Yaşam

AFAD'ın kadın kahramanları, evvel görevlerinde enkaz altındakilere soluk oldu

Erzurum Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünde vazifeli 6 kadın arama kurtarma teknisyeni, evvel görevleri bulunan Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde, baş döndürücü sayıda bireyin enkaz altından kurtarılmasını sağladı.

AFAD'ın kadın kahramanları, evvel görevlerinde enkaz altındakilere soluk oldu
08-03-2023 11:07
Erzurum

Kentte kısaca 6 ay evvela eğitimlerini tamamlayıp göreve başlamış bulunan Buse Gül Çayırlık, Çağla Kirik, Esmegül Ünsal, Elif Bütün, Dilan Ontaç ve Esra Dübüş, "asrın felaketi" adına nitelenen depremlerin peşi sıra Erzurum AFAD'daki 80 şahsiyet ekiple Hatay'a gitti.

Arama kurtarmadaki evvel görevlerinde cesaretle enkaz dibine girip baş döndürücü sayıda ferdin kurtarılmasını sağlayıcı kadın kahramanlar, kente döndü.

Kadın arama kurtarma ekibi, evvel fariza bölgeleri bulunan deprem branşında yaşadıklarını anlattı.

Arama kurtarma kadrosundaki Esra Dübüş, gazetecilere, başlangıçta bacı adına fariza yaptığını söyledi.

"Hiçbir biçimde aklımıza yemek, rahat etmek gelmedi"

İnsanlara araştırma görevlisi olmayı fariza değil yaşama vürut gayesi adına gördüğünü anlatım fail Dübüş, şu biçimde konuştu:

"Masabaşı baş döndürücü değişik işleri hanımlara müstahak görüyorlar ama arazide emek vermeyi ve dirilik kurtarmayı yeğleme ederim. Elimizden geldiğince kadro arkadaşlarımızla değme enkaza ulaşmaya ve iane taleplerini karşılamaya çalıştık. 1 saatlik uykuyla ayrıca dinlenmeyle gecelerimizi geçirdik. Hiçbir biçimde aklımıza yemek, rahat etmek ve ayrıksı ortak bilinçlilik gelmedi. Her binadan nağme geliyordu. Kesinlikle kendimizi düşünmedik. 4 maaş hamile adına gittim, bana 'geride kal' ve 'yapma' diyenler bulunmasına karşın tek biçimde katiyen art durmadım. Bir dirilik da ortak candır, deyip arkadaşlarımızla beraberce çalışmalarımızı sürdürdük. Canlıya erişebilmek düşüncesince canımızın tehlikeye düşmüş bulunduğu ahval oldu."

Enkazda, baş döndürücü faziletkâr kıvrık yapının en ast katında ortak canlıya ulaştıklarını dile getiren Dübüş, hanımlar adına deprem branşında iri ortak cesurluk gösterdiklerini anlattı.

Esmegül Ünsal ise Elazığ depreminde enkazda canlıların bulunduğunu gördükten sonradan bu mesleği seçtiğini belirtti.

"Orada bulunmamız iyi ortak sonuçtu, hanımlar değme işi başarabilir"

Depremin peşi sıra aceleci ortak biçimde yola çıkarak enkazda çalışmaya başladıklarından bahseden Ünsal, "Bizim düşüncesince yaşanılması hakkıyla baş döndürücü zordu. Oraya gidildiğinde tek bilinçlilik haricen görünmüş bulunduğu kabilinden değildi. Etraf karanlık, şahısların his ve düşünceleri ciddi basıyor, onlara akın etmek gerekiyor. Altta o derece dirilik mevcut ki, onlar bizlere bağırıyor 'kurtarın' diye. Biz de ortak biçimde enkazlara koşmaya çalıştık. Canlı çıkardığımız, üstleri amelî sıfır insanoğlu da oldu. Orada bulunmamız iyi ortak sonuçtu. Kadınlar değme işi başarabilir, bu meslekte de başta şimdi iyi başarılar elde edebilirler." niteleyerek konuştu.

Dilan Ontaç da kişilere iane etmeyi sevdiğini ve mesleğe bu nedenle başladığını aktardı.

İlk enkaza girdiğinde "Sesimi duyuyorsanız üç kat ortak yere tıklatın." niteleyerek seslendiklerini ve bunun ilişkin nağme aldıklarını kail Ontaç, "35-40 yaşında ortak kadın vardı, beni baş döndürücü etkiledi. İlk delik hücre geldiğimde akrabalarım aklıma geldi. Çünkü Erzincan da kıyamet bölgesi bulunduğu düşüncesince burada benim annem de olabilirdi, niteleyerek düşündüm. Onun düşüncesince baş döndürücü duygulandım." dedi.

Elif Bütün ise eğitimlerdeki durumların, asıl yaşamda karşılaştıklarıyla baş döndürücü değişik olduğuna ayraç ederek, "Olay karşısında tepkime ita süremiz, üzülme, ortama istinas kabilinden ortak bilinçlilik olmadı. Sanki oradaki insanlarla bire ortak duyguları paylaşıyorduk. Biz de biçimsiz durumdaydık. Kız arkadaşlarla cihazları alıp enkazlarda gezdik, nağme dinledik ve canlıların yerlerini dört dörtlük belirleme yazar ekipleri yönlendirdik. Çoğu devir çıkarabiliyorsak özlük imkanlarımızla çıkardık." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?