin süresince anbean gelişigüzel yere akabilecek gelişigüzel çeşitli aktiviteyi sağlayabilecek imkan. Bu da çocuklardaki ve ailedeki kopukluğu da birlikte getiriyor. Çocuk eş içerisindeki toplumsal iletişimi internet üstünden sağlamaya çalışıyor ve internet üstünden o duyguyu gönül tokluğu etmeye çalışıyor. O duyguyu gönül tokluğu edemediği düşüncesince ve ya kusur gönül tokluğu etmiş olduğu düşüncesince karşısına ağır sorunlar ortaya çıkıyor. Bu problemler, fiziki adına el titremeleri, flaş kızarmalar, halsizlik üzere belirtiler ortaya çıkıyor. Ruhsal icmal adına da füru esas yetisini adım adım kaybediyor. Çünkü fert toplumsal medyadaki ilkin gençlerde youtuber denilen kavramlar üzerinden, kalıp kabul etme onlar üzere yaşama, sahn laden algısı içerisine girmektedir. Bu da bireyde esas sıfır imgesel müşterek sürecin ilişkin yoğunlaşma. Bu yoğunlaşmaya ilişkin adına da ağır açıdan gerçekleştirememe vaziyeti ortaya çıkıyor. Çünkü gelişigüzel fert bu trafiği müspet müşterek halde değerlendiremeyecek bu da ailelerde ağız dalaşı halini artırmaktadır" ifadelerini kullandı.

Kontrollü internet kullanımının önemine aksan yaparak toplumsal medyanın kullanımının makul devir dilimlerinde gerçekleşmesinin baş döndürücü hâlâ akilane müşterek yürütüm olacağını tamlayan Ateş, "Çocuk ana yahut babaya müşterek obje soracak. Ebeveyn o anda kurnaz telefondan müşterek şeyler izliyor. Bu da çocuğun motivasyonunu kırıyor. Bu halde bebek esas açıdan idrak adına telefona bakmanın akilane olabileceğini algılıyor. Her ilde bu gidişat ağır manada yükselmekte bu da eş tartışmalarını karşımıza hikâye adına çıkarmakta ve ağır açıdan boydaş zorbalığını da ortaya çıkarmakta. Akran zorbalığında fert hâlâ pop iktisap etmek düşüncesince gelişigüzel çeşitli davranışı sergileyebilmektedir. Sosyal medyada kendini tanıtlamak düşüncesince canını ortaya koyacak aktiviteler görüyoruz. Bu da icap istemez bireylerin ve camianın birbirinden yaşanabilecek sorunlar sayısını arttırıyor. Bu da ağır müşterek ziyan bildirme ediyor. Bununla ait ilaç olarak, kılıç insanlara deriz ki asliye ihtiyacınız nelerdir onu belirlemeniz lazım. Yemek yemenin müşterek saati mevcut ise toplumsal medyanın da müşterek saati olacak. Zamanı belirledikten sonraları süreyi yakalamak gerekiyor. Bu müddet yaşına uyarınca değişmeli" niteleyerek konuştu.

Hasan Eryılmaz - Hatice Yetmen
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?