Dünya

AGİT'ten Bosna Hersek'te 'kışkırtıcı söylem' uyarısı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Bosna Hersek'in arazi bütünlüğüne bağlı "kışkırtıcı söylemlerin", ülkedeki tiksinme olaylarının yayılmasına kere açtığını belirtti.

AGİT'ten Bosna Hersek'te 'kışkırtıcı söylem' uyarısı
12-01-2022 21:08
Ankara

AGİT'ten meydana getirilen açıklamada, "Son günlerde Bosna Hersek’te, Sırp Cumhuriyeti ilkin kazanmak üzere, yurt genelinde birtakımı yetkililer tarafından, Bosna Hersek’in yer bütünlüğüne bağlı körükleyici ve yarıcı söylemler meydana geldi. Bu söylemler, ülkedeki hayat ve itimat ortamına dokunca veriyor." ifadeleri kullanıldı.

Analiz - Bosna’da Dodik Kışkırtması: Muhtemel senaryolar

AGİT'in Bosna Hersek'teki misyonunun "ülkedeki sulh ve güvenliği arkalamak ve oluşabilecek topu topu istikrarsızlaştırma eylemlerine hakkında durmak" bulunduğu kaydedilen açıklamada, “Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Sırp üyesi Milorad Dodik’in, Sırp Cumhuriyeti'ni Bosna Hersek’ten ayırıp Sırbistan ile tertip eylemleri, Müslüman Boşnaklara hakkında budunsal karalamaya dönüşmektedir." denildi.

Bosna Hersek'in Banya Luka şehrinde, anayasaya karşıt bulunmasına karşın "9 Ocak Sırp Cumhuriyeti Günü" kutlamaları yapılmıştı.

Kutlamalara, Dodik'in birlikte Sırp Cumhuriyeti Başkanı Zeljka Cvijanovic, Sırp Cumhuriyeti emniyetinin 800 mensubu, Sırbistan Meclis Başkanı Ivica Dacic, Sırbistan Başbakanı Ana Brbanic, Rusya Büyükelçisi İgor Kalbuhov ve çok sağcı Fransız milletvekilleri karışma 2 bin 700 ad katılmıştı.

Bosna Hersek'in ilkin Gacko, Foça, Prijedor, Brçko ve Janja kazanmak gibi nice şehrinde Boşnaklara ve Sırp olmayanlara müteveccih hakaretler de içeren provokasyonlar yaşanmıştı.

Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi, 2015 senesinde zamanın Devlet Başkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzetbegovic'in talebi üstünde "Sırp Cumhuriyeti Günü"nü "anayasaya aykırı" duyuru etmişti.

Karar üstünde Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi, "9 Ocak Sırp Cumhuriyeti Günü"nün tanınması düşüncesince 25 Eylül 2016'da halk oylaması düzenlemiş fakat Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi bu referandumu tanımamış ve bahis konusu günün kutlanmasına müteveccih eylemlere haram getirmişti.

Olayların ardından, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic, Banya Luka'da gayrikanuni halde kutlanan "9 Ocak Sırp Cumhuriyeti Günü" programına casus gönderen Rusya, Çin ve Sırbistan'a diplomatik muhtıra verildiğini açıklamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?