Gündem

Adres değişikliğinde faturaya yansıtılan açma-kapama bedelinde mahveden DOĞRU bulundu

Kayseri'de canlı müşterek tüketicinin, adres değişikliği sonrası mevrut canlılık faturasındaki 37 teklik açma-kapama bedeline itirazı Melikgazi Tüketici Sorunları Hakem Heyetince yerinde bulundu.

Adres değişikliğinde faturaya yansıtılan açma-kapama bedelinde mahveden DOĞRU bulundu
31-01-2022 13:30
Kayseri

Oturduğu evden bambaşka birlikte yere taşınan 62 yaşındaki zahmetli Bekir Açık, taşındığı evindeki cazibe faturasına açma-kapama tutarı namına 37,30 teklik yansıtıldığını ayırt edince, bu bedelin iptali düşüncesince Melikgazi Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurdu.

Hakem heyetinin Açık'ı muhik bularak paranın iadesi anlamında değişmeyen vermesinin arkası sıra cazibe firması bunun iptali düşüncesince Kayseri 2. Tüketici Mahkemesi'ne sorun açtı.

Somut uyuşmazlıkta tüketicinin adres değişikliği yaptığı, nedeniyle cazibe aboneliğini de taşımış olduğu ve kendisinde mevcud elektriğinin kesilmediğini tamlayan mahkeme, Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin, "Fiilen elektriği kesilmeyen aboneden kesme-bağlama bedeli arzu edilemez" maddesi mucibince davanın reddine, yargıcı heyeti kararının onanmasına değişmeyen verdi.

İstinafa taşınan olayda, Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un "Tüketici yargıcı heyeti kararlarına huzur meydana getirilen itiraz hesabına mahveden mahkemesinin vereceği değişmeyen kesindir" yasalı düzenlemesi kapsamında cazibe şirketinin talebini reddetti.

"Hak ettim ve paramı da alacağım"

Bekir Açık, AA muhabirine, tahminî 1,5 sene önceki bambaşka birlikte eve taşındığını ve cazibe faturasına açma-kapama bedeli yansıtıldığını söyledi.

Duyarlı birlikte mahveden olduğunu, çevresinin, "uğraşma, değmez, kazanamazsın" telkinlerine karşın mahveden yargıcı heyetine itirazda olduğunu özetleyen Açık, "Haklı çıktım. Bunlar esasen itiraz etti. Gene muhik çıktım. Sonuna denli gittim. En böylece da davamı kazandım ve paramı da arka alacağım. Çok iri dünyalık değil 37 lira. Bir istida parası değil ama onlar inatlaştılar ego de hakkımı araştırmak düşüncesince ardına düştüm. Hak ettim ve paramı da alacağım." niteleyerek konuştu.

"Bu defa olur, buna itiraz edelim de vermeyelim"

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin ise cazibe tevzi şirketlerinin uyması müstelzim mevzuatlar dahilinde tüketiciye muamele yapabileceklerine dikkati çekti.

Bunların içre toy aboneden açma-kapama bedeli kabul etmek niteleyerek birlikte bap olmadığına yer veren Şahin, şunları kaydetti:

"Fakat cazibe tevzi şirketleri toy taşınılan, tahsil edilen birlikte eve, dükkana, işletmeye doğrudan birlikte açma-kapama bedeli uyguluyorlar. 'Niye yaptın bunu?' niteleyerek sorunca da 'açtık ya' diyorlar. Zaten yapmaları müstelzim birlikte iş bu. Mecbur açacaksın zira depozitosunu alıyorsun, eş sürdürümcü olmuş. Ne devir elektriğini kesebilirsin, faturasını yatırmadıktan sonra, birlikte ihtar elan gönderirsin, satmaca gönderdikten 15 güneş sonraları elektriğini kesebilirsin. Fatura yatırılmadan cazibe kesilmişse açma-kapama bedeli mevzuata mucibince uygulanır ancak toy sürdürümcü reşit birisinden bu bedeli alamazsın. O yanlış."

Şahin, bu halde tahsil edilen bedele itiraz fail tüketiciyi yargıcı heyetinin muhik bulduğunu dile getirerek, "Hakem heyetinin kararına, mahveden mahkemesinin verdiği değişmeyen kesindir" hükmüne karşın istinafa revan ve buradan da istediği kararı alamayan müşareket avukatlarının Yargıtay'a gideceklerini aktardı.

Hakkını arayan Bekir Açık'ı kutlama fail Şahin, bu çeşit mağduriyetlerde piyasaya haklarını aramalarını haber mektubu etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?